Till innehåll på sidan
In English

Resultat av det tredje mötet i rådets arbetsgrupp för statistik

Senast uppdaterad: 2023-03-30

På det tredje mötet i rådsarbetsgruppen för statistik den 15 mars 2023 ledde SCB:s generaldirektör Joakim Stymne fortsatta diskussioner kring förslaget till rättsakt för befolkning och bostäder (ESOP).

EU-möte mars 2.JPG

Bryssel den 15 mars 2023

Medlemsländerna fick möjlighet att reflektera vidare över kommissionens förslag samt föreslå ändringar utöver de som lämnades på den skriftliga konsultationen som genomfördes mellan den 27 januari och den 22 februari 2023.

Diskussioner genomfördes radvis gällande artiklar 1–4 och 9–12. Ett problemområde som identifierades var implementering av definition för befolkningen. Flera länder uttryckte sin oro gällande möjligheterna att implementera definitionen som den föreslås av Kommissionen.

Ordförandeskapet rapporterade också om läget med andra statistikrättsakter. Förordningen om ESA 2010 förväntas undertecknas under parlamentets plenarsession i mars, varefter den kommer att offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

Europaparlamentet har inte gjort några framsteg gällande förslaget om nya miljöräkenskapsmoduler (EEEA) förrän nu. Tidsfristen för ändringsförslag till det första betänkandet till miljöutskottet har skjutits upp till den 27 april 2023. Det svenska ordförandeskapet i statistik har tagit en första kontakt med rapportören. Det finns dock ännu inga planerade datum för de interinstitutionella förhandlingarna.

Ordförandeskapet gav också en kort rapport om läget med andra regelverk där statistik ingår. Gällande dataakten har en sjätte kompromiss tagits fram som diskuterades i arbetsgruppen för Telecom den 14 mars.

Rådet för konkurrenskraft nådde en överenskommelse om en allmän riktlinje gällande datainsamling för korttidsboenden den 2 mars 2023.

Nästa möte i rådsarbetsgrupp för statistik är inplanerat till måndagen den 3 april 2023 i Bryssel.

EU-möte mars.JPG