Sveriges framtida befolkning 2025–2070

Demografiska rapporter 2025:2

I denna rapport redovisas en framskrivning av Sveriges befolkning för perioden 2025 till 2070. Befolkningen är uppdelad efter kön, ålder och födda i Sverige respektive födda utomlands. Resultatet redovisas också i SCB:s statistikdatabas. I Statistikdatabasen är trenderna framskrivna till år 2120 och befolkningen uppdelad i fem grupper efter födelseland.

Publicerad:
2025-04-11

Sammanfattning

I denna rapport redovisas en framskrivning av Sveriges befolkning för perioden 2025–2070. Folkmängden beräknas öka, men i en långsammare takt än tidigare.

Under de senaste 10 åren, 2014–2024 har Sveriges befolkning ökat med nästan 840 000 personer från drygt 9,7 till knappt 10,6 miljoner. Det motsvarar en ökning på 8,6 procent eller knappt 0,9 procent per år. De närmaste 10 åren beräknas befolkningen fortsätta att öka, men i en långsammare takt. År 2034 beräknas folkmängden att ha ökat med knappt 200 000 och vara nära 10,8 miljoner. Det motsvarar en ökning med 1,9 procent, eller 0,2 procent per år. I slutet av framskrivningsperioden beräknas folkmängden vara 11,8 miljoner.

Antalet födda barn per kvinna antas öka svagt de närmaste åren, medan antalet födda barn beräknas fortsätta att minska ytterligare några år framöver för att sedan öka. I framskrivningen antas en fortsatt ökande livslängd. Antalet som avlider beräknas också att öka på grund av en större befolkning i äldre åldrar. Tidigare har det, med några få undantag, varit fler som föds än som avlider. I framtiden beräknas det komma flera år med fler avlidna än födda. De närmaste 10 åren beräknas antalet avlidna i genomsnitt vara 2 600 fler per år än antalet födda. De senaste 10 åren har det i genomsnitt fötts 18 300 fler per år än vad som avlidit. Även på lång sikt beräknas det i genomsnitt vara fler som avlider än som föds.

I framtiden kommer det finnas år med fler avlidna än födda.

I framskrivningen beräknas invandringen vara större än utvandringen, men invandringsöverskottet beräknas vara lägre än tidigare. I genomsnitt beräknas invandringsöverskottet vara 22 300 per år de kommande 10 åren, vilket kan jämföras med 63 000 årligen under de senaste 10 åren. På längre sikt antas ett något större invandringsöverskott, cirka 30 000 årligen. 

Dagens regelverk antas fortsätta gälla

I framskrivningen antas de regelverk som gäller idag att fortsätta gälla. Det innebär exempelvis ett antagande om att alla personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet utvandrar år 2026, då direktivet upphör att gälla och dessa personer inte längre har rätt att vara folkbokförda i Sverige. Detta antagande leder till en högre utvandring än invandring år 2026. Kompletterande beräkningar har gjorts med alternativa antaganden för utvandringen i denna grupp.

En ökande medellivslängd leder till en åldrande befolkning.

Befolkningen ökar framför allt i de äldre åldrarna. Det leder till att barn och unga utgör en minskande andel av befolkningen, medan andelen äldre ökar. Ungefär var sjätte person, eller 16 procent av befolkningen, var 70 år eller äldre år 2024. Andelen beräknas vara något högre om 10 år, 17 procent, och i slutet av framskrivningsperioden, år 2070, beräknas 22 procent vara i dessa åldrar. Andelen i åldrar under 25 år utgör idag 29 procent av befolkningen. Andelen beräknas minska till 26 procent om 10 år och därefter vara kring 25–26 procent fram till år 2070.

Uppdaterad framskrivning för åren 2025–2070

I det här kapitlet beskrivs resultaten från befolkningsframskrivningen för åren 2025–2070. De långsiktiga antagandena är desamma som i föregående framskrivning, från 2024, men antagandena för de närmast kommande åren har setts över. Här redovisas det förväntade antalet födda, döda, invandrare och utvandrare och hur stor folkmängden beräknas vara i framtiden. Dessutom beskrivs åldersstrukturen vissa år.

Folkmassa

SCB publicerar en befolkningsframskrivning varje år

Inom den officiella statistiken publiceras en befolkningsframskrivning för Sverige en gång om året. Vart tredje år görs en mer omfattande analys av befolkningsutvecklingen. Vid det tillfället redovisas utöver ett huvudalternativ även alternativa framskrivningar. Den senaste för­djupade analysen publicerades 2024, i Sveriges framtida befolkning 2024-2070, och nästa planeras att publiceras år 2027. För mellanliggande år, det vill säga innevarande år, görs uppdateringar med den information som tillkommit det senaste året. Det främsta syftet med dessa uppdateringar är att tillgodose de behov som finns av aktuella framskrivningar för de närmast kommande åren.

Befolkningsuppgifterna avser den 31 december respektive år. Framskrivningen redovisas förutom efter ålder och kön även efter in­rikes och utrikes födda. Framskrivningen redovisas, förutom här, även i SCB:s Statistikdatabas. I Statistikdatabasen är trenderna framskrivna till år 2120 och befolkningen redovisas efter fem olika födelseregioner. De utrikes födda delas in i fyra olika grupper utifrån födelseland:

  • Norden eller EU
  • Afrika
  • Asien
  • Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nordamerika och Oceanien.

 

Kort om antagandena i framskrivningen

Framskrivningen av den framtida befolkningen bygger på antaganden om hur barnafödandet, dödligheten samt in- och utvandringen utvecklas. Här ges en översiktlig beskrivning av de förändringar som gjorts av antagandena jämfört med föregående framskrivning.

I föreliggande framskrivning har fruktsamhetsantagandet höjts något för de närmast kommande åren jämfört med föregående års framskrivning. Trots att barnafödandet 2024 var det lägsta som uppmätts, var det inte så lågt som vi antog i föregående framskrivning. Den största förändringen har gjorts för kvinnor födda i Afrika och Asien. För kvinnor födda i andra födelseregioner är förändringarna marginella.

Dödstalen för framskrivningens första år, 2025, beräknas som medeltalen för åren 2023 och 2024. Medellivslängden ökade ovanligt mycket under 2024 och detta innebär en liten sänkning av dödstalen för år 2025 jämfört med föregående framskrivning. Från och med år 2026 antas dödstalen minska i samma takt som i framskrivningen 2024.

Invandringen har justerats de närmsta åren jämfört med föregående framskrivning, med en höjning för år 2025 och en sänkning de följande tre åren. Den största justeringen är en konsekvens av att ukrainska medborgare med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet sedan sommaren 2024 har möjlighet att folkbokföra sig i Sverige. För att ta hänsyn till detta har invandringen höjts för födda i Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nordamerika och Oceanien för år 2025. Samtidigt har antagandena sänkts på grund av att invandringen från Norden och EU minskat mer än väntat och att invandringen av asyl- och anhörigskäl beräknas vara på en lägre nivå än vad som antogs i föregående framskrivning.

Utvandringen från Sverige beräknas genom utvandringstal, antal utvandrare relaterat till folkmängden. Dessa har justerats upp de närmaste åren för samtliga födelsesregioner för att ta hänsyn till utvecklingen det senaste året. Den största förändringen har gjorts för födda i Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nordamerika och Oceanien där personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet antas utvandra när det tillfälliga skyddet upphör år 2026.

Kompletterande antaganden om utvandring av ukrainska medborgare

Antagandet om att de ukrainska medborgare med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet utvandrar bygger på de regler som gäller idag och som innebär att massflyktsdirektivet gäller till och med den 4 mars 2026. Massflyktsdirektivet har förlängts tidigare och det är mycket möjligt att det sker igen. Därför har två kompletterande beräkningar gjorts, med olika alternativ för utvandring. Ett alternativ där cirka en tredjedel av de ukrainska medborgarna utvandrar år 2026 och ett alternativ utan någon förhöjd risk att utvandra under 2026. Dessa alternativ ger på 5–10 års sikt en folkmängd som är drygt 20 000 större respektive cirka 35 000 större jämfört med huvudberäkningarna. På lång sikt minskar skillnaden gradvis och år 2070 är folkmängden 27 000 respektive 16 000 större. Nära hälften av skillnaden utgörs då av personer som fötts i Sverige. 

Befolkningsutvecklingen 2025–2070

I det här avsnittet beskrivs hur antalet som föds, dör, invandrar och utvandrar i framtiden påverkar befolkningsutvecklingen. Folkmängden beräknas fortsätta att växa, men i en lägre takt än tidigare. Även andelen utrikes födda i befolkningen beräknas fortsätta att öka.

Folkmängden beräknas öka i långsammare takt än tidigare

Sveriges befolkning fortsätter att växa, men i en lägre takt än de senaste fem åren. Åren 2020–2024 har befolkningen ökat med i genomsnitt 52 000 per år. De kommande fem åren, 2025–2029, beräknas ökningen vara lägre, i genomsnitt drygt 12 000 per år. Skillnaden beror både på ett förväntat lägre födelseöverskott (födda minus döda) och en lägre netto­migration (invandrare minus utvandrare). År 2026 beräknas en folkminskning på cirka 20 000 på grund av ett stort antal utvandrare. Detta är en följd av att beräkningarna utgår ifrån att massflyktsdirektivet upphör den 4 mars 2026, vilket sker enligt nu gällande regelverk.

I framtiden förväntas befolkningen fortsätta att öka, men enbart på grund av att fler beräknas invandra än utvandra. Antalet döda beräknas överstiga antalet födda de flesta år i framskrivningen. Även om fler beräknas invandra än utvandra beräknas nettomigrationen vara lägre än den varit under senare år. Befolkningsökningen väntas därför ske i en långsammare takt och under år 2041 beräknas folkmängden passera 11 miljoner. Det beräknas vara 11,8 miljoner invånare i Sverige år 2070, det sista året i framskrivningen. 

Befolkning 1970–2024 samt framskrivning 2025–2070

Antalet födda beräknas minska de närmaste åren

Antalet födda har varierat kraftigt mellan åren. Det beror dels på att det i vissa perioder är fler och vissa perioder färre kvinnor i fertil ålder, dels på att kvinnor och män anpassar sitt barnafödande med hänsyn till vad som varit optimalt ur en ekonomisk eller praktisk synvinkel.

Under 1990-talets ekonomiska kris valde många att studera vidare och antalet födda barn minskade. Antalet födda barn per kvinna har minskat de flesta åren sedan år 2010, men antalet födda barn har inte minskat i samma takt. Det beror på att antalet kvinnor i de barnafödande åldrarna ökat, dels på grund av att de stora kullarna födda åren runt 1990 är i åldrar då många får barn, dels på grund av en ökad invandring av kvin­nor i barnafödande åldrar. Förra året föddes få barn, så få har det inte fötts sedan 2002.

Antalet födda beräknas vara ännu något färre i år, 2025, och fortsätta minska ytterligare ett par år för att därefter öka när antalet barn per kvinna antas öka något. På lång sikt beräknas kring 110 000–115 000 barn födas per år.

Födda och döda 1970–2024 samt framskrivning 2025–2070

Ökat antal avlidna under hela framskrivningsperioden

Antalet avlidna påverkas både av hur dödligheten förändras och av antalet i olika åldrar. Samtidigt som medellivslängden har ökat har också antalet personer i åldrar där många avlider ökat, det gör att antalet avlidna länge har varit drygt 90 000 per år. År 2020, under coronapandemin, avled ovanligt många, 98 000. År 2021 var antalet avlidna återigen på en normal nivå, 92 000, lika många som år 2018. År 2024 avled något färre än de föregående fyra åren.

De närmaste åren beräknas antalet avlidna att öka i takt med att de stora kullarna födda under 1940-talet åldras. Antalet beräknas sedan öka under i stort sett hela framskrivningsperioden och vara drygt 100 000 kring år 2030, drygt 110 000 kring år 2040 och nära 120 000 per år i slutet av framskrivningsperioden.

