Till innehåll på sidan

Aktieägarstatistik, december 2022

Aktieförmögenheten sjönk 2022 – efter tre års uppgång

Statistiknyhet från SCB och Finansinspektionen 2023-03-02 8.00

Stora uppgångar på Stockholmsbörsen under delar av 2020 och hela 2021 följdes av en rejäl nedgång under 2022. Som en följd av detta har aktieförmögenheten kommit ned från toppnoteringen 2021.

Utvecklingen år 2022 i korthet

  • Under året sjönk marknadsvärdet av svenska börsnoterade aktier med 3 868 miljarder jämfört med år 2021. Detta motsvarar en nedgång på 29 procent. Det var första gången sedan 2018 som aktieförmögenheten sjönk sett till helår.
  • Aktieägare som har en årsinkomst på 1 000 000 kronor eller mer ökade sitt ägande mätt som andel av den totala förmögenheten av svenska börsnoterade aktier. Den uppgick vid utgången av året till 64 procent.
  • För första gången sedan tidsseriens start var värdet av kvinnornas medianportfölj större än männens.

Under det andra halvåret 2022 steg Stockholmsbörsen, enligt OMX Affärsvärldens Generalindex, med 7 procent och aktieförmögenheten ökade från 9 300 miljarder kronor till 9 614 miljarder kronor. Trots denna ökning minskade aktieförmögenheten under helåret 2022, drivet av en kraftig börsnedgång under första halvåret.

Aktieförmögenhet (vänster) och OMX Affärsvärldens Generalindex (höger), ställningsvärden och index

Diagram: Aktieförmögenhet (vänster) och OMX Affärsvärldens Generalindex (höger), ställningsvärden (mdkr) och index

Stor volatilitet i aktieförmögenheten på kort tid

Under första kvartalet 2020, när pandemin bröt ut, föll världens börser kraftigt på grund av oro för hur världsekonomin skulle påverkas. I Sverige sjönk Stockholmsbörsen med 18 procent under första kvartalet 2020. För att minska pandemins effekter på den svenska ekonomin utökade Riksbanken sina köp av värdepapper fram till utgången av 2021, med syfte att öka likviditeten och minska risken för stigande räntor. Enligt Riksbanken uppgick värdet på dessa stödköp till 668 miljarder kronor. Under 2020 och 2021, med låga marknadsräntor och stor tillförsel av likviditet i det finansiella systemet, utvecklades börsen starkt och aktieförmögenheten steg med 64 procent. Ett positivt samband kan urskiljas i grafen nedan där det totala innehavet i räntebärande värdepapper ökar samtidigt som aktieförmögenheten.

Aktieförmögenhet (vänster) och Riksbankens innehav av räntebärande värdepapper (höger) ställningsvärden, miljarder kronor.

Diagram: Aktieförmögenhet (vänster) och Riksbankens innehav av räntebärande värdepapper (höger) ställningsvärden, miljarder kronor.

I slutet av 2021 började inflationen ta fart och fortsatte därefter att stiga under år 2022, som var ett år med stor ekonomisk osäkerhet. För att dämpa en stigande inflation höjde Riksbanken styrräntan flera gånger och stödköpen började även trappas ned. Som en följd av detta har räntenivån ökat och börsen sjunkit.

- Historiskt låga räntor har lett till en stor ökning i aktiepriser vilket ökat förmögenheten för dem som äger aktier i noterade bolag i Sverige. Detta ser man kanske tydligast under 2020 och 2021. Efterföljande år har dock präglats av ekonomisk osäkerhet med stigande inflation och högre räntor. Vi ser nu en nedgång i aktieförmögenheten för hela 2022, säger Jonas Holm Ekonom/Statistiker på SCB.

Individer med högre inkomster blir fler på aktiemarknaden

Under andra halvan av 2022 har antalet och andelen aktieägare med en årsinkomst på 499 000 kronor eller mindre blivit färre. De med en årsinkomst på 500 000 kronor eller mer har dock stigit i både antal och andel.

