Till innehåll på sidan

Redaktionellt

Handsprit och robotdammsugare – nya konsumtionsvanor påverkar inflationsmätningarna

Senast uppdaterad: 2021-04-07

Året med covid-19 har skapat nya konsumtionsvanor. Inte helt förvånande har de svenska hushållens inköp av handsprit och munskydd ökat och antalet flygresor minskat. Våra nya vanor återspeglar sig också i den så kallade konsumtionskorg som SCB använder för att beräkna Konsumentprisindex och inflation.

För att vara aktuell och spegla de svenska hushållens konsumtion innehåller konsumtionskorgen från och med januari i år både handsprit och munskydd. Andra nya varor och tjänster som också fått plats i korgen är kroppsbehandlingar och robotdammsugare.

– Att handsprit och munskydd nu kommer med i konsumtionskorgen är en direkt effekt av covid-19. För kroppsbehandlingar har vi sett en mer långsiktig trend att svenskarnas konsumtion inom det området växer. Tidigare har vi haft med frisörbesök i korgen, men nu utökar vi mätningarna med tjänster såsom massage och nagelvård, säger John Eliasson som är gruppledare för Konsumentprisindex, KPI, på SCB.

Färre flygresor

En tjänst som finns kvar i korgen, men som får mycket mindre betydelse i beräkningen av KPI, är flygresor, eftersom vi under pandemin inte har flugit lika mycket.

 – Flygresor och charterresor har under de senaste åren varit en ganska stor del av konsumtionskorgen eftersom vi brukar lägga en relativt stor del av vår inkomst på att resa. Dock har flygresorna nu fått en betydligt lägre andel i korgen eftersom vi inte flugit lika mycket på grund av covid-19, säger John Eliasson.

DVD-spelaren har fått ge plats åt robotdammsugaren

Förändringar i korgen speglar alltså både mycket snabba och mer långsiktiga förändringar i svenskarnas konsumtion. Ett exempel är att teknikutvecklingen gjort att många använder mobiltelefoner både för att titta på och spela in filmer med. Detta har medfört att både videokameror och DVD-spelare har åkt ut från korgen i år. Samtidigt är robotdammsugaren en ny teknikpryl som fått plats. Huruvida en vara åker ut eller kommer med i korgen beror helt enkelt på hur stor försäljningen av den är.

 – I vår datainsamling har vi också uppgifter om försäljning, och så länge en vara säljs tillräckligt mycket får den vara med. Att uppdatera korgen är en nödvändighet. Statistiken skulle vara otolkbar om vi fortfarande höll på att mäta priser på skrivmaskiner, kassettband och VHS-spelare, säger John Eliasson.

Fakta

SCB mäter priser i en korg av hundratusentals varor och tjänster. Den här korgen ligger till grund för beräkning av Konsumentprisindex (KPI). Varje månad samlar SCB in prisuppgifter för miljontals transaktioner på de varor och tjänster som ingår i konsumentkorgen. Korgen uppdateras varje år för att utvecklas på samma sätt som hushållens konsumtion.

Läs mer om KPI och priserna i Sverige

Läs mer om hur konsumtionskorgen speglar vår konsumtion