Invasionen av Ukraina påverkar både in- och utvandring på kort sikt

År 2024 invandrade 116 000 personer till Sverige, det var det högsta antalet sedan 2019. Den högre nivån än de tidigare åren förklaras av att personer från Ukraina med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet sedan sommaren 2024 har haft möjlighet att folkbokföra sig. Ytterligare omkring 10 000 ukrainska medborgare med skydd enligt massflyktsdirektivet beräknas folkbokföra sig under 2025.

De närmaste åren beräknas invandringen minska till drygt 80 000 årligen. På längre sikt beräknas invandringen vara knappt 100 000 per år. Det är en lägre nivå än genomsnittet de senaste tio åren, men högre än den varit sett ur ett längre perspektiv.

Antaganden om migrationen i framtiden är mycket osäkra, både på kort och på lång sikt. Det är högst troligt att nivån kommer att variera i framtiden, men när i tiden dessa toppar kommer att inträffa är omöjligt att förutse. Nivån ska ses som ett medelvärde som antalet invandrare kommer att variera kring.

Sedan 1990-talet har det varit en ökande trend i antalet som utvandrar och år 2022 utvandrade 51 000. År 2023 och 2024 registrerades ovanligt många utvandringar, 73 000 respektive 86 000. De höga nivåerna dessa år förklaras till stor del av att Skatteverket under dessa två år har genomfört utökade kontroller av icke-EU-medborgare med utgångna uppehållstillstånd, men utvandringen har även ökat i andra grupper.

De närmaste åren beräknas antalet utvandringar vara på en högre nivå för att därefter minska till omkring 60 000 årligen. Särskilt år 2026 beräknas antalet utvandrare vara högt, då de ukrainska medborgare med skydd enligt massflyktsdirektivet beräknas utvandra. I framskrivningen görs antagandena utifrån nu gällande regelverk och enligt nu gällande regler upphör detta skydd att gälla 4 mars 2026. På längre sikt väntas en viss ökning av utvandringen, både beroende på att befolkningen ökar och på en ökad benägenhet att utvandra.

Invandringar och utvandringar 1970–2024 samt framskrivning 2025–2070

Migrationen bidrar till att folkmängden ökar

Under den period som studeras här, 1970–2024, har det alla år utom 1997–2001 fötts fler än vad som avlidit och alla år utom 1972 och 1973 har det invandrat fler än vad det har utvandrat. Det betyder att både den naturliga folkökningen (födda minus döda) och nettomigrationen (in­vandrare minus utvandrare) har bidragit till folkökningen. Bidraget har varit större från migrationen än från den naturliga folkökningen, det gäller särskilt efter 1995. Enligt befolkningsframskrivningen kommer det även i framtiden vara ett större bidrag från migrationen än från den naturliga folkökningen. I framskrivningen beräknas fler avlida än födas under de flesta år, vilket därmed bidrar till en folkminskning.

De antaganden som har gjorts om barnafödande, dödlighet och mi­gration leder till att Sveriges befolkning ökar under hela framskriv­ningsperioden, med undantag för år 2026 då folkmängden beräknas minska med cirka 20 000 personer. År 2024 ökade folkmängden med 0,3 procent. Framöver väntas en lägre ökningstakt, i genomsnitt 0,2 procent per år.

Sedan år 2015 är det fler män än kvinnor i befolkningen och det kommer att fortsätta vara så under hela framskrivningsperioden. Bland utrikes födda beräknas dock antalet kvinnor vara fler än antalet män från och med 2025 och fram till och med början av 2050-talet.

De utrikes föddas andel av befolkningen har ökat och förväntas fortsätta att öka under i stort sett hela framskrivningsperioden. År 2024 var 21 procent av befolkningen född utomlands och år 2070 beräknas 25 procent av befolkningen vara född utomlands.

Befolkning efter kön och födelseland, 2024 samt framskrivning utvalda år

År Födda i Sverige Utrikes födda Totalt
Kvinnor Män Kvinnor Män
2024 4 163 000 4 224 000 1 100 000 1 101 000 10 588 000
Framskrivning
2025 4 165 000 4 227 000 1 113 000 1 108 000 10 612 000
2030 4 168 000 4 235 000 1 140 000 1 132 000 10 675 000
2040 4 190 000 4 276 000 1 256 000 1 247 000 10 969 000
2050 4 246 000 4 358 000 1 359 000 1 357 000 11 320 000
2060 4 297 000 4 423 000 1 431 000 1 436 000 11 587 000
2070 4 362 000 4 504 000 1 470 000 1 486 000 11 822 000

Åldersstrukturen i befolkningen år 2030, 2050 och 2070

I detta avsnitt ges en översiktlig beskrivning av befolkningens åldersstruktur i Sverige åren 2030, 2050 och 2070 i form av tre befolkningspyramider. Den framtida åldersstrukturen jämförs med den senast observerade, för år 2024.

Föregående framskrivning

I föregående framskrivning, Sveriges framtida befolkning 2024–2070, beskrivs både den historiska och framtida utvecklingen i olika åldersklasser mer detaljerat. Där är analysen uppdelad på kön och efter födda i Sverige och födda utomlands.

Födelsekullarnas storlek påverkar den framtida befolkningen

I de tre befolkningspyramiderna nedan visas åldersstrukturen år 2024 som blåa linjer. Här kan man se hur olika födelsekullar varierar i storlek och hur det påverkar befolkningen i olika åldrar. År 2024 föddes få barn i Sverige, det lägsta antalet sedan 2002. Åren runt 2000 föddes det också få barn, de är nu i 25-års åldern. Desto fler barn föddes åren runt 1990. De är nu runt 35 år. De som föddes i mitten av 1960-talet passerar nu 60 års ålder och de stora kullarna födda på 1940-talet börjar nå 80 års ålder.

Födda runt 1990 kan följas under hela framskrivningen.

Av befolkningen 2024 är 18 procent i åldrarna 0–15 år och 10 procent är 16–24 år. Åldrarna 25–65 år kan idag ses som de mest förvärvsaktiva åldrarna, eftersom till exempel garantipension betalas ut från 66 års ålder och sjuk- och arbetslöshetsersättning tills man fyller 66 år. År 2024 är 52 procent i åldrarna 25–65 år. Det är nästan 14 procent som är 66–79 år och 6 procent som är 80 år eller äldre.

Åldersstrukturen påverkas, förutom av antalet födda, också av migrationen. Den ger inte lika tydliga avtryck i enstaka åldrar, med ett undantag. För männen syns de ensamkommande från Afghanistan som nu är kring 25 år. Antalet utrikes födda påverkas både av de senaste årens invandring och av tidigare års invandring eftersom många av de som invandrat stannar i Sverige. Andelen utrikes födda varierar i olika åldrar. I de yngre åldrarna, under 16 år och i de äldre åldrarna, 75 år och äldre är andelen mindre än 15 procent. Som högst är andelen utrikes födda i åldrarna runt 40 år, över 33 procent. I hela befolkningen är andelen utrikes födda knappt 21 procent.

Av de som avled 2024 var hälften över 83 år. Men storleken på de födel­sekullar som idag är äldre har påverkats av den dödlighet som varit tidigare år under deras levnad.

Det föds fler pojkar än flickor samtidigt som män har högre dödlighet än kvinnor i alla åldrar. De flesta år sedan 1970 har fler män än kvinnor invandrat och alla år har det utvandrar fler män än kvinnor. Det här har medfört att det i åldrar under cirka 65 år finns fler män än kvinnor och i åldrar däröver fler kvinnor än män.

År 2030 är 90-talisterna kring 40 år

År 2030 har folkmängden i Sverige ökat med 87 000. Jämfört med idag beräknas det att vara färre i åldrarna 0–16 år, 29–36 år, 49–54 år, 56–61 år och 74–80 år. Det är en effekt av de olika storlekarna på födelsekullarna och att alla åldras. Exempelvis lämnar de stora kullarna födda kring 1990 åldrarna 29–36 år för att ge plats åt de betydligt färre födda i slutet av 1990-talet och början av 00-talet. Vissa åldrar påverkas dessutom av migrationen.

Befolkning efter kön och ålder år 2030

Framskrivning för år 2030 i jämförelse med observerat år 2024

Antalet skolbarn minskar de närmaste åren.

De få barn som föddes 2024 är nu 6 år och har börjat i förskoleklass. Det ger ett lägre antal skolbarn än idag i varje årskull varefter de åldras. De som är födda åren runt 1990 är nu i 40-årsåldern och 1960-talisterna har just eller kommer snart att gå i pension. Enligt Pensionsmyndighetens prognos (Riktålder – när kan jag ta ut allmän pension? | Pensionsmyndigheten) är 67 år åldern för att få till exempel garantipension. Alla kvar­levande som är födda på 1940-talet har nu passerat 80 års ålder. Enligt framskrivningen är 812 000 personer 80 år eller äldre år 2030. Det motsvarar 7,6 procent av befolkningen.

Antalet i åldern 25–66 år beräknas att vara 5 640 000, det är 145 000 fler än antalet i åldern 25–65 år 2024. Samtidigt ökar dessa åldersklassers andel av den totala folkmängden något. År 2024 är 51,9 procent i åldern 25–65 år, år 2030 beräknas 52,8 procent att vara i åldern 25–66 år.

Att fler invandrar än utvandrar medför att befolkningen som är född utomlands ökar. År 2030 beräknas att drygt 21 procent vara födda utom­lands. Andelen utrikes födda är 33 procent eller mer i åldrarna 31–32 år och i åldrarna 43–50 år. Totalt i åldern 25–66 år beräknas att 29 procent är födda utomlands.

År 2050 fyller dagens 0-åringar 26 år

År 2050 beräknas att 732 000 fler bor i Sverige än 2024. Jämfört med idag beräknas det att vara färre i åldrarna 5–26 år, 30–36 år och 50–53 år. Det är en effekt av att alla åldras. Vissa åldrar påverkas dessutom av migrationen. I framskrivningen för år 2050 är alla som är 25 år eller yngre födda under prognosperioden. De kommer troligen vara olika stora födelsekullar olika år, på liknande sätt som tidigare, men vi kan inte förutse vilka kullar som är större eller mindre.

Befolkning efter kön och ålder år 2050

Framskrivning för år 2050 i jämförelse med observerat år 2024

De ganska få barn som föddes 2024 är nu 26 år. De som är födda åren runt 1990 är i 60-årsåldern och 1960-talisterna är mellan 80 och 90 år. Enligt framskrivningen är det närmare 1,1 miljon som är 80 år eller äldre, det motsvarar 9,4 procent av befolkningen.

Enligt Pensionsmyndighetens prognos är pensionsåldern 69 år (Riktålder – när kan jag ta ut allmän pension? | Pensionsmyndigheten). Antalet i åldern 25–68 år beräknas att vara 6 142 000, det är 646 000 fler än antalet i åldern 25–65 år 2024. Samtidigt så ökar dessa åldersklassers andel av den totala folkmängden. År 2024 är 51,9 procent i åldern 25–65 år, år 2050 beräknas 54,3 procent att vara i åldern 25–68 år.

Allt fler äldre kommer vara födda utomlands i framtiden.

Att fler invandrar än utvandrar medför att befolkningen som är född utomlands ökar. År 2050 beräknas att 24 procent är födda utomlands. Andelen utrikes födda är minst 33 procent i åldrarna 45–54 år och 64–68 år. Totalt i åldern 25–68 år beräknas att 30 procent är födda utomlands.

År 2070 är 90-talisterna i 80-årsåldern

Enligt framskrivningen är det 1,23 miljoner fler i Sverige 2070 än 2024. Då är det fler i nästan alla åldrar jämfört med idag.

Om nästan 50 år kan de åldersklasser som vi idag använder för att dela in livet i skolåldrar, arbetsliv och pensionärsliv vara irrelevanta.

Antalet i åldrarna 3–18 år beräknas vara färre än idag, de är barn till de mindre barnkullarna som föds idag och under de kommande åren. Antalet beräknas också vara färre i åldrarna 30–40 år. Det beror på att det är många i den åldersgruppen idag. De som föddes åren runt 1990 syns år 2070 i 80-års åldern. I framskrivningen för år 2070 är alla som är 45 år eller yngre födda under framskrivningsperioden. Födelsekullarna kommer troligen, liksom tidigare, att vara olika stora men vi kan inte förutse när dessa variationer kommer.

