Till innehåll på sidan

Skolmaterial

Här hittar du som är lärare material som kan användas i undervisningen. Vi har samlat ett övningshäfte, filmer och fakta om Sverige och hur man gör statistik.

Lärare och två elever arbetar tillsammans

 

Affischer för skolan

Tillsammans med barnrättsorganisationen Friends har vi tagit fram affischer med statistik som berättar om hur elever har det i skolan. Affischerna är tänka att sättas upp i klassrummen, eller till exempel i korridorer, och har olika teman: trygghet, vänskap och mående i skolan.

De riktar sig till elever på mellan- och högstadiet. I paketet ingår också en läraraffisch som ska sitta i lärarrummet och ett stödmaterial.

sociala-medier2.png

Du kan beställa affischerna på Gratis i skolan eller ladda ner dem som pdf och skriva ut dem.

Ladda ner stödmaterialet

Affischpaket mellanstadiet (pdf)

 

Affischpaket högstadiet (pdf)

Enkla fakta och övningar om Sverige

Här kan du ladda ner ett häfte med fakta och övningar på enkel svenska. Häftet består av kapitel med olika teman: befolkning, utbildning, jobb och pengar samt samhällets ekonomi. Till övningarna finns ett facit längst bak.

Enkla fakta och övningar för skolelever (pdf)

Filmer

På tal om Sverige

Filmen "På tal om Sverige" berättar om vad statistik används till, och varför det är så viktigt att svara på undersökningar.

 

Statistikskolan

Statistikskolan består av tre korta filmer med olika teman. Filmerna illustrerar några viktiga frågeställningar som berör hur statistik tas fram, hur den används och hur man ska tolka den.

Statistikskolan – Hur gör man statistik?

Den här filmen berättar om hur statistik tas fram med hjälp av register och undersökningar.

 

Statistikskolan – Så används statistik

Hur används statistik, och av vem? Här berättar vi om hur exempelvis journalister, forskare och beslutsfattare använder statistik.

 

Statistikskolan – Så tolkar du statistik

Varje dag möts vi av statistik på olika sätt. Men hur ska den egentligen tolkas? Här kommer tips på vad som är bra att tänka på när du möts av statistik i din vardag.

Experten förklarar - Den första folkräkningen

Vad hände 1749 och varför var det en besvikelse? Redan på 1700-talet var statistik ett viktigt instrument för att faktiskt kunna säga något om befolkningen. Hör vår metodstatistiker Gustaf Strandell berätta om den första folkräkningen i Sverige.

 

Faktasidor om Sverige

Våra faktasidor innehåller statistik inom olika områden, till exempel befolkning, utbildning och ekonomi. Sidorna ger enkla svar på vanliga frågor.

Snabba fakta-sidorna

Statistikguiden

Statistikguiden ger en introduktion till statistikens grunder. I guiden förklarar vi bland annat hur man gör en undersökning och grundläggande räkneregler. 

Statistikguiden

Ordlista 

Hur definieras medelålder, befolkningstäthet, eller folkökning? I ordlistan förklarar vi statistiska termer och andra fackord som förekommer på vår webbplats. 

Ordlistan

 

Vill du komma i kontakt med oss?

Hör av dig till Statistikservice om du har frågor eller behöver vägledning, antingen via telefon eller ett frågeformulär.

Telefon:
010–479 50 00

Fråga oss (formulär)