Till innehåll på sidan

Giftermål och skilsmässor

Artiklar om Giftermål och skilsmässor

Färre vigslar under coronapandemin

Sedan corona deklarerades som en pandemi i mars har 26 procent färre gift sig jämfört med 2019. Ser man till året totalt sett från januari till maj månad så är nedgången 13 procent, trots att det var 30 procent fler som gifte sig i februari jämfört med tidigare år.

Övrigt Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor Corona

Gifta i Sverige

De senaste åren har drygt 50 000 par per år gift sig. Både under 2019 och 2020 var antalet giftermål under 50 000. Senaste gången det hände var 2005. År 2020 ingicks endast 37 591 giftermål. Det var 10 890 färre giftermål än året innan.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor

Skilsmässor i Sverige

Antalet skilsmässor har varierat under 2000-talet, men trenden har varit stigande. Under 2020 ägde 25 619 skilsmässor rum. Det är 212 fler skilsmässor än året innan.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor

Vanligt med unga bröllopspar på 60-talet

Man kan tro att vi var som yngst när vi gifte oss för hundra år sedan. Men faktum är att vi var som allra yngst när vi gifte oss på 60-talet.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Separationer Giftermål och skilsmässor

Utflugna barn leder inte till att fler separerar

Varje år separerar ungefär 200 000 personer från sin partner. De flesta som separerar har inga gemensamma barn. Par tenderar att separera i mindre utsträckning ju äldre de själva och barnen blir.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Familj Kvinnor och män Föräldrar Giftermål och skilsmässor

Samkönade äktenskap vanligast bland kvinnor

Fler kvinnor än män ingår samkönade äktenskap. Bland de som var i samkönade äktenskap vid slutet av 2017 var 56 procent kvinnor och 44 procent män. Totalt handlar det om 12 158 personer.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Familj Kvinnor och män Giftermål och skilsmässor

Allt fler guldbröllop

Vi lever allt längre, vilket ger möjlighet till längre äktenskap. Trots ökande skilsmässotal under 1900-talet är det allt fler som lever i äktenskap som varat 50 år och mer.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Demografi Giftermål och skilsmässor

Kombinera karriär och äktenskap svårare för kvinnor

Det är svårare för kvinnor än för män att kombinera arbetsliv och privatliv. Även en högre utbildning ökar risken för att en kvinna ska skilja sig jämfört med en man på samma utbildningsnivå.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Familj Kvinnor och män Giftermål och skilsmässor

Vinterbröllop – en gammal svensk tradition

Idag är det vanligast att gifta sig på sommaren och augusti är den månad som flest bröllop äger rum. Men sommarbröllopet är ett ganska sent påfund, förr var det höst och vinter som gällde för de giftassugna.

Övrigt Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor Historia