Befolkning efter kön och ålder år 2070

Framskrivning för år 2070 i jämförelse med observerat år 2024

Enligt Pensionsmyndighetens prognos kommer den tidigaste åldern för att ta ut ålderspension vara 70 år (Riktålder – när kan jag ta ut allmän pension? | Pensionsmyndigheten). Antalet i åldern 25–69 beräknas vara 6 260 000, det är 764 000 fler än antalet i åldern 25–65 år 2024. Dessa åldersklassers andel av den totala folkmängden ökar något. År 2024 är 51,9 procent i åldern 25–65 år, år 2070 beräknas 52,9 procent att vara i åldern 25–69 år.

Antalet i åldrarna 80 år eller äldre beräknas år 2070 vara drygt 1,3 miljoner eller 11,2 procent av befolkningen. En relativt liten del av befolkningen, drygt 0,1 procent, beräknas vara 100 år eller äldre. Men antalet 100 år eller äldre beräknas 2070 vara 14 000, det kan jämföras med knappt 3 000 som är 100 år eller äldre 2024.

Andelen utrikes födda fortsätter att öka något och beräknas vara 25 procent år 2070. Andelen utrikes födda är 33 procent eller mer i åldrarna 40–47 år, 68–73 år och 86–87 år. Totalt i åldern 25–69 år beräknas att 30 procent är födda utomlands.

Andelen i äldre åldrar ökar

De antaganden som är gjorda, framför allt det om en allt längre livslängd, leder till att en allt större del av befolkningen är äldre.

Generellt kan man säga att åldersklasserna över 60 års ålder ökar sin andel av befolkningen i framtiden, medan åldersklasser under 60 år minskar. Det finns undantag som mest beror på att vissa åldersgrupper är stora idag. Det kommer troligen även i framtiden att vara varierande födelsekullar, men mönstret kommer att bestå.

Befolkningen fördelad efter åldersklass, 2024 samt framskrivning 2030, 2050 och 2070

Procent

Åldersklass 2024 2030 2050 2070
0–9 år 10,8 9,6 10,3 9,7
10–19 år 11,8 11,5 10,1 10,1
20–29 år 11,6 12,0 10,5 11,1
30–39 år 14,2 13,1 12,9 11,6
40–49 år 12,3 13,2 12,6 11,5
50–59 år 12,7 12,1 12,4 12,5
60–69 år 10,9 11,7 11,8 11,6
70–79 år 9,5 9,1 9,9 10,6
80–89 år 5,1 6,4 7,4 8,3
90–99 år 1,0 1,2 2,0 2,8
100+ år 0,0 0,0 0,07 0,12
Summa 100,0 100,0 100,0 100,0
Total befolkning 10 588 000 10 675 000 11 320 000 11 822 000

Ökad andel utrikes födda i äldre åldrar

Den in- och utvandring vi haft hittills och de antaganden som vi gör framöver leder till en högre andel utrikes födda i befolkningen. I de yngre åldrarna är det liten migration så där är det en lägre andel utrikes födda. Drygt hälften av invandrarna är i åldrarna mellan 20 och 40 år och utvandrarna är något äldre. Nettoinvandringen antas i framtiden vara på en lägre nivå än den varit de senaste decennierna. Det leder till att det i framtiden blir en lägre andel utrikes födda både bland barn och unga och i de mer yrkesaktiva åldrarna. Varefter de utrikes födda som bor i Sverige åldras ökar andelen utrikes födda i äldre åldrar. I exempelvis åldrarna 20–29 år beräknas andelen utrikes födda minska från dagens 26 procent till 19 procent år 2070, medan andelen beräknas öka från 12 till 31 i åldrarna 80–89 år under samma period.

Andel utrikes födda i olika åldersklasser, 2024, 2030, 2050 och 2070

Procent

Åldersklass 2024 2030 2050 2070
0–9 år 5,3 4,8 5,0 5,1
10–19 år 14,4 10,9 11,5 11,1
20–29 år 25,6 22,1 20,6 19,1
30–39 år 29,7 30,6 27,6 29,0
40–49 år 32,8 33,0 32,4 32,7
50–59 år 23,5 28,4 32,7 30,2
60–69 år 20,1 21,5 32,3 31,6
70–79 år 14,5 17,9 27,4 31,1
80–89 år 12,12 12,4 20,7 30,6
90–99 år 12,22 13,3 18,9 29,2
100+ år 13,27 13,7 16,2 26,7
Totalt 20,8 21,3 24,0 25,0
Antal utrikes födda 2 200 000 2 272 000 2 715 000 2 957 000

Jämförelse med föregående framskrivning

I det här kapitlet jämförs föreliggande framskrivning med föregående framskrivning som togs fram år 2024. Mellan dessa två framskrivningar har antagandena justerats för de närmast kommande åren.

Folkmängden 2024 underskattades något i föregående framskrivning

I förra årets framskrivning (Sveriges framtida befolkning 2024–2070) underskattades folkmängden år 2024 med 10 000 personer. Det största felet var för 0-åringar som underskattades med 900. Trots att antalet födda barn 2024 var det lägsta sedan 2003 föddes det ändå fler än vad som beräknades i förra framskrivningen. Folkmängden underskattades också för tonåringar samt för personer i äldre åldrar, särskilt i 80–90-årsåldern. Samtidigt överskattades antalet yngre barn och antalet i åldrar mellan 30 och 50 år. Detta hänger samman med en högre invandring, en högre utvandring och ett lägre antal döda än beräknat. Invandringen var större än beräknat främst på grund av att ukrainska medborgare med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet fick möjlighet att folkbokföra sig i Sverige. Utvandringen under 2024 påverkades av Skatteverket kontroller av personer med utgångna uppehållstillstånd. Överskattningen av antalet döda var främst i äldre åldrar och kan hänga samman med ett lägre antal influensafall.

Antagandena om fruktsamheten har höjts något de närmaste åren jämfört med förra årets framskrivning. Den största förändringen har gjorts för kvinnor födda i Afrika och Asien. För kvinnor födda i andra födelseregioner är förändringarna marginella.

Dödstalen för det första framskrivningsåret har justerats ner något i denna framskrivning, vilket ger en något högre medellivslängd år 2025 jämfört med föregående framskrivning. Från och med 2026 antas dödstalen minska i samma takt som i framskrivningen 2024.

Invandringen har justerats de närmaste åren jämfört med föregående framskrivning, med en höjning för år 2025 och en sänkning de efterföljande tre åren. Höjningen sker framför allt på grund av att ukrainska medborgare med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet sedan sommaren 2024 har möjlighet att folkbokföra sig i Sverige och att knappt 10 000 beräknas folkbokföra sig under 2025. Samtidigt har antagandena sänkts på grund av att invandringen från Norden och EU minskat mer än väntat och att invandringen av asyl- och anhörigskäl beräknas vara på en lägre nivå än vad som antogs i föregående framskrivning.

Utvandringstalen har justerats upp de närmaste åren jämfört med föregående framskrivning, för födda i alla födelseregioner. Den största justeringen görs för födda i Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nordamerika och Oceanien där personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet antas utvandra när det tillfälliga skyddet upphör år 2026, och de inte längre har rätt att vara folkbokförda i Sverige.

Färre utrikes födda jämfört med föregående framskrivning

De förändrade antagandena leder till en något större folkmängd jämfört med föregående framskrivning år 2025, men föreliggande framskrivning ger därefter en mindre folkmängd. Det är endast antalet kvinnor som beräknas vara större första framskrivningsåret, medan antalet män är lägre även då. Det är också i stort sett enbart för den utrikes födda befolkningen som det är skillnader mellan föreliggande framskrivning och den föregående. Skillnaderna beror främst på de ukrainska medborgare som folkbokfört sig under 2024, som beräknas folkbokföras under 2025 och som sedan beräknas utvandra år 2026.

Skillnad i folkmängd, antal kvinnor och män samt antal födda i Sverige och födda utomlands jämfört med föregående framskrivning

År Framskrivning 2024, tusental Framskrivning 2025, tusental Differens:
Totalt Kvinnor Män Födda i Sverige Födda utomlands
2024 10 578 10 588 10 000 12 000 -2 000 1 000 9 000
2025 10 602 10 612 10 000 16 000 -5 000 1 000 9 000
2026 10 626 10 592 -34 000 -7 000 -27 000 2 000 -36 000
2027 10 648 10 607 -41 000 -10 000 -31 000 3 000 -44 000
2028 10 672 10 625 -46 000 -13 000 -34 000 2 000 -49 000
2029 10 695 10 650 -46 000 -13 000 -33 000 2 000 -47 000
2030 10 719 10 675 -45 000 -12 000 -33 000 2 000 -46 000
2040 11 008 10 969 -39 000 -10 000 -29 000 -1 000 -38 000
2050 11 354 11 320 -34 000 -10 000 -24 000 -3 000 -31 000
2060 11 612 11 587 -25 000 -8 000 -18 000 -2 000 -24 000
2070 11 839 11 822 -17 000 -5 000 -12 000 -1 000 -17 000

Antagandena leder till ett lägre antal barn i åldrarna 6–15 år och färre i åldersgruppen 25–59 år från och med år 2026. På lång sikt påverkas även äldre åldersgrupper. Det något högre antagandet om barnafödande ger fler 0-åringar och fler i åldrarna 1–5 år de närmast kommande åren jämfört med föregående framskrivning. Färre dödsfall i de äldsta åldrarna under 2024 leder också till att antalet i åldrarna 85 år och äldre är något högre i föreliggande framskrivning jämfört med den föregående.

Skillnad i folkmängd i olika åldersklasser jämfört med föregående framskrivning

År 0 år 1-5 år 6-15 år 16-18 år 19-24 år 25-59 år 60-69 år 70-84 år 85 år och äldre
2024 1 000 -1 000 2 000 1 000 2 000 -1 000 2 000 2 000 2 000
2025 2 000 -1 000 1 000 1 000 3 000 -2 000 2 000 2 000 2 000
2026 2 000 0 -7 000 -1 000 -1 000 -27 000 -1 000 -1 000 3 000
2027 1 000 2 000 -9 000 -2 000 -2 000 -32 000 -2 000 -1 000 3 000
2028 0 4 000 -10 000 -2 000 -3 000 -34 000 -2 000 -2 000 4 000
2029 0 4 000 -10 000 -2 000 -3 000 -33 000 -3 000 -3 000 4 000
2030 0 4 000 -8 000 -2 000 -3 000 -32 000 -3 000 -3 000 4 000
2040 0 -1 000 2 000 -1 000 -5 000 -24 000 -6 000 -8 000 4 000
2050 0 -2 000 -3 000 -1 000 2 000 -12 000 -10 000 -11 000 3 000
2060 0 0 -3 000 -1 000 -1 000 -3 000 -4 000 -15 000 2 000
2070 0 0 0 -1 000 -2 000 -2 000 0 -11 000 0

Antaganden om det framtida barnafödandet

Här beskrivs antaganden om barnafödandets utveckling under perioden 2025–2070 och de förändringar som gjorts de närmast kommande åren jämfört med befolkningsframskrivningen från 2024, då både de kortsiktiga och de långsiktiga antagandena sågs över.

 Babyfot

I det här kapitlet beskrivs de antaganden som satts för det framtida barnafödandet för de fem födelseregioner som används i befolkningsframskrivningen. Som en introduktion till antagandena inleds kapitlet med en översiktlig beskrivning av det tidigare barnafödandet samt en jämförelse av antalet födda och det summerade fruktsamhetstalet (TFR) år 2024 enligt föregående framskrivning med utfallet enligt befolkningsstatistiken.

 

Tidigare barnafödande och internationell jämförelse

Barnafödandet i Sverige har varierat över tid. I det här avsnittet beskrivs utvecklingen sedan 1970 och för de senaste åren görs även en jämförelse med andra länder i Norden och EU.

Barnafödandet har varierat från tid till annan

Fruktsamheten har historiskt varierat över tid i Sverige. Benägenheten att få barn olika år har påverkats bland annat av ekonomiska konjunkturer, deltagande i arbetsliv och utbild­ning men även av andra samhälls­faktorer till exempel förändringar av fa­miljepolitiken. Nedgången sedan 2010 kan dock inte förklaras av de tidigare vanliga orsakerna, vad som ligger bakom denna nedgång finns ingen säker förklaring till men flera teorier.

