Till innehåll på sidan

Avslutande ord om EU-ordförandeskapet

Senast uppdaterad: 2023-07-06

Att vara ordförande i rådets arbetsgrupp för statistik under de senaste sex månaderna har gett SCB en möjlighet att delta i det arbete som pågår i gruppen och lära sig om processerna bakom kulisserna i det europeiska statistiksystemet.

Bryssel CWPS_familyphoto 1.png

I praktiken har ordförandeskapet under de senaste sex månaderna varit svårt att förbereda sig för, men samtidigt ett minne för hela livet. Många timmar ägnades åt att förbereda mötena, både informella och formella, att finna kompromisser och att resa till Bryssel och nätverka med delegaterna för att göra det svenska ordförandeskapet för statistik framgångsrikt. Tack vare alla bidrag från delegaterna och det intensiva arbete som lades på ESOP – en mycket viktig och komplex rättsakt - lyckades ordförandeskapet nå en kompromiss mellan medlemsstaterna den 7 juni 2023. Rådets mandat om ESOP godkändes av Coreper I den 21 juni 2023.

Det svenska ordförandeskapet byggde också på de föregående franska och tjeckiska ordförandeskapens utmärkta arbete. Det administrativa arbetet med förslaget om ändring av ESA 2010-förordningen slutfördes och rättsakten offentliggjordes i Europeiska unionens officiella tidning den 5 april 2023.

När det gäller införandet av nya moduler för miljöräkenskaper gjorde det svenska ordförandeskapet flera ansträngningar för att kontakta föredraganden vid Europaparlamentet i syfte att inleda interinstitutionella förhandlingar. Europaparlamentet var inte redo att inleda förhandlingar med rådet och kommer inte att anta sitt mandat förrän i oktober.

Det svenska ordförandeskapet anordnade också ett högnivåmöte i nära samarbete med Eurostat i Stockholm i april. I fokus stod frågan om hur vi ser till att ha våra viktigaste användare med oss när vi förändrar vår statistikportfölj till följd av nya datakällor – statistiskt ledarskap. Ämnet resulterade i en debatt bland deltagarna som sedan diskuterade idéer för nästa steg. Eurostats generaldirektör Mariana Kotzeva avslutade mötet och lyfte fram hur de nationella statistikbyråerna kan stödja varandra för att stärka det statistiska ledarskapet inom ESS.

En officiell överlämning av ordförandeskapet ägde rum den 15–16 juni utanför Stockholm, där stafettpinnen fördes vidare till det spanska ordförandeskapet och nästa trio.