Till innehåll på sidan
In English

Resultat av det första mötet i rådets arbetsgrupp för statistik

Senast uppdaterad: 2023-03-30

Joakim Stymne, generaldirektören för SCB, ledde det första rådsarbetsgruppsmötet i statistik under det svenska ordförandeskapet. Mötet arrangerades som ett digitalt möte den 18 januari 2023.

230118-CWPS1_3437-artikel.jpg

Bryssel, den 18 januari 2023

Huvudpunkterna på dagordningen var uppdateringar kring pågående förhandlingar om dataakten, och förhandlingar kring förslaget för rättsakten om datainsamling för korttidsuthyrning av boenden. Ordförandena från de två ansvariga rådsarbetsgrupperna var inbjudna till mötet för att informera om läget och ge delegaterna möjlighet att ställa frågor. Delegaterna hade flera frågor kring förslaget för rättsakten om korttidsuthyrning om konsekvenserna för officiell statistik.

Det svenska ordförandeskapets allmänna prioriteringar presenterades, liksom planerna för CWPS. Huvuduppgiften för det svenska ordförandeskapet är att genomföra förhandlingar i rådsarbetsgruppen för statistik gällande förslaget för rättsakten om befolkning och bostäder (ESOP), och att inleda diskussioner med Europaparlamentet gällande förslag för rättsakt om europeisk statistik och miljöräkenskaper (EEEA). Det förväntas också att ett förslag om revidering av europeisk statistik 223/2009 kommer att antas av kommissionen under det svenska ordförandeskapet.

En skriftlig konsultation om ESOP planeras att skickas ut så snart förslaget har antagits av kommissionen. Enligt plan, antas förslaget inom kort. Till nästa rådsarbetsgruppsmöte, den 15 februari, kommer Eurostat att presentera förslaget om ESOP och delegaterna kommer att ges möjlighet att reflektera över huvudfrågor som har identifierats i förslaget. På mötet den 15 mars kommer ESOP avhandlas som huvudpunkt på Dagordningen. För EEEA, förväntas trilogerna påbörja i april.

Nästa möte i rådsarbetsgrupp för statistik är inplanerad till onsdagen den 15 februari 2023 i Bryssel.