De allra senaste åren har varit oroliga, först en pandemi, sedan Rysslands fullgradiga invasion av Ukraina och under hela tiden en miljödebatt om hur mycket vår planet klarar. Det är faktorer som kan påverka viljan att få barn. Det finns också diskussioner om användandet av sociala medier har någon påverkan på viljan att få barn. Förändrade attityder i samhället gör det också alltmer accepterat att välja att inte få barn. Den nedgång vi ser i Sverige kan också ses i de andra nordiska länderna, vilket tyder på att det kan vara en global attitydförändring i de yngre generationerna.

Summerat fruktsamhetstal

Det summerade fruktsamhets­talet tar hänsyn till antalet kvinnor i barnafödande åldrar och är ett vanligt sätt att mäta fruktsamheten. Antalet födda barn ställs i relation till antalet kvinnor i barnafödande åldrar och måttet anger det antal barn kvinnor skulle få i genom­snitt under hela sitt liv om fruktsamheten förblev den­samma som under det år för vilket beräkningen görs.

 

I diagrammet nedan visas fruktsamhetsutvecklingen i Sverige från 1970 till 2024. År 1999 var barnafödandet det då lägsta någonsin i Sverige, 1,50 barn per kvinna. Barnafödandet ökade sedan fram till 2010, men har därefter minskat, bortsett från vissa årliga vari­ationer. År 2023 var fruktsamheten den lägsta som någonsin uppmätts i Sverige, 1,45 och 2024 minskade den ytterligare till 1,43.

2024 var det summerade fruktsamhetstalet det lägsta som någonsin uppmätts i Sverige.

Summerad fruktsamhet 1970–2024

 

Lågt barnafödande i hela Norden

Precis som i Sverige har Norge, Finland och Island haft en nedåtgående trend i barnafödandet under 2010-talet, med en tillfällig ökning år 2021 efter pandemin. Under 2022 och 2023 fortsatte barnafödandet nedåt, men för Norge finns uppgifter för 2024 och de visar en svag ökning. Danmark har inte haft samma nedgång som de övriga nordiska länderna under hela 2010-talet. Dock har barnafödandet minskat de senaste åren och 2024 hade Sverige, Norge och Danmark ungefär samma TFR, 1,44; 1,44 respektive 1,47. På Island är barnafödandet något högre än i de övriga nordiska länderna, men år 2024 uppmättes den lägsta nivån någonsin, 1,56. För Finland finns inte uppgifter tillgängliga för år 2024, men år 2023 hade Finland 1,26 i TFR.

I början av 2010-talet var Sverige ett av de länder som, tillsammans med Irland och Frankrike, hade högst barnafödande av EU-länderna. År 2022, det senaste år som Eurostat har publicerat uppgifter för, hade detta mönster förändrats. Både Sverige och Irland hade ett barnafödande strax över genomsnittet i EU. Samma år var det Rumänien och Bulgarien som, tillsammans med Frankrike, hade det högsta barnafödandet bland EU:s länder.

Framtida barnafödande

Det framtida barnafödandet skrivs fram genom att antaganden görs för fem olika grupper av kvinnor baserat på deras födelseland. Sverigefödda kvinnor tillhör den största gruppen, år 2024 föddes 70 procent av de ny­födda barnen av en mamma född i Sverige. Kvinnor födda utanför Sve­rige är indelade i fyra grupper beroende på födelseland. Läs mer i av­snittet Kort om statistiken.

 

Föregående framskrivning och utfallet 2024

I det här avsnittet jämförs antalet födda och det summerade fruktsamhetstalet år 2024 enligt föregående framskrivning med utfallet år 2024 för kvinnor födda i de olika födelseregionerna. Både det summerade fruktsamhetstalet och antalet födda var fler än beräknats.

Fler födda än beräknat 2024

År 2023 var fruktsamhetstalet det lägsta uppmätta i Sverige, 1,45. I föregående framskrivning, Sveriges framtida befolkning 2024-2070 , an­togs att fruktsamhetstalet skulle fortsätta att minska, det gjorde det också och år 2024 uppmättes en ny lägstanivå, 1,43. Trots det så var fruktsamheten något högre än vad som antogs, 1,42.

Det föddes 98 400 barn i Sverige under 2024. Inte sedan 2003 har det fötts färre barn i Sverige.

Trots att antalet födda barn 2024 var det lägsta sedan 2003 föddes det ändå fler än vad som beräknades i förra framskrivningen. Då beräknades att 900 färre barn skulle födas jämfört med utfallet, se tabellen nedan.

Antal födda och fruktsamhetstal (TFR) efter mammans födelseregion, framskrivning 2024 jämfört med utfall 2024

 Mammans födelseregion Framskrivning Utfall  Differens 
 Antal  TFR Antal TFR Antal TFR
Sverige 69 500 1,40 68 900 1,39 600 0,01
Norden eller EU 4 900 1,15 4 800  1,15 0 0,01
Afrika 5 100 1,95 5 400 2,03 -200 -0,07
Asien 12 500  1,52  13 500 1,64 -900 0,12
Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nordamerika och Oceanien 5 500 1,44 5 900 1,49 -400 0,06
Totalt 97 500 1,42  98 400 1,43 -900 -0,01

För den största gruppen, kvinnor födda i Sverige, har det varit en ned­gång i fruktsamhetstalet de flesta åren sedan år 2010. I föregående fram­skrivning antogs att nedgången skulle fortsätta, vilket den också gjorde. Fruktsamhetstalet blev 1,39 barn per kvinna, den lägsta nivån någonsin och för första gången är det under 1,4. Det är i nivå med antagandet för 2024, men i framskrivningen beräknades att 600 fler barn skulle födas jämfört med utfallet.

Fruktsamhetstalet och antalet födda år 2024 var högre än det som antogs i föregående framskrivning bland kvinnor födda i Asien, kvinnor födda i Afrika samt kvinnor födda i Europa utom Norden eller EU samt Sydamerika, Nord­amerika och Oceanien. För kvinnor födda i Norden eller EU blev fruktsamhetstalet och antalet födda nära det för­väntade.

Det framtida barnafödandet

I det här avsnittet beskrivs först de antaganden som gjort för kvinnor födda i olika länder. Avsnittet avslutas med att redovisa hur många barn som beräknas födas i framtiden som resultat av antagandena.

Skillnader i fruktsamhet mellan kvinnor födda i olika länder

Som beskrivits ovan görs antagandena om det framtida barnafödandet för fem olika grupper baserat på mammans födelseland. I nedanstående diagram visas fruktsamhetsutvecklingen historiskt och enligt framskrivningens anta­ganden för respektive födelseregion. Fruktsamhetsutvecklingen de närmast kommande åren skattas genom att ta hänsyn till aktuella trender och konjunkturer i barnafödandet. För att göra antaganden för den närmaste tiden följs aktuella trender i barnafödandet, bland annat genom statistik över antal födda månad för månad.

För kvinnor födda i Sverige antas barnafödandet att öka långsamt

Jämfört med föregående framskrivning antas fruktsamhetstalet för kvinnor födda i Sverige vara något lägre 2025 och något högre 2026 och 2027. Justeringen är marginell. År 2028 och senare är oförändrad jämfört med föregående framskrivning. I slutet av framskrivningsperioden antas en långsiktig nivå på 1,7 barn per kvinna. På sikt är antagan­dena för Sverigefödda baserade på sannolikheten att kvinnor födda ett visst födelseår ska få sitt första, andra, tredje respektive fjärde (eller fler) barn vid en specifik ålder. Läs mer i rapporten Sveriges framtida befolkning 2024-2070.

Summerat fruktsamhetstal 1970–2024 och framskrivning 2025–2070 för kvinnor födda i Sverige

För kvinnor födda i Norden eller EU är antagandena oförändrade

Den minsta gruppen sett till antal födda barn, med knappt fem procent av de födda barnen år 2024, var kvinnor födda i Norden eller EU. År 2024 var fruktsamhetstalet för denna grupp 1,15. Det var lägre än 2023 och det lägsta som hittills noterats och också det som antagits. Antagandena är oförändrade jämfört med den tidigare framskrivningen. På längre sikt antas fruktsamhetstalet i denna grupp fortsätta följa mönstret för kvinnor födda i Sverige men på en något lägre nivå.

Summerat fruktsamhetstal 1970–2024 och framskrivning 2025–2070 för kvinnor födda i Sverige respektive Norden eller EU

Kvinnor födda i Afrika har högst fruktsamhetstal

Drygt fem procent av barnen som föddes 2024 har en mamma född i Afrika. Kvinnor födda i Afrika är den grupp som har det högsta fruktsam­hets­talet, men det har också minskat kraftigt det senaste decenniet. En av anledningarna till denna grupps relativt höga frukt­samhetstal är att de har en hög benägenhet att få barn de första åren i Sverige. Det kan bero på att det i stor utsträckning varit asyl- och an­höriginvandrare som kommit till Sverige från dessa länder, två grupper som ofta väntar med att få barn tills efter flytten är genomförd. Invandringen från Afrika hade en topp omkring 2013–2016 och har sedan dess minskat. År 2024 var fruktsamhetstalet 2,03 och det var det lägsta som observerats för denna grupp. Trots att fruktsamhetstalet minskade, så minskade det inte lika mycket som antogs i den tidigare framskrivningen. I föreliggande framskrivning har antagits något högre fruktsamhetstal de första åren för att från 2028 vara samma som i föregående framskrivning.

Summerat fruktsamhetstal 1970–2024 och framskrivning 2025–2070 för kvinnor födda i Sverige respektive Afrika

För kvinnor födda i Asien ökade fruktsamhetstalet 2024

Den grupp, efter Sverigefödda, som har flest antal födda barn är kvinnorna födda i Asien. 14 procent av barnen 2024 föddes av en mamma i denna grupp. Det är en grupp som har haft hög invandring med en topp år 2016, men därefter har antalet som invandrat minskat. Även för denna grupp har fruktsamheten sjunkit de senaste åren och år 2023 uppmättes den lägsta fruktsamheten någonsin, 1,61 barn per kvinna. Under 2024 ökade fruktsamhetstalet för denna grupp något, till 1,64 och det var en högre nivå än vad som antagits. Jämfört med föregående framskrivning har fruktsamhetstalet höjts något de närmsta tre åren och är oförändrat på längre sikt.

Summerat fruktsamhetstal 1970–2024 och framskrivning 2025–2070 för kvinnor födda i Sverige respektive Asien

Något höjt antagande för kvinnor födda i Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nordamerika och Oceanien

Ungefär sex procent av de som föddes år 2024 hade en mamma född i Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nord­amerika och Oceanien, även benämnt övriga länder. Även denna grupp har haft en nedåtgående trend i fruktsamheten de senaste åren och har följt Sverigeföddas fruktsamhetsutveckling sedan 1990-talet, men på en högre nivå. Sedan år 2016 har fruktsamhets­talet sjunkit och har de senaste åren varit nära nivån för födda i Sverige. Det sum­merade fruktsamhetstalet för 2024 var 1,49 och de var något högre än antagandet i föregående framskrivning. Jämfört med föregående framskrivning har fruktsamhetstalet höjts något de närmsta tre åren och är oförändrat på längre sikt.

Summerat fruktsamhetstal 1970–2024 och framskrivning 2025–2070 för kvinnor födda i Sverige respektive Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nordamerika och Oceanien

En mer detaljerad beskrivning av antagandena om fruktsamhet på längre sikt finns i Sveriges framtida befolkning 2024-2070.

Framtida variationer i barnafödandet kan inte förutsägas

Som beskrivits tidigare har fruktsamheten i Sverige varierat kraftigt mellan olika perioder. Fruktsamheten kommer sannolikt att variera från år till år även framöver, men på längre sikt görs inga försök att förutsäga sådana variationer. De långsiktiga antagandena bör uppfattas som en genomsnittlig framtida nivå och inte som ett antagande om den mest sannolika nivån för ett enskilt år.

