Situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning 2024
En tredjedel diskrimineras i arbetslivet
Statistiknyhet från SCB 2025-04-28 8.00
I befolkningen 16–65 år har omkring 778 000 personer en funktionsnedsättning, vilket motsvarar cirka 12 procent. Drygt 8 procent har en funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan. Arbetskraftsdeltagandet är lägre bland personer med funktionsnedsättning än i övriga befolkningen, 65 procent jämfört med 88 procent.
Bland personer med funktionsnedsättning har 33 procent diskriminerats eller utsatts för kränkande särbehandling i arbetslivet. Personer med funktionsnedsättning med nedsatt arbetsförmåga är mer utsatta för diskriminering och kränkande särbehandling än personer utan nedsatt arbetsförmåga. Den vanligaste formen av diskriminering är att bli nekad ett arbete trots tillräckliga meriter. Men även att ha blivit uppsagd eller blivit utsatt för mobbning eller trakasserier är vanligt.
Skattningarna i diagrammet är förknippade med viss osäkerhet. Felmarginalerna avser 95-procentiga konfidensintervall runt punktskattningen.
Andelen sysselsatta är lägre vid funktionsnedsättning
År 2024 var drygt 5 miljoner människor i befolkningen 16–65 år sysselsatta. Av dem hade cirka 414 000 en funktionsnedsättning. Personer med funktionsnedsättning är underrepresenterade bland sysselsatta. Andelen sysselsatta bland personer med funktionsnedsättning är 53 procent, jämfört med övriga befolkningen 80 procent. Andelen är ännu lägre bland personer med nedsatt arbetsförmåga, 46 procent. Bland personer utan nedsatt arbetsförmåga är den 75 procent, vilket är i linje med övriga befolkningen.
Vanligare att personer med funktionsnedsättning arbetar deltid
Bland sysselsatta personer med funktionsnedsättning arbetar en lägre andel heltid än i den övriga befolkningen, 62 jämfört med 83 procent. Andelen är ännu lägre bland personer med nedsatt arbetsförmåga, 55 procent, medan den bland personer utan nedsatt arbetsförmåga är 74 procent.
– Andelen kvinnor som arbetar heltid är lägre än andelen män, både bland personer med funktionsnedsättning och i den övriga befolkningen. Bland personer med funktionsnedsättning arbetar 52 procent av kvinnorna heltid, jämfört med 75 procent av männen. I den övriga befolkningen är skillnaden inte riktigt lika stor – 77 procent av kvinnorna arbetar heltid, jämfört med 88 procent av männen, säger Marc Doppelbauer, analytiker på SCB.
Definitioner och förklaringar
Regeringen har gett SCB i uppdrag att genomföra en undersökning om situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. Den genomförs i direkt anslutning till SCB:s Arbetskraftsundersökningar (AKU).
Undersökningen omfattar personer i åldern 16–65 år som är folkbokförda i Sverige och är boende i privata hushåll. Undersökningen genomförs genom att en fråga om funktionsnedsättning ställs i direkt anslutning till Arbetskraftsundersökningarna (AKU). Personer som uppger att de har en funktionsnedsättning får svara på en fråga om funktionsnedsättningen medför nedsatt arbetsförmåga samt fyra frågor om utsatthet för diskriminering i arbetslivet.
Personer med funktionsnedsättning omfattar de som svarat ”Ja” på följande fråga: ”Har du någon funktionsnedsättning? Det kan till exempel vara en fysisk, psykisk, kognitiv, intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.”
Resultat som redovisas i den här rapporten för befolkningen totalt när det gäller sysselsättning och arbetslöshet avviker från den officiella statistiken för AKU. Detta beror på att urvalet till den här undersökningen begränsar sig till åldern 16–65 år och att skattningsförfarandet skiljer sig från AKU.
Publikation
Nästa publiceringstillfälle
Nästa planerad publicering 2026.
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.