Kvinnor och män
Artiklar om Kvinnor och män
Sveriges politiker högre utbildade än sina väljare
Miljöpartiet och Vänsterpartiet har högst andel högutbildade politiker i Sveriges riksdag, Sverigedemokraterna har lägst. Nära tre av fyra riksdagspolitiker har en samhällsvetenskaplig, pedagogisk eller humanistisk inriktning på sina eftergymnasiala studier. Det visar en kartläggning från SCB avseende våra politikers utbildningsbakgrund.
Kvinnor och män, Högskola, Politik och demokrati
Utflugna barn leder inte till att fler separerar
Varje år separerar ungefär 200 000 personer från sin partner. De flesta som separerar har inga gemensamma barn. Par tenderar att separera i mindre utsträckning ju äldre de själva och barnen blir.
Barn, Familj, Kvinnor och män, Föräldrar, Giftermål och skilsmässor
Nöjdast är de som bor ihop utan barn
Mest nöjda med livet är de som bor tillsammans utan barn. 52 procent av dem svarar att de är mycket nöjda med livet, jämfört med 41 procent av de som är sammanboende och bor med barn under 18 år.
Barn, Familj, Jämställdhet, Kvinnor och män
Samkönade äktenskap vanligast bland kvinnor
Fler kvinnor än män ingår samkönade äktenskap. Bland de som var i samkönade äktenskap vid slutet av 2017 var 56 procent kvinnor och 44 procent män. Totalt handlar det om 12 158 personer.
Familj, Kvinnor och män, Giftermål och skilsmässor
Inkomstutveckling högre för kvinnor än män 2015–2016
Kvinnor hade en högre inkomstutveckling än män 2015–2016 i Sverige, förutom under småbarnsåren. Bilden var en helt annan tio år tidigare.
Arbetsmarknad, Inkomst, Kvinnor och män
Ekonomisk jämställdhet långt borta i EU
I alla EU:s länder är det en lägre andel kvinnor än män som är sysselsatta, det vill säga har ett betalt arbete. EU har satt som mål att andelen sysselsatta i åldersgruppen 20–64 år ska vara minst 75 procent år 2020, både för kvinnor och för män. Många länder i EU är långt ifrån det målet.
Inkomst, Jämställdhet, Kvinnor och män
Låg ekonomisk standard vanligt för äldre kvinnor
Var tredje ensamstående kvinna och var fjärde ensamstående man 65 år och äldre har låg ekonomisk standard. Pensionens storlek grundas på de inkomster man haft under sitt yrkesliv, och hur mycket man arbetar och vilken lön man har får därför betydelse för vilken inkomst man har som pensionär.
Inkomst, Kvinnor och män, Äldreomsorg, Äldre
Kombinera karriär och äktenskap svårare för kvinnor
Det är svårare för kvinnor än för män att kombinera arbetsliv och privatliv. Även en högre utbildning ökar risken för att en kvinna ska skilja sig jämfört med en man på samma utbildningsnivå.
Arbetsmarknad, Familj, Kvinnor och män, Giftermål och skilsmässor
Närhet till mor- och farföräldrar minskar sjukskrivningar
Risken för sjukskrivning minskar för småbarnsföräldrar vars egna föräldrar bor i samma kommun. Närheten till farmor och farfar har störst betydelse för pappan innan barnen fyller fem år medan mormor och morfar blir viktiga för mamman när barnen fyllt sex år.
Familj, Hälsa och ohälsa, Kvinnor och män, Sjukförsäkring
Livspusslet hinder för att skaffa barn
De allra flesta som ännu inte har fått barn vill gärna bilda familj i framtiden. Ändå dröjer många innan de tar steget. I Sverige är det vanligaste skälet till att skjuta på barnafödandet att man prioriterar annat först.
Barn, Befolkning, Demografi, Familj, Kvinnor och män
Vanligare att kvinnor med utländsk bakgrund är företagare än anställda
Kvinnor med utländsk bakgrund har svårt att komma in på arbetsmarknaden. SCB:s statistik visar att det kan vara lättare för dessa kvinnor att starta företag än att bli anställda.
