Till innehåll på sidan

Resultatet av det sjätte mötet i rådets arbetsgrupp för statistik

Senast uppdaterad: 2023-06-16

Vid det sjätte och sista mötet i rådets statistikgrupp för statistik den 7 juni 2023, fortsatte diskussionerna om förslaget till förordning om befolkning och bostäder (ESOP), under ledning av SCB:s generaldirektör Joakim Stymne.

Rådsarbetsgruppen granskade och diskuterade ordförandeskapets andra kompromisstext avseende artiklarna 9–22, artiklarna 1–8, bilagorna 1 och 2 samt skälsatserna. Den andra kompromisstexten baserades på ordförandeskapets första kompromisstext och medlemsstaternas kommentarer från mötet den 11 maj, men också kommentarerna från den skriftliga konsultationen som genomfördes om skälsatserna i maj.

Den andra kompromisstexten välkomnades av medlemsstaterna, även om vissa kvarstående frågor togs upp under mötet. Ordförandeskapets mål för mötet var att slutföra diskussionerna och få ett godkännande för att gå vidare till Coreper. För att ena medlemsländerna infördes därför nödvändiga ändringar under mötets gång. Vissa delar av förslaget godtogs efter omröstning. I slutet av mötet kunde medlemsstaterna godta ordförandeskapets andra kompromisstext med några ändringar och en kompromiss mellan medlemsländerna kunde uppnås. Nästa steg är att ta förslaget till Coreper 1 som sammanträder den 21 juni och få ett mandat för att inleda trepartsmöten med Europaparlamentet.

Ordförandeskapet lämnade också en kort rapport om läget i förhållande till andra förordningar där statistik ingår.

Gällande förslaget om ändring av förordning (EU) nr 691/2011 om införandet av nya moduler för miljöräkenskaper diskuterades det första utkastet i parlamentets miljöutskott måndagen den 5 juni. Europaparlamentet planerar att rösta i utskottet i oktober och därefter i plenum i november.

Gällande förslaget till översyn av förordning (EG) nr 223/2009 om europeisk statistik planerar kommissionen att anta förslaget senast i slutet av juni.