Under andra halvan av 2022 när hushållens ekonomi blev mer ansträngd, med stigande räntor och generella prisökningar, syns större förändringar i inkomstgruppernas ägarstruktur. Marknadsandelen hos de med mer än 1 miljon i årsinkomst ökar, medan den minskar för de med mindre än 499 000 kronor i årsinkomst.

Marknadsvärdet uppdelat som andel efter olika inkomstgrupper (vänster) och rörlig bolåneränta för nya avtal (höger), procent.

Diagram: Marknadsvärdet uppdelat som andel efter olika inkomstgrupper (vänster) och rörlig bolåneränta för nya avtal (höger), procent.

Kvinnors medianportfölj mer värd än männens

Det finns en stor spridning mellan enskildas aktieportföljer. Det gäller både för män och kvinnor. Medelvärdet är betydligt större än medianvärdet vilket innebär att det är några få individer med stort innehav som driver upp medelvärdet. Därför är medelvärdet inte ett särskilt bra centralmått i detta sammanhang. Istället kan det vara intressant att studera medianportföljen som bättre representerar det stora antalet män och kvinnor.

Tidsserien för män och kvinnors medianportfölj sträcker sig tillbaka till första halvan av 2017 och aldrig tidigare har värdet av medianportföljen för kvinnor överstigit männens. Men vid utgången av 2022 uppgick medianvärdet hos kvinnornas aktieportfölj till 52 000 kronor vilket är 2 000 kronor mer än männens. Tidigare, sett över hela tidsserien fram till andra halvan av 2022, har männens medianportfölj i snitt varit värd 10 000 kronor mer än kvinnors medianportfölj. Skillnaden började framför allt minska under andra halvan av 2021.

Medianportfölj för kvinnor och män (vänster) samt skillnaden mellan portföljerna (höger), tusentals kronor

Diagram: Medianportfölj för kvinnor och män (vänster) samt skillnaden mellan portföljerna (höger), tusentals kronor

Utlandets ägande minskade

Utlandssektorn, som med 38 procent var den största ägarsektorn i svenska börsnoterade bolag, hade en aktieförmögenhet som uppgick till 3 638 miljarder kronor vid utgången av 2022. Det är en minskning med 1 procentenhet jämfört med samma period förra året. Näst största ägarsektorn var finansiella bolag med en ägarandel på 30 procent, vilket motsvarade 2 908 miljarder kronor.

Definitioner och förklaringar

Uppgifter om slutlig ägare saknas för förvaltarregistrerat ägande via svensk förvaltare om innehavet är mindre än 501 aktier i ett bolag. Det gör att dessa innehav inte ingår när hushållens innehav bryts ner på inkomst och ålder. För att komma till rätta med detta imputeras skillnaden mellan antalet emitterade aktier och antal värdepapper med känd slutägare. Differensen fördelas mellan sektorerna hushåll och hushållens icke-vinstdrivande organisationer. Vid utgången av 2022 uppgick den imputerade andelen i hushållssektorn till 13 procent av totala marknadsvärdet.

Uppgifter om utländska förvaltares slutkunder saknas då dessa inte ingår i de offentliga aktieböckerna.

Med svenska marknadsplatser avses OMX Stockholm, Spotlight Stock Market, NGM samt First North. Även onoterade serier i noterade bolag ingår. Utländska bolags aktier som är noterade på ovan nämnda marknadsplatser ingår i statistiken från och med år 2000.

Nästa publiceringstillfälle

Nästa publicering: 2023-08-31

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

Finansinspektionen

Adress
Box 7821
103 97 Stockholm

Producent

SCB, Sektionen för Finans- och sektorräkenskaper

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna

Förfrågningar

Jonas Holm

Telefon
010-479 41 78
E-post
jonas.holm1@scb.se

Filip Grundberg

Telefon
010-479 41 70
E-post
filip.grundberg@scb.se