Till innehåll på sidan

Podcast

SCB:s podd känner på nyhetspulsen

Senast uppdaterad: 2020-02-12

SCB:s podd ”På tal om siffror” stannar hemma och känner på nyhetspulsen. I ett färskt avsnitt svarar tre av myndighetens experter på frågor om statistik kopplad till den senaste tidens hetaste nyhetshändelser.

Spridningen av coronaviruset sägs kunna påverka svensk ekonomi eftersom Sverige har en omfattande handel med Kina. Men hur stor är den handeln?

– Fem procent av allt vi importerar från hela världen är från Kina, säger Carl Mårtensson, som arbetar på SCB:s enhet för utrikeshandel och betalningsbalans, i ”På tal om siffror”.

Importen från Kina är värd ungefär 70 miljarder kronor. Exporten till Kina är snarlik: cirka 65 miljarder kronor, vilket också motsvarar runt fem procent.

Men det hamnar Kina på en femteplats bland länderna som Sverige importerar från, och på åttonde plats bland exportländerna.

– Utanför Europa är Kina det land vi importerar mest från. Vi importerar dubbelt så mycket från Kina som från USA, säger Carl Mårtensson.

Populär statistik om populära namn

SCB:s årliga namnstatistik väcker alltid stort intresse – och siffrorna för 2019 var inget undantag.

– Om man tittar på nyfödda namngivna 2019 så var det vanligaste namnet för flickor Alice följt av Olivia och Astrid. Motsvarande för pojkarna var Lucas följt av Liam och William, säger Margareta Carlsson, som arbetar med SCB:s namnstatistik.

Det sker sällan några stora förändringar i namnstatistiken från år till år, men över tid kan man se trender. Det är exempelvis färre barn som får ”toppnamnen” i dag än för 20 år sedan.

– Det kan ju vara ett tecken på att man vill vara mer unik i dag, säger Margareta Carlsson.

Statistik till het debatt

Debatten om arbetskraftsinvandring har gått varm den senaste tiden. Inte minst sedan Moderaterna lanserat ett förslag om ändrade regler. SCB:s expert Andreas Raneke hade precis skrivit en artikel om ämnet, som SCB kunde publicera samma dag som förslaget lades fram.

– Antalet människor som sökt sig till Sverige den senaste tioårsperioden har ökat markant. Från ungefär 2 000 personer år 2010 till ungefär 20 000 förra året, säger Andreas Raneke, som arbetar med migrationsstatistik på SCB.

I sin artikel har han tittat närmare på de arbetskraftsmigranter som kom till Sverige 2011–2016 och som bodde kvar i slutet av 2017.

– Många av de här personerna kom till Sverige för att arbeta inom it, säger han.

Lyssna på det senaste avsnittet för att höra mer om handeln med Kina, de hetaste namnen det senaste decenniet och om arbetskraftsinvandringen till Sverige.

Nya avsnitt släpps varannan tisdag.

Programledare är Johannes Cleris.

Lyssna

”På tal om siffror” – Nyhetskollen

Samtliga avsnitt finns här