Till innehåll på sidan

Konsumtion

Artiklar om Konsumtion

Allt fler köper kräftor

I Sverige har vi ätit kräftor sedan medeltiden och vårt sug efter de rödkokta delikatesserna tycks öka för varje år. Mellan åren 2000 och 2019 ökade försäljningen av skaldjur med hela 456 procent.

Etiketter, Försäljning, Konsumtion

Vinnare och förlorare när sällanköpshandeln förändrades under pandemin

Omsättningen inom sällanköpshandeln ökade under 2020. Men skillnaderna inom både branschen och landet är stora, visar en ny kartläggning från SCB. Skohandeln backade med drygt 26 procent jämfört med 2019 samtidigt som handeln via internet och postorder ökade med nästan 22 procent.

Ekonomi, Elektronisk handel, Försäljning, Handel, Handelsområde, Konsumtion, Corona

Dyrare skinka men billigare sill är julens melodi

Under senare år har priserna på flera av våra svenska julbordsfavoriter tillfälligt höjts respektive sänkts, lägligt nog just under december månad. Julskinkan har blivit dyrare, medan sill och gravad lax har blivit billigare lagom till jul.

Etiketter, Handel, Konsumtion, Hushåll och ekonomi

Julhandeln avgörande för leksakshandlare och guldsmedsbutiker

Julen betyder mycket för detaljhandeln. I några branscher står decemberförsäljningen för en avgörande del av årsomsättningen. Leksakshandlare och guldsmedsbutiker hör till de som påverkas mest av julhandeln.

Handel, Konsumtion

Hushållens godisinköp ökar

Livsmedelshandeln har ökat försäljningsvolymerna i förhållandevis jämn takt under 2000-talet. Den största livsmedelsutgiften är kött och det är också ett av de livsmedel som har ökat mest sett till försäljningsvolym under åren 2000–2016. Allra mest har dock försäljningen av sötsaker ökat.

Ekologi, Konsumtion, Livsmedel

Svensk bryggeriboom förändrar branschen

År 2010 fanns det 42 bryggerier i Sverige. Sju år senare hade siffran ökat till 392 stycken. Det gör bryggeribranschen till den snabbast växande branschen i Sverige sett till antal företag. Det är de små bryggerierna som står för tillväxten.

Företag, Konsumtion, Livsmedel, Näringsliv