Till innehåll på sidan

Arbetskraftsundersökningarna (AKU) – Tema: Utvecklingen på arbetsmarknaden för unga

Svagare utveckling på arbetsmarknaden för unga kvinnor efter pandemin

Statistiknyhet från SCB 2023-06-13 8.00

Covid-19-pandemin drabbade unga på arbetsmarknaden hårt, bland annat eftersom unga har en svagare förankring på arbetsmarknaden än äldre. En ny rapport från SCB:s arbetskraftsundersökningar (AKU) visar att arbetslösheten bland unga i åldern 15–24 år i slutet av 2022 låg kvar på en högre nivå än innan pandemin, men att återhämtningen på arbetsmarknaden har varierat mellan olika grupper av unga.

- Utvecklingen på arbetsmarknaden för unga har varit svagare än för äldre åldersgrupper sedan pandemin nådde Sverige i början av 2020. Återhämtningen har varit särskilt svag bland unga kvinnor, både när det gäller arbetslöshet och sysselsättning, säger Mikael Lundsten, statistiker på Arbetskraftsundersökningarna på SCB.

Under största delen av året består gruppen unga på arbetsmarknaden i hög utsträckning av heltidsstuderande som står utanför arbetskraften. Under sommarmånaderna träder många in i arbetskraften som sysselsatta till följd av feriearbeten. Säsongsvariationen är därmed hög i gruppen. Ungdomar är även i högre grad arbetslösa än äldre åldersgrupper. Detta förklaras bland annat av att de är i en etableringsfas på arbetsmarknaden samt att många är heltidsstuderande och söker korta extrajobb.

Arbetslösheten har bitit sig fast bland unga kvinnor

Arbetslösheten ökade på bred front under pandemins initiala skede och som högst låg arbetslöshetstalet för unga i åldern 15–24 år på 25,7 procent under det tredje kvartalet 2020. Därefter skedde en återhämtning. Det sista kvartalet 2022 var arbetslösheten 21,7 procent, vilket är 2,1 procentenheter högre än under det fjärde kvartalet 2019, det vill säga före pandemin.

För unga män i åldern 15–24 år hade såväl arbetslöshetstalet som sysselsättningsgraden återhämtat sig fullt ut det sista kvartalet 2022. Arbetslöshetstalet hade minskat med 0,3 procentenheter jämfört med innan pandemin, samtidigt som sysselsättningsgraden hade ökat med 3,4 procentenheter. Arbetslöshetstalet för unga kvinnor låg vid samma tidpunkt däremot 4,7 procentenheter högre än innan pandemin. Arbetslösheten bland unga kvinnor översteg därmed arbetslösheten bland unga män från och med slutet av 2021, för första gången sedan 2008. Dessutom hade skillnaden mellan könen ökat något jämfört med före pandemin. Även sysselsättningen utvecklades svagare bland kvinnor än bland män och det fjärde kvartalet 2022 låg sysselsättningsgraden 2,6 procentenheter lägre än innan pandemin.

Arbetslöshetstal efter kön, förändring från kvartal 4 2019, säsongrensad och utjämnad data, procentenheter

diagram: Arbetslöshetstal efter kön, förändring från kvartal 4 2019, säsongrensad och utjämnad data, procentenheter

Källa: SCB, Arbetskraftsundersökningarna

Gruppen unga kvinnor i åldern 20–24 år framträder som en grupp med särskilt svag återhämtning. Arbetslöshetstalet låg i denna grupp omkring 4 procenthetenheter högre i slutet av 2022 än innan pandemin samtidigt som sysselsättningsgraden hade minskat med 5,5 procentenheter.

Lägre andel unga utanför arbetskraften

Andelen unga i åldern 15–24 år som står utanför arbetskraften ökade i början av pandemin, allteftersom fler och fler lämnade arbetskraften, och uppgick som mest till 48,4 procent under det tredje kvartalet 2020. Därefter skedde en minskning av andelen och under hösten 2022 låg den på 42,5 procent, den lägsta nivån sedan åtminstone början av 2000-talet.

I gruppen 20–24-åriga kvinnor stannade dock minskningen av och det sista kvartalet 2022 låg andelen 3,3 procentenheter högre än innan pandemin, vilket innebär att de kvinnor i åldersgruppen som lämnade arbetskraften i början av pandemin inte hade återvänt fullt ut. En stor del av dessa kvinnor tycks kvarstå i heltidsstudier, utan att vara vare sig arbetssökande eller sysselsatta.

Svagare återhämtning bland inrikes födda

Efter en initial ökning hade arbetslöshetstalet återhämtat sig bland utrikes födda i åldern 15–24 år det sista kvartalet 2022. Arbetslöshetstalet låg vid den tidpunkten på 30,8 procent, vilket är 1,9 procentenheter lägre än innan pandemin. För inrikes födda bromsade återhämtningen in under 2022 och arbetslöshetstalet låg i slutet av året på 18,6 procent, drygt 2 procentenheter högre än innan pandemin. Motsvarande mönster framträder för sysselsättningen, där sysselsättningsgraden det fjärde kvartalet 2022 hade ökat för utrikes födda, men minskat för inrikes födda, jämfört med före pandemin. I och med det har sysselsättningsgraden för inrikes och utrikes födda närmat sig varandra. Andelen som står utanför arbetskraften hade minskat i båda grupperna, men särskilt bland utrikes födda. Andelen inrikes födda utanför arbetskraften var i och med det högre än andelen utrikes födda sedan början av 2021, ett trendbrott sett till nivåerna sedan 2005.

Fakta: Om statistiken

Rapporten tar sin utgångspunkt i säsongrensade och utjämnade kvartalsdata från arbetskraftsundersökningarna (AKU). Arbetskraftsundersökningarna är en urvalsundersökning som beskriver utvecklingen på arbetsmarknaden för Sveriges befolkning i åldern 15–74 år.

Publikation

En mer utförlig redovisning återfinns i rapporten:

Arbetskraftsundersökningarna – Tema: Utvecklingen på arbetsmarknaden för unga

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

Förfrågningar

Mikael Lundsten

Telefon
010-479 41 85
E-post
mikael.lundsten@scb.se

Andreas Tano Bask

Telefon
010-479 67 23
E-post
andreas.tanobask@scb.se

Åsa Zakrisson

Telefon
010-479 41 86
E-post
asa.zakrisson@scb.se