Arbetsmarknad, Kvinnor och män, Företagande, Integration och segregation
Färre kvinnor än män driver företag
Under 2015 arbetade 369 000 personer i åldrarna 20 till 64 år som företagare. Av dem var drygt 30 procent kvinnor. De arbetade ofta inom hårvårdsbranschen, som konsulter eller drev restaurangverksamhet. Kvinnor hade i stor utsträckning även en anställning vid sidan av sitt företagande.
Arbetsmarknad, Jämställdhet, Kvinnor och män, Företagande
Skillnaden i inkomst är större än skillnaden i lön
Löneskillnaderna mellan könen är mindre än inkomstskillnaderna när personer med samma typ av utbildning och examensår jämförs. Att skillnaderna i inkomster är större beror till stor del på att kvinnor oftare än män arbetar deltid.
Inkomst, Jämställdhet, Kvinnor och män, Lön
Idrott och motion allt vanligare bland äldre
72 procent av kvinnor och män idrottar eller motionerar minst någon gång i veckan. Det är en ökning från 2008–2009, då 59 procent motionerade lika mycket. För personer över 75 år nästan fördubblades andelen som motionerar varje vecka under perioden 2008–2015. Utomhusidrottandet står för en stor del av ökningen.
Befolkning, Hälsa och ohälsa, Kvinnor och män, Kultur och fritid
Hög medellivslängd i Sverige
Sverige har länge haft en hög medellivslängd. År 2015 var den 84,0 år för kvinnor och 80,4 år för män och jämfört med många andra länder är det högt. Ökningen av medellivslängden har dock varit svag i Sverige och under den senaste femårsperioden har flera andra länder passerat Sverige.
Befolkning, Kvinnor och män, Medellivslängd, Europa
Högst andel jobbar heltid inom byggbranschen
Drygt tre av fyra sysselsatta arbetar heltid. Det är stora skillnader mellan olika branscher, och även mellan kvinnor och män inom samma bransch. Totalt sett finns högst andel som arbetar heltid inom byggbranschen och lägst andel inom hotell och restaurang.
Arbetsmarknad, Kvinnor och män, Yrke
Fortsatt stark arbetsmarknad
Arbetskraftsundersökningarna (AKU) för fjärde kvartalet 2016 visade på en fortsatt stark arbetsmarknad. Sysselsättningen ökade, särskilt bland utrikes födda. Arbetslösheten, som tidigare varit nedåtgående, visade däremot inte på någon minskning.
Arbetslöshet, Arbetsmarknad, Befolkning, Kvinnor och män
Män och storstadsbor dröjer längre med att flytta hemifrån
I Sverige finns närmare fyra och en halv miljon hushåll. En tredjedel av dem är hushåll med hemmaboende barn. Åldern då de flesta flyttar från föräldrahemmet skiljer sig åt mellan könen och mellan stad och land. Män bor hemma längre än kvinnor och storstadsbor längre än ungdomar i övriga Sverige.
Befolkning, Kvinnor och män, Hushåll och ekonomi
Olika inkomst för lika utbildning
Fem år efter examen har kvinnor i genomsnitt nästan 25 procent lägre arbetsinkomst än män som läst en lika lång utbildning. Det beror i hög grad på att många kvinnodominerade utbildningar leder till låga inkomster. Men kvinnor tjänar mindre än män även bland personer som läst samma utbildning.
Inkomst, Jämställdhet, Kvinnor och män, Utbildning
- Arbetslöshet
- Arbetsmarknad
- Barn
- Befolkning
- Demografi
- Europa
- Familj
- Företagande
- Föräldrar
- Giftermål och skilsmässor
- Hushåll och ekonomi
- Hälsa och ohälsa
- Högskola
- Inkomst
- Integration och segregation
- Jämställdhet
- Kultur och fritid
- Kvinnor och män
- Lön
- Medellivslängd
- Politik och demokrati
- Sjukförsäkring
- Utbildning
- Yrke
- Äldre
- Äldreomsorg