Antalet födda fortsätter att minska de närmaste kommande åren

Hur många barn som föds ett år beror på hur många kvinnor det finns i olika åldrar och hur många barn de får i genomsnitt. Det gör att antalet födda barn har varierat under åren. Åren runt 1990 föddes många barn med en topp år 1990 då 124 000 barn föddes. Därefter minskade antalet födda barn och år 1999 föddes 88 400 barn. Därefter ökade antalet födda barn och under åren 2012–2021 föddes nästan 115 000 barn per år. Antalet barn födda av kvinnor födda i Sverige minskade, men samtidigt ökade antal barn födda av kvinnor födda utomlands.

De allra senaste åren har det varit en snabb minskning i antalet födda barn, från 114 300 år 2021 till 98 500 år 2024.

I framtiden beräknas att antalet födda barn kommer att fortsätta att minska de närmaste kommande åren, för att sedan öka. Runt år 2050 beräknas att det föds ungefär lika många barn som 2021.

Eftersom invandringen antas vara lägre i framtiden än vad den har varit tidigare under 2000-talet, så ökar inte antalet barn med en utrikes född mamma. Det är barn med en mamma född i Sverige som står för hela ökningen.

Antal födda 1970–2024 samt framskrivning 2025–2070, totalt samt uppdelat på om mamman är född i Sverige eller utomlands

Det föds fler pojkar än flickor och i framskrivningen antas att av 1 000 födda barn är 514 pojkar och 486 flickor.

I denna uppdaterade framskrivning har antagandena för fruktsamheten endast ändrats de närmaste tre åren. Förändringar av antalet födda jäm­fört med föregående framskrivning på längre sikt beror på förändringar i befolkningsstrukturen, beroende på förändrade migrationsantaganden. Det totala fruktsamhets­talet påverkas bland annat av fördelningen av antalet kvinnor från de olika födelseregionerna. Det beror, förutom på hur många som finns i Sverige vid framskrivningens början, också på hur många som antas invandra och utvandra från respektive grupp. I tabellen nedan re­dovisas antalet födda och det summerade frukt­samhetstalet för det senaste observerade året samt framskrivning för de kommande åren.

Antal födda och fruktsamhetstal (TFR) för kvinnor födda i Sverige, födda utomlands samt totalt. Observerat 2024 samt framskrivning utvalda år

År Födda i Sverige  Födda utomlands  Totalt
Antal TFR Antal  TFR Antal TFR
2024 68 900 1,39 29 500 1,55 98 500 1,43
Framskrivning 
2025 68 600 1,4 29 300 1,53 97 800 1,43
2026 68 500 1,42 28 400 1,51 96 900 1,44
2027 68 200 1,43 27 700 1,49 95 900 1,44
2028 68 200 1,45 27 200 1,47 95 400 1,45
2029 69 200 1,49 27 400 1,49 96 600 1,48
2030 70 400 1,53 27 800 1,51 98 200 1,51
2040 80 100 1,65 30 600 1,68 110 700 1,64
2050 84 000 1,67 29 800 1,68 113 800 1,66
2060 78 300 1,72 30 400 1,69 108 700 1,71
2070 83 500 1,74 31 300 1,7 114 800 1,73

 

Antaganden om den framtida dödligheten

Här beskrivs antaganden om dödlighetens utveckling under perioden 2025–2070 och de förändringar som gjorts för de närmast kommande åren jämfört med befolkningsframskrivningen från 2024, då både de kortsiktiga och de långsiktiga antagandena sågs över.

Tänt ljus

I det här kapitlet beskrivs antagandena om dödligheten och livslängden i Sverige under perioden 2025–2070. Kapitlet inleds med en översikt av utvecklingen de senaste decennierna, följt av en redovisning av hur skattningarna av antalet avlidna år 2024 från den föregående framskrivningen föll ut gentemot det antal som observerades i befolkningsstatistiken för samma år.

 

Tidigare dödlighet

Sverige har haft en lång trend av minskande dödlighet, men med tydliga variationer över tid och mellan olika delar av befolkningen. I det här avsnittet beskrivs dödlighetens utveckling de senaste årtiondena efter kön och ålder, samt de vanligaste dödsorsakernas betydelse för utvecklingen.

Under de senaste årtiondena har dödligheten sjunkit tydligt för både kvinnor och män. Nedgången i dödlighet har skett i alla åldersgrupper utom för de allra äldsta, de äldre än 100 år. År 2024 var medellivslängden 85,4 år för kvinnor och 82,3 år för män. Det är ungefär åtta, respektive tio år högre än vad medellivslängden var början av 1970-talet.

Medellivslängd

Medellivslängden vid födelsen är ett mått som sammanfattar observerade dödsrisker och överlevnad för alla åldrar under en viss period, till exempel ett år. Det säger inget om hur gamla de som föds under året kommer bli.

För kvinnor har dödligheten sjunkit något långsammare sedan slutet av 1990-talet, jämfört med tidigare år. Under samma period har dödligheten även sjunkit långsammare i yngre åldersgrupper än i äldre. Från millennieskiftet och fram till året före Covid-19-pandemin ökade till och med dödstalen något i vissa yngre åldrar, medan de minskade mer än tidigare i äldre åldrar. År 2020 ökade dödligheten i de flesta åldersgrupper till följd av pandemin, särskilt i befolkningen över 64 år. Det innebar att medellivslängden tillfälligt sjönk tydligt för både kvinnor och män. Året efter skedde en återhämtning och dödligheten och medellivslängden har sedan dess återgått till den trend som observerades före pandemin. Läs mer i rapporten Bilagor till Sveriges framtida befolkning 2024–2070.

Ökningen av medellivslängden sedan början av 1970-talet beror på allt lägre dödstal i alla åldersgrupper, men minskningen har varit mer betydande i vissa åldersgrupper än i andra, se nedanstående diagram. För kvinnor är det lägre dödstal i åldern 65–79 år som har bidragit mest till ökningen och för män är det lägre dödstal i åldern 20–64 år som bidragit mest. En större nedgång av dödstalen för män än för kvinnor upp till och med 79 års ålder har lett till att skillnaden i medellivslängd mellan könen minskat från 5 till 3 år mellan 1970 och 2024.

Bidrag från dödlighetsförändringar i olika åldersgrupper mellan 1970 och 2024

Förändring av kvinnors och mäns återstående medellivslängd vid 0 års ålder

Sedan början av 2000-talet är det lägre dödstal i cirkulationsorganens sjukdomar som bidragit mest till att medellivslängden ökat. Mellan början av 2000-talet och början av 2020-talet ökade medel­livslängden med 2,6 år för kvinnor och med 3,6 år för män. I åldersspannet 40 till 69 år är det minskade dödstal i tumörsjukdomar som bidragit mest till ökad medellivslängd för kvinnor. I äldre åldrar kommer i stort sett hela bidraget till kvinnors ökade medellivslängd från minskade dödstal i olika cirkulationssjukdomar, framför allt ischemiska hjärtsjukdomar. Bland män har de minskade dödstalen i tumörer haft som störst betydelse i något högre åldrar, runt 70–75 år. Även för män är det dock dödstalsminskningen i cirkulationsorganens sjukdomar i äldre åldrar som bidragit mest till den ökade medellivslängden. Läs mer i rapporten Bilagor till Sveriges framtida befolkning 2024–2070.

Några av de vanligaste förklaringarna till att medellivslängden fortsätter att öka är hälsosammare levnadsvanor, som att färre röker, medicinska framsteg och för­bättrade levnadsförhållanden. Det finns än så länge inget som tyder på att vi i Sverige har nått en gräns för hur låg dödlighet som är möjlig. Under de senaste decennierna har det bara förekommit ett fåtal år då medellivslängden inte ökat för både män och kvinnor. Mellan 2023 och 2024 ökade medellivslängden med mer än fem månader för kvinnor och åtta månader för män. Ökningen för män är den största som observerats de senaste 50 åren.

Föregående framskrivning och utfallet 2024

I det här avsnittet jämförs skattningarna av antalet avlidna år 2024 i den föregående framskrivningen med det observerade utfallet år 2024 i befolkningsstatistiken. Antalet avlidna år 2024 var lägre än vad som beräknats i framskrivningen, vilket innebär att medellivslängden var högre än förväntat.

Färre döda än beräknat 2024

I föregående befolkningsframskrivning beräknades antalet avlidna under år 2024 till 95 000. Det observerade antalet var 91 300, cirka 4 procent färre än beräknat. Antalet avlidna överskattades mer för män än för kvinnor, ungefär 2 000 personer jämfört med 700 personer. Överskattningen var också generellt större för personer i åldrarna 80 år och äldre än för andra. I åldrarna 70–79 år underskattades däremot antalet avlidna något.

Antal avlidna efter kön och ålder, framskrivning 2024 jämfört med utfall 2024

Åldersgrupp Kvinnor Män
Framskrivning Utfall Differens Framskrivning Utfall Differens
0 år 100 100 0 100 100 0
1–49 år 1 000 1 000 0 1 900 1 700 200
50–64 år 2 600 2 600 0 3 900 3 800 100
65–69 år 2 000 2 000 0 2 800 2 900 0
70–74 år 3 200 3 200 -100 4 300 4 500 -300
75–79 år 5 700 5 800 -200 7 300 7 600 -200
80–84 år 7 700 7 600 100 9 300 8 700 600
85–89 år 9 300 8 900 400 9 000 8 300 700
90–94 år 9 300 8 800 500 6 300 5 600 600
95+ år 5 800 5 800 100 2 400 2 200 300
Totalt 46 500 45 800 700 47 400 45 400 2 000

Överskattningen av antalet avlidna kunde ses för födda i Sverige, födda i Norden eller EU, födda i Asien och för födda i Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nordamerika och Oceanien. I grupperna födda i Afrika var antalet avlidna nära det beräknade antalet.

Antal avlidna efter födelseregion, framskrivning 2024 jämfört med utfall 2024

Födelseregion Framskrivning Utfall Differens
Sverige 81 800 78 800 3 100
Norden eller EU 8 000 7 800 300
Afrika 500 500 0
Asien 2 000 1 800 200
Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nordamerika och Oceanien 2 600 2 400 200
Totalt 95 000 91 300 3 700

Skillnaderna mellan framskrivningen och utfallet kan delvis förklaras med att det finns en normal slumpvariation mellan enskilda år. I yngre åldrar kan dödstalen variera relativt kraftigt mellan olika år beroende på svängningar i antalet dödsfall orsakade av olyckor, självmord och förgiftningar. För äldre åldrar hänger överskattningen sannolikt ihop med det ovanligt låga antalet bekräftade fall av influensa under 2024 och slutet av 2023.

Den framtida dödligheten

I det här avsnittet beskrivs de antaganden som gjorts för den framskrivna dödligheten och resultatet av antagandena. Jämfört med föregående framskrivning har dödstalen för startåret justerats.

Liten justering av startårets dödstal

Antalet döda år 2024 var 91 300, vilket är 3 100 färre än året innan och 3 500 färre än år 2022. Minskningen kan kopplas till ett ovanligt lågt antal fall av influensa under år 2024 och slutet av år 2023. Under början av år 2025 steg däremot antalet fall till en hög nivå, med ett ovanligt stort antal avlidna i influensa som följd. Det kommer sannolikt ha en tydlig inverkan på antalet avlidna år 2025.

Markant ökning av influensa våren 2025 efter mild säsong 2023—2024

Enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport om influensa var antalet bekräftade fall av influensa ovanligt lågt i slutet av år 2023 och under år 2024. Men under början av 2025 ökade antalet fall till en hög nivå, med ett ovanligt stort antal avlidna i influensa som följd.

När antagandena om dödligheten sattes hade Folkhälsomyndigheten rapporterat antalet bekräftade dödsfall i influensa till och med vecka 9, 2025.

Dödstalen för år 2025, startåret i den här befolkningsframskrivningen, beräknas som medelvärdet av dödstalen år 2023 och 2024. De beräknas för kvinnor respektive män i olika åldrar. Dödstalen i åldrarna 3–16 år är så låga att de justeras med glidande medeltal för att undvika slumpmässiga variationer. För personer äldre än 100 år är dödstalen inte stabila och uppvisar inga trender och har därför utjämnats åldersvis med vikter för skattningen i föregående framskrivning. Startårets dödstal för olika födelseregioner utgår ifrån befolkningen som helhet, men justeras i olika åldersintervall med samma vikter som användes i föregående framskrivning. För åren från 2026 och framåt antas dödstalen i alla åldersgrupper minska i samma takt som antogs i den föregående framskrivningen. Dödstalen för olika födelselandsregioner antas minska i samma takt som i riket. Läs mer i rapporten Sveriges framtida befolkning 2024-2070.

