Till innehåll på sidan
In English

Resultat av det andra mötet i rådets arbetsgrupp för statistik

Senast uppdaterad: 2023-03-30

Joakim Stymne, generaldirektör för SCB, ledde det andra mötet i rådsarbetsgruppen för statistik (CWPS) under det svenska ordförandeskapet. Mötet arrangerades i Bryssel den 15 februari.

230215-Bryssel-CWPS2_4006.jpgBryssel den 15 februari 2023

Agendan bestod av två huvudpunkter. Först diskuterades förslaget om befolkning och bostäder (ESOP). Eurostat presenterade konsekvensanalysen och förslaget och delegaterna fick möjlighet att lyfta sina tankar och ställa frågor till Eurostat.

För det andra presenterade Europeiska revisionsrätten rapporten Europeisk statistik – Potential att vidareutveckla kvaliteten. Ett fåtal medlemsländer kommenterade rapporten och en kort text kommer att skickas till den ekonomiska och finansiella kommittén - underkommittén för statistik för presentation.

Förslaget för förordning om nya miljöräkenskapsmoduler kommer att diskuteras i kommitteen för miljöutskottet i mars, och det svenska ordförandeskapet hoppas inleda förhandlingar i maj.

Ordförandeskapet gav också en kort rapport om läget med andra rättsakter där statistik ingår. För dataakten är den femte kompromisstexten nu under utarbetande. Förslaget för rättsakt gällande insamling av data om korttidsuthyrning av boenden går framåt i full fart. Inspelet från delegaterna från förra CWPS-mötet var värdefullt och ordförandeskapet har arbetat fram en generell strategi som överlämnas till Coreper den 17 februari.

Nästa möte i rådsarbetsgrupp för statistik är inplanerat till onsdag den 15 mars 2023 i Bryssel.

CWPS.jpg