Till innehåll på sidan

Resultat av det femte mötet i rådets arbetsgrupp för statistik

Senast uppdaterad: 2023-06-29

Det femte mötet i rådets arbetsgrupp för statistik hölls den 11 maj 2023. SCB:s generaldirektör Joakim Stymne ledde fortsatta diskussioner kring förslaget till förordning om befolkning och bostäder (ESOP).

Vid det femte mötet i rådets arbetsgrupp för statistik den 11 maj 2023 ledde SCB:s generaldirektör Joakim Stymne fortsatta diskussioner kring förslaget till förordning om befolkning och bostäder (ESOP). Arbetsgruppen granskade och diskuterade ordförandeskapets första kompromisstext avseende artiklarna 1–8, bilagorna 1 och 2 och kommissionens förslag till korta förklaringar till de detaljerade ämnena.

Medlemsländerna var positiva till de framsteg som har gjorts gällande förslaget i den första kompromisstexten. Viss oro kvarstod dock, särskilt gällande implementeringen av befolkningsdefinitionen och huruvida tidsfristerna för överföring av data bör beslutas genom genomförandeakter eller om det bör fastställas i den grundläggande rättsakten. Ordförandeskapet kommer att ta hänsyn till medlemsstaternas synpunkter vid utarbetandet av en andra kompromisstext.

Som vanligt gav ordförandeskapet en kort rapport om läget med andra regelverk där statistik ingår.

När det gäller förslaget om nya miljöräkenskapsmoduler (EEEA) har tidsfristen för Europaparlamentets ändringsförslag skjutits upp till den 31 maj. Ordförandeskapet räknar inte med att inleda de interinstitutionella förhandlingarna under den svenska ordförandeskapsperioden.

Gällande förslaget till översyn av förordning (EG) nr 223/2009 om europeisk statistik anordnade kommissionen ett extra möte i ESSC den 26 april. Kommissionen planerar att anta förslaget senast i slutet av maj.

Förslaget om hälsodataområdet diskuteras för närvarande i arbetsgruppen för folkhälsa. När det gäller nettonollindustrilagen diskuteras den i arbetsgruppen för konkurrenskraft och tillväxt.

Sista mötet i rådets arbetsgrupp för statistik är inplanerat till onsdagen den 7 juni 2023 i Bryssel.