Medellivslängden antas minska något år 2025

Medellivslängden år 2025 antas bli 85,2 år för kvinnor och 82,0 år för män. Det är något lägre än år 2024 men högre än år 2023. Nedgången antas bli tillfällig och medellivslängden väntas återhämta sig på kort tid och återgå till samma trend som antogs i den föregående framskrivningen.

Medellivslängden 1970—2024 samt framskrivning 2025—2070

Ökad medellivslängd på sikt

Dödstalen väntas fortsätta sjunka under hela framskrivningsperioden, 2025–2070. Förutom en ökande medellivslängd innebär det att medianåldern bland de som avlider och den typiska dödsåldern, alltså den ålder då flest avlider, blir allt högre.

Medellivslängden ett visst år är samma sak som medelåldern bland de som avlider det året, beräknat utifrån hur stor andel i varje ålder som avlider. År 2024 var medellivslängden 85,4 år för kvinnor och 82,3 år för män. De dödstal som antas för år 2070 ger en medellivslängd på 89,8 år för kvinnor och 87,5 år för män. Det är en ökning med 4,4 år för kvin­nor och med 5,2 år för män, ungefär samma som antogs i den föregående framskrivningen.

Medianåldern, alltså åldern då hälften avlidit, beräknat utifrån hur stor andel i varje ålder som avlider under året, är några år högre än medellivslängden. Från år 2024 till 2070 väntas den öka från 88 till 92 år för kvinnor och från 85 till 90 år för män.

Den typiska dödsåldern, då högst andel avlider, var år 2024 91 år för kvinnor och 90 år för män. Till 2070 beräknas den ha stigit till knappt 94 år för kvinnor och 93 år för män. Samtidigt som den typiska dödsåldern stiger förväntas en allt större andel av dödsfallen inträffa omkring just den åldern. Åldersspridningen bland de som avlider blir alltså allt snävare, vilket är en fortsättning på den utveckling som synts under de senaste decennierna.

Statistiska mått för avlidnas ålder i livslängdstabeller, kvinnor

1970 och 2024 samt framskrivning 2030 och 2070

Statistiska mått för avlidnas ålder i livslängdstabeller, män

1970 och 2024 samt framskrivning 2030 och 2070

Måttet återstående medellivslängd sammanfattar sannolikheten att avlida i olika åldrar under en viss period, till exempel ett år. Det säger oss inget om hur gamla de som är vid liv under året förväntas bli eftersom dödstalen i olika åldrar förändras över tid. De som föds i år kan till exempel inte förväntas ha samma dödlighet när de är 80 år som dagens 80-åringar har. Men utifrån antagandena om hur dödstalen kommer förändras i framtiden, efter kön och ålder, går det att beräkna hur gamla de som föds under 2025 kan förväntas bli. Givet dessa kan de flickor som föds år 2025 förväntas leva till 92 år, medan pojkarna i genomsnitt kommer bli 90 år.

De som föddes 100 år tidigare, 1925, kan vi följa under nästan hela livet. För dem är skillnaden i medellivslängd mellan könen ungefär 7 år, knappt 75 år för kvinnor jämfört med 68 år för män. Om nuvarande trender fortsätter enligt de antaganden som görs beräknas skillnaden mellan könen bli ungefär 2 år för födda under 2025.

Av de som föds 2025 beräknas 16 procent av flickorna och 10 procent av pojkarna bli 100 år. 

Det förekommer även andra mått på ökad livslängd, till exempel hur stor an­del av en födelseårgång som kan bli 100 år. Av de flickor och pojkar som föds 2025 beräknas drygt 16 respektive knappt 10 procent vara i livet vid 100 års ålder. Det kan jämföras med dem som föddes 100 år tidigare, 1925. Av dessa får cirka 2 procent av kvinnorna och en halv procent av männen uppleva sin 100-årsdag.

Antaganden om den framtida migrationen

Här beskrivs antaganden om migrationens utveckling under perioden 2025–2070 och de förändringar som gjorts för de närmast kommande åren jämfört med befolkningsframskrivningen från 2024, då både de kortsiktiga och de långsiktiga antagandena sågs över.

Foto av en ung man på resande fot

I det här kapitlet beskrivs de antaganden som satts för den framtida invandringen och utvandringen, redovisat för de fem födelseregioner som används i befolkningsframskrivningen. Som en introduktion till antagandena inleds kapitlet med en översiktlig beskrivning av hur invandringen till- och utvandringen från Sverige har sett ut under de senaste decennierna. Därefter jämförs den föregående framskrivningens skattningar av antalet invandringar och utvandringar år 2024 med utfallet enligt befolkningsstatistiken.

Tidigare invandring och utvandring

Både migrationen till och från Sverige har varierat över åren, men har båda haft ökande trender sett över en längre period. I det här avsnittet beskrivs migrationens utveckling med fokus på de senaste åren.

Folkbokföring av ukrainare med tillfälligt skydd ökade den asylrelaterade invandringen 2024

Under 2024 var antalet invandringar 116 200, nästan 22 000 fler än året innan Invandringen 2024 är också på en högre nivå jämfört med de närmast föregående åren, men lägre jämfört med de höga nivåerna i mitten av 10-talet. Upp- och nedgångar i invandringen till Sverige har till stor del berott på förändringar i invandringen av personer som sökt skydd i Sverige och av deras anhöriga. Ökningen under 2024 beror på att ukrainska medborgare som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet sedan sommaren 2024 får folkbokföra sig i Sverige.

Invandringen av flyktingar och deras anhöriga var 35 700 under 2024, varav knappt 29 600 var ukrainska medborgare med skydd enligt massflyktsdirektivet.

Invandringen av flyktingar eller anhöriga till flyktingar har minskat kraftigt sedan 2016, då det skedde 77 500 invandringar av dessa skäl. År 2023 var motsvarande antal 7 800. Sedan 2016 har flera lagändringar gjorts med syfte att minska antalet flyktingar som söker sig till Sverige. Även gränskontroller som införts i andra länder i Europa och EU:s överenskommelse med Turkiet om att stoppa människor vid den turkiska gränsen har minskat möjligheterna att ta sig till Sverige för att söka asyl.

Minskad arbetskraftsinvandring efter höjda inkomstkrav

Invandringen på grund av arbete och studier har ökat under större delen av 2000-talet, men arbetskraftsinvandringen har minskat efter 2022. År 2024 invandrade 6 700 personer på grund av arbete, vilket kan jämföras med knappt 11 200 år 2022. Nedgången hänger samman med de höjda inkomstkrav för uppehållstillstånd för arbete som infördes hösten 2023. Numera krävs en månadslön som motsvarar minst 80 procent av medianlönen i Sverige för att få arbetstillstånd.

Återvändande svenska medborgare och medborgare i Norden eller EU utgör en betydande del av invandringen

Personer födda i Sverige, Norden eller EU behöver vanligtvis inte uppehållstillstånd för att flytta till Sverige. Dessa grupper utgjorde år 2024 drygt 30 procent av den totala invandringen. En ökande andel av invandringen av födda utanför Norden och EU utgörs dessutom av svenska eller EU-medborgare samt personer som varit långvarigt bosatta i ett annat EU-land, och därmed har liknande rättigheter som medborgare i EU. År 2024 utgjorde de 12 procent av den totala invandringen.

Högre utvandring under 2023 och 2024 till följd av Skatteverkets registervård

Under 2023 och 2024 var utvandringen historiskt hög, 73 400 respektive 86 400 utvandringar, vilket kan jämföras med 2022 då antalet var 50 600. Dessa höga tal beror till stor del på att Skatteverket under dessa två år har genomfört utökade kontroller av personer med utgångna uppehållstillstånd med syfte att förbättra kvaliteten i folkbokföringen. Liknande insatser har gjorts tidigare, exempelvis år 2015, då utvandringen också var på en högre nivå än både före och efter.

Skatteverkets folkbokföringskontroller påverkar utvandringsstatistiken

En person som har för avsikt att bo i något annat land i minst ett år ska anmäla sin flytt till Skatteverket. Det är inte alla som gör detta, och det finns därmed personer folkbokförda i Sverige som inte borde vara det. Skatteverket avför varje år ett antal personer från folkbokförings-registret på grund av att de efter kontroller inte kan hittas i Sverige. Dessa personer registreras som utvandrade.

Under 2023 och 2024 har Skatteverket genomfört utökade kontroller av personer utan giltiga uppehållstillstånd. Detta har bidragit till ett större antal utvandrare under båda dessa år. Den högre utvandringen dessa år kan ses som en överskattning av antalet personer som lämnar Sverige. Samtidigt har antalet utvandringar sannolikt underskattats åren före 2023 eftersom de som nu avregistreras kan ha lämnat Sverige något eller några år tidigare.

Skatteverket och Migrationsverket kommer fortsättningsvis att samarbeta löpande för att kunna avregistrera personer som saknar giltiga uppehållstillstånd och som inte längre är bosatta i Sverige. Ett sådant samarbete bör leda till en bättre kvalitet på utvandringsstatistiken framöver och väntas även leda till en mer stabil utveckling av utvandringen.

Ökande utvandring  sedan flera decennier

Utvandringen från Sverige har ökat relativt stadigt sedan omkring 1990 då antalet utvandringar var omkring 20–25 000 per år. En orsak till ökningen är Sveriges inträde i EU 1995, som gjorde det lättare att flytta till andra EU-länder. En annan orsak är fler utrikes födda i befolkningen, då utrikes födda har en högre benägenhet att utvandra än personer födda i Sverige. Under senare år har födda i Sverige utgjort omkring en tredjedel av utvandrarna, vilket kan jämföras med början av 00-talet då omkring hälften av utvandrarna var födda i Sverige.

Invandringar och utvandringar 1970–2024

Föregående framskrivning och utfallet 2024

I det här avsnittet jämförs antalet invandringar och utvandringar år 2024 enligt föregående framskrivning med utfallet år 2024. Både invandringen och utvandringen år 2024 var större än vad som beräknats i föregående framskrivning.

Folkbokföring av ukrainska medborgare största anledningen till underskattad invandring 2024

I föregående framskrivning antogs att invandringen till Sverige skulle minska jämfört med år 2023, men istället ökade invandringen med 23 procent. Antalet invandringar underskattades med 30 200. Invandringen har underskattats för alla födelseregioner utom för födda i Norden eller EU, där antalet överskattats med 2 400. I den föregående framskrivningen antogs att invandringen av födda i Norden eller EU skulle minska jämfört med 2023, men nedgången var större än beräknat.

Den största underskattningen gjordes för födda i Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nordamerika och Oceanien, med 29 200 invandringar. Antalet motsvarar i stort sett antalet ukrainska medborgare som folkbokfört sig sedan sommaren 2024, då personer som omfattas av massflyktsdirektivet fick möjlighet att folkbokföra sig i Sverige. När antagandena för föregående framskrivning sattes hade detta ännu inte beslutats och dessa personer ingick därmed inte i den framskrivningen. Beslutet om folkbokföring av dem som omfattas av massflyktsdirektivet har viss betydelse även för invandringen av födda i Sverige och Asien, eftersom cirka 400 av de ukrainska medborgare som folkbokfört sig i Sverige är födda i Sverige och ungefär lika många är födda i Asien.

Antalet invandringar har också underskattats för födda i Sverige, Afrika och Asien. Denna underskattning kan till stor del kopplas till en återinvandring av personer som utvandrat under senare år. För födda i Afrika och Asien har dessutom antalet arbetskraftsinvandrare minskat mindre än väntat.

