Till innehåll på sidan

Lyckat High Level Meeting i Stockholm

Senast uppdaterad: 2023-05-02

Statistiskt ledarskap stod i fokus när det svenska ordförandeskapet tillsammans med Eurostat, var värd för högnivåmötet den 12 och 13 april i Stockholm.

Det svenska ordförandeskapets högnivåmöte samlade cheferna för statistikbyråerna inom EES för ett lunch-till-lunchmöte med SCB:s generaldirektör Joakim Stymne som värd. I fokus stod frågan om hur vi ser till att ha våra viktigaste användare med oss när vi förändrar vår statistikportfölj till följd av nya datakällor – statistiskt ledarskap.

bild 1.jpg

Cheferna från EU-ländernas statistikbyråer samlades i Stockholm för att diskutera statistiskt ledarskap, det vill säga hur en statistikbyrå blir en statistisk röst i samhället.

Statistikmyndighetens roll

Statistiskt ledarskap innebär att vara en ”statistisk röst” i samhället, och se till att vi som statistikbyrå tar fram relevant statistik som används för beslutsfattande och policyutveckling. Det är en naturlig fortsättning på diskussionen om styrning och förvaltning av data i EU-länderna liksom vilken roll statistikmyndigheterna ska ha kopplat till data.

Keynote speaker var Susan Linacre, tidigare biträdande generaldirektör på Australiens statistikbyrå. Övriga talare var Ylva Hedén Westerdahl från Konjunkturinstitutet, cheferna på statistikbyråerna i Nederländerna och Ungern Angelique Berg och Gabriella Vukovich samt Roeland Beerten som är chefsstatistiker på Belgiens riksbank.

Ämnet väckte livlig debatt och många förslag till väg framåt diskuterades. Eurostats generaldirektör Mariana Kotzeva summerade mötet och pekade på hur vi kan hjälpas åt att stärka det statistiska ledarskapet inom det europeiska statistiksystemet. Det kan vara allt ifrån att fokusera på expertanvändare i kommunikationsinsatser, till att se om det går att utveckla en gemensam utbildning inom statistiskt ledarskap.

bild2.jpg

Eurostat generaldirektör Mariana Kotzeva berättar övertygande om hur de europeiska statistikbyråerna ska utveckla ett starkt statistiskt ledarskap.