Till innehåll på sidan

Podcast

Prisbelönt journalist och statistikprofessor pratar journalistik i SCB:s podd

Senast uppdaterad: 2019-11-26

Hyser journalister en obesvarad kärlek till statistik? Det försöker DN-journalisten Kristoffer Örstadius och statistikprofessorn Dan Hedlin att reda ut i SCB:s podcast På tal om siffror.

En grov och medveten generalisering från programledaren inleder avsnittet: ”Journalister är kassa på statistik.”

Eller?

– Om jag ska uttrycka mig som statistiker: Det är en stor variation i journalistkåren, säger Dan Hedlin, professor i statistik vid Stockholms universitet.

– Jag håller med dig, säger Kristoffer Örstadius, prisbelönt datajournalist på Dagens Nyheter. Det är varierande kvalitet. Sedan tycker jag att det har blivit bättre de senaste åren.

Tillsammans reder de två experterna ut några av de vanligaste misstagen som journalister gör när de hanterar statistik – och ger konkreta tips om vad landets nyhetsmedier kan tänka på när de får en företagsbeställd urvalsundersökning i mejlkorgen.

– Vem är det som har beställt den här undersökningen? Den frågan tycker jag nästan är mest intressant, säger Kristoffer Örstadius och fortsätter:

– Man kan tänka sig att de väljer de frågor i undersökningen som passar deras pr-agenda.

Dan Hedlin berättar om hur frågornas ordning påverkar svaren i en undersökning.

– Vilka frågor man har fått före den fråga som det refereras till spelar roll, och det brukar man ju inte få se, säger han.

Dessutom: ”Åh fan”-statistiken är tillbaka – och Kristoffer Örstadius berättar om varför en lunchrestaurang nära DN säljer mer vegetarisk mat nu än tidigare.

Nya avsnitt släpps varannan tisdag.

Programledare är Johannes Cleris.

Lyssna

”På tal om siffror” med Kristoffer Örstadius och Dan Hedlin

Samtliga avsnitt finns här

Rättelse: I avsnittet nämns en felaktig siffra rörande svarsfrekvensen för AKU. Rätt svar är för närvarande 50–55 procent.

Text- och innehållsansvariga