Invandringar och utvandringar efter födelseregion, framskrivning 2024 jämfört med utfall 2024

Födelseregion Invandringar Utvandringar
Framskrivning Utfall Differens Framskrivning Utfall Differens
Sverige 11 000 11 900 -900 21 100 24 800 -3 700
Norden eller EU 26 900 24 500 2 400 14 500 18 100 -3 700
Afrika 6 400 7 500 -1 100 4 000 6 200 -2 300
Asien 28 000 29 300 -1 300 16 000 25 100 -9 100
Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nordamerika och Oceanien 13 800 43 000 -29 200 7 000 12 200 -5 200
Totalt 86 000 116 200 -30 200 62 500 86 400 -23 900

Fler avregistreringar av Skatteverket än väntat

I föregående års framskrivning beräknades antalet utvandringar år 2024 till 62 500, men antalet uppgick till 86 400, en underskattning med nästan 24 000. Underskattningen har skett för alla födelseregioner, med den antalsmässigt största för födda i Asien, 9 100 utvandringar. Under 2023 och 2024 har Skatteverket genomfört utökade kontroller av icke-EU-medborgare med utgångna uppehållstillstånd, vilket har lett till en högre utvandring än vanligt dessa år. I föregående framskrivning beräknades att en mindre del av dessa kontroller återstod under 2024. Antalet avregistreringar utan anmälan, där utvandringar på grund av kontroller ingår, ökade istället under 2024 till drygt 25 000 avregistreringar jämfört med knappt 17 000 avregistreringar året innan. År 2022, då inga särskilda kontroller gjordes, var antalet cirka 6 000.

Underskattning av utvandringen även i andra grupper

Utöver den högre utvandringen kopplad till Skatteverkets registervård har utvandringen också varit högre än väntat för andra grupper. För födda i Sverige har underskattningen främst varit för barn med utländsk bakgrund. För denna grupp har utvandringen ökat kraftigt under senare år. Under 2024 har det skett en viss minskning av deras utvandring, men minskningen var mindre än beräknat. En liknande utveckling ses bland svenska medborgare födda utanför Norden och EU, där föräldrarna till barnen med utländsk bakgrund återfinns.

Förutsättningar för migrationsantagandet

Migrationen till och från Sverige påverkas såväl av händelser i världen som av regelverk och eventuella förändringar i migrationslagstiftningen. I det här avsnittet ges en översikt av vilken betydelse sådana faktorer kan få för invandringen och utvandringen de närmaste åren.

Återvändande svenska medborgare och medborgare i Norden och EU behöver inte uppehållstillstånd för att flytta till Sverige, vilket innebär olika förutsättningar att invandra för personer födda i olika födelseregioner. Det innebär också att förändringar i lagstiftning i stort sett enbart har betydelse för invandringen av personer födda utanför Norden och EU.

En del av invandringen av födda utanför Norden och EU är dessutom svenska, nordiska och EU-medborgare, varaktigt bosatta i EU samt anhöriga till dessa grupper. Detta är personer med uppehållsrätt i Sverige eller med liknande rättigheter som medborgare i EU och de berörs därmed inte heller av förändringar i migrationslagstiftningen.

Massflyktsdirektivet gäller till den 4 mars 2026

Personer som har fått uppehållstillstånd med skydd enligt massflyktsdirektivet har i dagsläget uppehållstillstånd till den 4 mars 2026. Antagandena i befolkningsframskrivningen bygger på nu gällande lagstiftning och därför antas att de ukrainska medborgare som idag är folkbokförda i Sverige och som kommer att folkbokföras i Sverige under 2025 kommer att utvandra när deras uppehållstillstånd går ut.

Migrationsverkets prognoser underlag för antagandena om migration

SCB använder Migrationsverkets verksamhets- och utgiftsprognos som underlag för bedömningarna av antalet invandringar av personer födda i länder utanför Norden och EU de närmast kommande åren. Till denna framskrivning används Verksamhets- och utgiftsprognos februari 2025 som avser åren 2025–2028. 

Migrationsverket bedömer att antalet personer som får asyl i Sverige kommer att minska

Migrationsverket gör prognoser över antalet kommunmottagna, vilket i stort sett motsvarar antalet invandrade av skyddsbehov eller som anhöriga till skyddsbehövande. Antalet kommunmottagna beräknas enligt Migrationsverket bli drygt 14 000 personer år 2025, varav knappt 10 000 folkbokförda med skydd enligt massflyktsdirektivet. Det är ett högre antagande än i motsvarande prognos från 2024, som användes som underlag för föregående befolkningsframskrivning. Åren därpå väntas däremot antalet kommunmottagna minska och vara kring 4 000–5 000 personer under 2026–2028.

Antalet kommunmottagna påverkas både av antalet asylsökande och andelen asylsökande som beviljas uppehållstillstånd. Antalet asylsökande beräknas minska av flera skäl. En viktig orsak är de nya regler för preskription som föreslås införas från 1 april (Prop. 2024/25:92. Preskription av avlägsnandebeslut och vissa frågor om återreseförbud) och som beräknas innebära att det i princip inte längre kommer vara några sökande efter preskription av tidigare avslagsbeslut. Dessa ansökningar har utgjort en fjärdedel av asylansökningarna under 2023 och 2024.

Dessutom bedömer Migrationsverket att EU:s migrationspakt (Migrations- och asylpakten - Consilium), som tillämpas fullt ut från mitten av 2026, kommer att medföra ytterligare minskningar av antalet asylsökande i Sverige. Utöver detta har antalet asylsökande till Sverige minskat under flera år, till följd av en minskad attraktivitet som mottagarland, en utveckling som beräknas fortsätta. Det förändrade läget i Syrien skulle kunna påverka antalet asylsökande, men Migrationsverket bedömer att det är för tidigt att göra någon bedömning om detta och gör därför inga justeringar av sina antaganden.

Arbetskraftsinvandringen påverkas både av förändringar i lagstiftning och av Migrationsverket handläggningstider

När det gäller invandringen på grund av arbete, anhöriga till arbetstagare samt studier utgår antagandena från det höjda försörjningskrav för arbetskraftsinvandring som gäller sedan 1 november 2023. Invandringen kan komma att påverkas av Prop. 2024/25:92. Preskription av avlägsnandebeslut och vissa frågor om återreseförbud, där det föreslås att det inte längre ska vara möjligt med så kallat spårbyte, det vill säga att ansöka om ett uppehållstillstånd för arbete inifrån landet efter avslag på asylansökan. Migrationsverket räknar med att detta kommer att minska antalet arbetsmarknadsärenden något. De antar också en ökning av antalet ärenden från personer med ukrainskt medborgarskap under 2026, om det tillfälliga skyddet upphör.

Utöver detta påverkas Migrationsverkets prognoser också av införandet av en ny modell för handläggning av arbetstillstånd, där modellen inte varit lika produktiv som man antagit när den infördes år 2024. Sammantaget ger detta ett antagande om en något lägre nivå på antalet avgjorda arbetsmarknadsärenden jämfört med prognosen från februari 2024, som föregående befolkningsframskrivning utgick ifrån.

I februari 2024 lämnade utredningen om en behovsprövad arbetskraftsinvandring sitt betänkande ( SOU 2024:15, Nya regler för arbetskraftsinvandring m.m. - Regeringen.se ). I betänkandet föreslås bland annat ett lönekrav motsvarande medianlönen i Sverige, men med möjlighet att undanta vissa yrken för vilka lönekravet kan innebära en risk för kompetensbrist i Sverige. I februari 2025 beslutade regeringen att ge Migrationsverket i uppdrag att ta fram förslag på yrken som kan undantas ett högre lönekrav (Regeringen ger Migrationsverket i uppdrag att ta fram förslag på yrken som kan undantas ett högre lönekrav - Regeringen.se). Det har dock ännu inte beslutats om några förändringar vad gäller lönekrav och därför tas ingen hänsyn tas till detta i antagandena.

Den framtida invandringen och utvandringen

I det här avsnittet beskrivs de antaganden som gjorts för den framskrivna invandringen och utvandringen och resultatet av antagandena. Jämfört med föregående framskrivning har antagandena justerats för de närmast kommande åren och de redovisas för de fem födelseregioner som används i befolkningsframskrivningen.

Både invandringen till och utvandringen från Sverige har varierat kraftigt historiskt. Även i framtiden väntas variationer exempelvis på grund av krig och konflikter i världen eller konjunktursvängningar i Sverige och i andra länder, men förutom för de närmast kommande åren görs inga försök att förutse den här typen av svängningar. De långsiktiga antagandena bör uppfattas som en genomsnittlig framtida nivå och inte som ett antagande om den mest sannolika nivån ett enskilt år.

Antaganden sätts för födda i olika födelseregioner

När invandring och utvandring skrivs fram görs antaganden om utvecklingen uppdelat efter kön och ålder för de fem födelseregioner som används i framskrivningen:

  • Födda i Sverige
  • Födda i Norden eller EU utom Sverige
  • Födda i Afrika
  • Födda i Asien
  • Födda i Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nordamerika och Oceanien

För personer födda i länder utanför Norden och EU används uppgifter om skälet till invandringen som underlag för bedömningarna.

För att beräkna antalet som utvandrar under framskrivningsperioden görs antaganden om andelen kvinnor och män i befolkningen som utvandrar i olika åldrar och födelseregioner, även kallat utvandringstal.

Läs mer om hur beräkningarna görs i rapporten Sveriges framtida befolkning 2024–2070.

Invandringen av födda i Sverige följer den tidigare utvandringen

Antalet invandringar av personer födda i Sverige följer ofta mönstret i utvandringen då många väljer att återvända till Sverige efter något eller några år utomlands. Hur många Sverigefödda som lämnar landet har de senaste decennierna till stor del styrts av den ekonomiska konjunkturen i Sverige såväl som i andra länder. Utvandringen var på en hög nivå åren kring 2010, där en orsak var en stor utvandring till Norge. Efter en nedgång i utvandringen under stora delar av 10-talet har utvandringen ökat kraftigt sedan 2021. Uppgången har främst berott på en ökad utvandring bland barn med utländsk bakgrund, vilket skiljer den från tidigare upp- och nedgångar som till stor del drivits av unga vuxna. Under 2024 minskade däremot utvandringen bland barn med utländsk bakgrund något. Under 2024 ses en viss nedgång i utvandringen för denna grupp och i framskrivningen antas att utvandringen för barn fortsätter att minska för att gå mot de långsiktiga antagandena. Antagandena har också justerats något för övriga åldersgrupper, främst för män i åldrarna 20–49 år där utvandringen ökat mer än väntat under 2024

Som en följd av en nedgång i utvandringen minskade invandringen av Sverigefödda fram till år 2022, då invandringen var den lägsta på 25 år, färre än 10 000. Därefter har invandringen återigen ökat, till 10 600 personer år 2023 och 11 900 personer år 2024. För att bättre återspegla dessa förändringar har justeringar gjorts i den aktuella framskrivningen, särskilt för åldrarna 0–18 år. Under de följande åren väntas invandringen variera mellan 12 000 och 13 000 årligen, baserat på utvandringen under den senaste femårsperioden.

Invandringar och utvandringar av personer födda i Sverige, 1970–2024 samt framskrivning 2025–2070

Invandring och utvandring av födda i Norden eller EU påverkas av konjunkturen

År 2024 minskade invandringen av personer födda i Norden eller EU till drygt 24 000, efter att ha legat på omkring 30 000 år 2022. En stor del av invandringen av personer födda i Norden eller EU är arbetsrelaterad och den påverkas därmed av konjunktursvängningar, både i Sverige och i andra länder. Polen har nästan alla år sedan 2006 varit det vanligaste födelselandet bland invandrare födda i Norden eller EU, men år 2024 minskade invandringen av födda i Polen tydligt och Tyskland blev det vanligaste födelselandet. Sedan Polens inträde i EU har både upp- och nedgångar i invandringen till stor del berott på förändringar av invandringen av födda i Polen, vilken i sin tur kan kopplas till arbetsmarknaden i Polen. Arbetslösheten i Polen är bland de lägsta i EU, vilket, tillsammans med ett sämre arbetsmarknadsläge i Sverige, kan ha bidragit till en lägre invandring av födda i Polen. Jämfört med föregående framskrivning har invandringen justerats ner de närmast kommande åren för att öka till det långsiktiga antagandet på knappt 28 000 personer per år.

De som invandrar av arbetsmarknadsskäl har en hög benägenhet att ut­vandra redan året efter invandringen, vilket innebär att fluktuationer i invandringen får effekter på utvandringen något eller ett par år senare. Utvandringen av personer födda i Norden eller EU ökade tydligt under 2024, men ökningen beror till största del på en ökad benägenhet att utvandra, såväl för personer med kortare som längre vistelsetid i Sverige, vilket kan hänga samman med en svagare arbetsmarknad i Sverige. Benägenheten att utvandra har ökat särskilt mycket för födda i Polen, Rumänien och Litauen. Utvandringstalen för födda i Norden eller EU har justerats upp de närmast kommande åren och minskar därefter gradvis mot de långsiktiga antagandena. På lång sikt är utvandringstalen konstanta, men antalet utvandrare beräknas öka något under hela framskrivningsperioden på grund av att folkmängden ökar.

Invandringar och utvandringar av personer födda i Norden eller EU, 1970–2024 samt framskrivning 2025–2070

Minskad asylrelaterad invandring av födda i Afrika

Invandringen av personer födda i Afrika har minskat kraftigt under de senaste dryga tio åren. År 2024 invandrade 7 500 personer födda i Afrika, vilket kan jämföras med toppåret 2013 med nära 20 000 invandringar. En del av minskningen hänger ihop en nedgång av den asylrelaterade invandringen, som har varit en betydande del av invandringen från Afrika under perioden. Samtidigt har återinvandringen av svenska medborgare födda i Afrika ökat under senare år.

Jämfört med föregående framskrivning har antagandena för de närmast kommande åren justerats för att både ta hänsyn till en ökad invandring av svenska medborgare och till en förväntad lägre invandring av asyl- och anhörigskäl. Invandringen av personer födda i Afrika antas fortsätta minska under de kommande åren till omkring 5 400 invandringar år 2028, då de långsiktiga antagandena tar vid. Där beräknas invandringen öka gradvis till omkring 8 400 personer årligen från och med år 2040.

Utvandringen för födda i Afrika har under 2023 och 2024 varit ovanligt hög på grund av de kontroller som Skatteverket har gjort av personer med utgångna uppehållstillstånd. Dessa kontroller ska nu vara genomförda, vilket bör innebära färre utvandringar de kommande åren. Samtidigt har utvandringen av svenska medborgare födda i Afrika ökat sedan 2020. Denna ökning har avtagit något under 2024. Jämfört med föregående framskrivning har utvandringstalen justerats upp de närmast kommande åren, för att sedan nå de långsiktiga antagandena. På sikt beräknas utvandringstalen öka gradvis, på grund av en förändrad sammansättning i gruppen födda i Afrika, där grupper med en högre benägenhet att utvandra antas utgöra en större andel av befolkningen. Detta ger en svag ökning av antalet utvandrare på lång sikt.

Invandringar och utvandringar av personer födda i Afrika, 1970–2024 samt framskrivning 2025–2070

Invandring och utvandring av födda i Asien väntas minska på kort sikt

År 2024 uppgick antalet invandringar av personer födda i Asien till 29 300. Invandringen har minskat kraftigt sedan 2016, då antalet var 82 500. Svängningarna under det senaste decenniet har varit kopplade till den stora asylinvandringen från Syrien, förändrade migrationslagar och av arbetskraftsinvandring. Medan den asylrelaterade invandringen har minskat, har arbetsrelaterad migration och invandring av svenska medborgare, medborgare i EU samt av medborgare utom EU som varit varaktigt boende i ett EU-land fått en större betydelse för det totala antalet invandrare födda i Asien. Invandringen förväntas minska under de kommande åren på grund av en minskad asyl- och anhöriginvandring och nå en lägsta nivå runt 24 700 personer år 2028. Därefter förväntas invandringen öka successivt och nå drygt 32 000 personer årligen, i enlighet med det långsiktiga antagandet.

Asien är den födelseregion där utvandringen ökat kraftigast under 2023 och 2024 till följd av Skatteverkets kontroller av personer med utgångna uppehållstillstånd. På liknande sätt som för födda i Afrika har också utvandringen av personer med svenskt medborgarskap ökat. Utvandringstalen beräknas minska kraftigt jämfört med 2024, men är de närmaste åren på en högre nivå jämfört med föregående framskrivning. Liksom för födda i Afrika antas utvandringstalen öka gradvis på längre sikt, på grund av en förändrad sammansättning i gruppen, och antalet utvandrare beräknas öka något under hela framskrivningsperioden.

Invandringar och utvandringar av personer födda i Asien, 1970–2024 samt framskrivning 2025–2070

Invasionen av Ukraina påverkar den framtida migrationen av födda i Europa utom Norden och EU samt Nordamerika, Sydamerika och Oceanien

Invandringen till Sverige av personer födda i Europa utom Norden och EU, samt den amerikanska kontinenten och Oceanien, har ökat gradvis sedan 1970. Ett undantag var början av 1990-talet, då kriget på Balkan ledde till en relativt omfattande asylinvandring. År 2024 uppgick invandringen från dessa regioner till nästan 43 000 personer, varav cirka 28 000 var födda i Ukraina. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har ett stort antal ukrainska medborgare sökt skydd i Sverige, och invandringen ökade kraftigt 2024 då de som omfattas av massflyktsdirektivet sedan sommaren 2024 har möjlighet att folkbokföra sig i Sverige.

Invandringen har justerats de närmaste åren, främst på grund av att knappt 10 000 ukrainska medborgare beräknas folkbokföras i Sverige under 2025. På liknande sätt som för födda i Afrika och Asien har också justeringar gjorts utifrån en förväntad lägre asyl- och anhöriginvandring. År 2025 förväntas invandringen från dessa regioner vara cirka 24 000 personer, följt av en nedgång till omkring 14 000 personer. I det långsiktiga antagandet antas en invandring på omkring 16 000 per år.

Liksom för födda i Afrika och Asien har utvandringen av födda i Europa utom Norden och EU samt Nordamerika, Sydamerika och Oceanien varit på en hög nivå under 2023 och 2024 till följd av Skatteverkets kontroller av personer med utgångna uppehållstillstånd, samtidigt som utvandringen av personer med svenskt medborgarskap har ökat. Utvandringstalen har justerats upp de närmast kommande åren på grund av detta och för 2026 har utvandringen också justerats utifrån antagandet att de ukrainska medborgare med tillfälligt skydd i Sverige utvandrar när massflyktsdirektivet upphör att gälla 4 mars 2026. Långsiktigt antas utvandringstalen öka något, på grund av en förändrad sammansättning i gruppen, och antalet utvandrare beräknas öka gradvis under hela framskrivningsperioden.

Antagandet om utvandring av födda i Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nordamerika och Oceanien har också kompletterats med två alternativ för de ukrainska medborgare som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. I det ena alternativet beräknas ungefär en tredjedel utvandra när massflyktsdirektivet upphör den 4 mars 2026 och i det andra alternativet antas ingen förhöjd risk att utvandra.

Invandringar och utvandringar av personer födda i Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nordamerika och Oceanien, 1970–2024 samt framskrivning 2025–2070

Både invandringen och utvandringen beräknas minska de närmaste åren

Sammantaget ger dessa antaganden att invandringen förväntas minska under de kommande åren, från cirka 116 000 personer år 2024 till strax under 82 000 år 2028. Därefter beräknas en viss återhämtning ske, med en ökning till omkring 89 000 personer år 2030. Därmed närmar sig invandringen de långsiktiga antagandena. På längre sikt förväntas den årliga invandringen uppgå till knappt 100 000 personer.

Utvandringen beräknas till 73 000 år 2025 för därefter minska till omkring 60 000 årligen. År 2026 beräknas dock en betydligt högre utvandring, eftersom massflyktsdirektivet i nuläget är giltigt till den 4 mars 2026 och de ukrainska medborgare som har tillfälligt skydd därmed beräknas utvandra detta år. På längre sikt beräknas utvandringen öka långsamt för att i slutet av framskrivningsperioden vara 67 000 per år.

Invandringar och utvandringar 1970–2024 samt framskrivning 2025–2070

De flesta år har fler män än kvinnor invandrat till Sverige. Det gäller såväl för personer födda i Sverige som för utrikes födda. Ett undantag är 2024, då de ukrainska medborgare som folkbokfört sig bidrog till fler kvinnor bland de utrikes födda invandrarna. Detta beräknas gälla även 2025, av samma anledning. I övrigt beräknas fler män än kvinnor invandra till Sverige alla år under framskrivningsperioden. Även bland utvandrarna har det historiskt oftast varit fler män än kvinnor och väntas vara så även i framtiden.

Invandringar av kvinnor och män födda i Sverige respektive födda utomlands, 1970–2024 samt framskrivning 2025–2070

Utvandringar av kvinnor och män födda i Sverige respektive födda utomlands, 1970–2024 samt framskrivning 2025–2070

Kort om statistiken

Här ges en översiktlig beskrivning av hur befolkningsframskrivningarna tas fram.

I denna framskrivning görs endast en ombearbetning av antagandena på kort sikt. Var tredje år, senast år 2024, ses antagandena över både på kort och lång sikt. I rapporten för den framskrivningen, Sveriges framtida befolkning 2024–2070 (Demografiska rapporter 2024:1), finns utförligare beskrivning av de metoder som används.

Statistikens ändamål och innehåll

Statistiken visar en framskrivning av befolkningen uppdelad efter kön, ålder och födda i Sverige respektive födda utomlands. Resultatet redovisas, förutom här, i Statistikdatabasen. I Statistikdatabasen är trenderna framskrivna till år 2120 och befolkningen uppdelad i fem födelselandsgrupper.

Mer information om statistikens ändamål och innehåll finns i avsnitt 1 i ”Kvalitetsdeklaration” på www.scb.se/BE0401.

Länderindelning

I Statistikdatabasen på SCB:s webbplats redovisas framskrivningen efter fem födelselandsgrupper. Dessa grupper används också i analyserna och antagandena.

De fem grupperna är:

  • Födda i Sverige
  • Födda i Norden eller EU utom Sverige
  • Födda i Afrika
  • Födda i Asien
  • Födda i Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nord­amerika och Oceanien

I EU ingår de 27 länder som den 1 januari 2024 var medlemmar. Denna indelning används i redovisningen samtliga år, både historiskt och i framtiden. Personer födda i Sovjetunionen och de som saknar uppgift om födelseland har förts till gruppen ”födda i Europa utom Norden och EU samt Sydamerika, Nordamerika och Oceanien”. 

Turkiet som geografiskt hör till både Europa och Asien är här, liksom i SCB:s befolkningsstatistik, förd till Europa.

Statistikens framställning

Underlaget till beräkningarna kommer främst från registret över total­befolkningen.

Beräkningarna tar sin utgångspunkt i folkmängden, fördelad på ettåriga ålders­klasser, i början av ett kalenderår och med antaganden om frukt­samhet, dödlig­het och migration för detta år. Folkmängdens storlek be­stäms i slutet av året. Denna framskrivna befolkning utgör i sin tur ut­gångspunkten för beräkningen av folkmängden vid slutet av näst­följande år.

De långsiktiga antaganden som görs för de olika komponenterna frukt­samhet, dödlighet och migration beskrivs i Sveriges framtida befolkning 2024–2070 (Demografiska rapporter 2024:1).

Mer information ges i ”Statistikens framställning” på SCB:s webbplats, www.scb.se/BE0401, se särskilt avsnitt 2.7 och i avsnittet ”Statistikens framställning” i  Sveriges framtida befolkning 2024–2070 (Demografiska rapporter 2024:1).

Statistikens kvalitet

Framskrivningar avser framtiden och några tillförlitlighetsmått i klas­sisk statistisk mening kan därför inte beräknas. Framtiden förändras hela tiden till exempel efter politiska beslut eller andra oförutsägbara händelser.

Den framtida befolkningens storlek och sammansättning bestäms av den senast kända befolkningen och antaganden om den framtida ut­vecklingen av fruktsam­het, dödlighet och utrikes omflyttning. Generellt gäller att osäkerheten i fram­skrivningen ökar med antalet år i fram­skrivningen.

Mer information om statistikens kvalitet finns i ”Kvalitetsdeklaration” på www.scb.se/BE0401.