Till innehåll på sidan

Demografisk analys: Yrke och dödlighet 2018—2022

Lägst dödlighet bland chefer

Statistiknyhet från SCB 2023-09-22 8.00

I en ny rapport från SCB beskrivs dödlighet för personer i olika yrken. För kvinnor är dödligheten lägst bland ”chefer inom IT, logistik, FoU, fastighetsbolag, bygg- och ingenjörsverksamhet samt tillverkning m.m.” och högst bland ”skogsarbetare, fiskodlare och fiskare”. För män är dödligheten lägst bland ”chefer inom bank, finans och försäkring”, och högst bland ”återvinningsarbetare, tidningsdistributörer och övriga servicearbetare”.

I rapporten beskrivs dödlighet för personer i åldern 35—64 år efter yrken under perioden 2018—2022. Yrkesuppgifterna kommer från Yrkesregistret 2017 och personerna följs under femårsperioden 2018—2022. I analysen ingår alla dödsfall, oavsett dödsorsak. Det är andra gången som SCB redovisar dödlighet efter yrken baserade på information från Yrkesregistret.

Lägst dödlighet inom chefsyrken

I yrkesområden som normalt kräver högskolekompetens har både kvinnor och män signifikant lägre dödlighet än genomsnittet. Det gäller ”chefsyrken”, ”yrken med krav på fördjupad högskolekompens” samt ”yrken med krav på högskolekompetens eller motsvarande”. I yrkesområden som normalt har krav på gymnasiekompetens har kvinnor och män ofta högre dödlighet. Totalt sett har chefsyrken lägst dödlighet. I yrken med krav på kort utbildning/introduktion är dödligheten högst.

En finare yrkesindelning visar ett liknande mönster. För kvinnor är dödligheten lägst bland ”chefer inom IT, logistik, FoU, fastighetsbolag, bygg- och ingenjörsverksamhet samt tillverkning m.m.” och högst bland ”skogsarbetare, fiskodlare och fiskare”. För män är dödligheten lägst bland ”chefer inom bank, finans och försäkring” och högst bland ”återvinningsarbetare, tidningsdistributörer och övriga servicearbetare”.

Standardiserade dödstal (SMR) 2018–2022 efter yrkesområden och kön med 95-procentiga konfidensintervall jämfört med samtliga förvärvsarbetande 2017 med yrkesuppgift

SV.png

Sociala och ekonomiska faktorer har betydelse

Sociala och ekonomiska faktorer har betydelse för dödlighet. I många yrken har de gymnasialt utbildade signifikant högre dödlighet än de eftergymnasialt utbildade med samma yrke. Det gäller också i yrken som normalt har lägre utbildningskrav, där dödligheten generellt är hög. Där är dödligheten för de eftergymnasialt utbildade inte signifikant skild från förvärvsarbetande i genomsnitt.

Betydelse av inkomst är också viktig. I alla yrkesområden har gruppen med lägre årsinkomst högre dödlighet än gruppen med högre årsinkomst.

Förutom utbildning och inkomst har också födelseland, hushållställning och tidigare sjukfrånvaro påverkan på dödligheten i olika yrken.

Definitioner och förklaringar

Jämförelsen av dödlighet mellan olika grupper genomförs med standardiserade relativa dödstal, så kallade SMR-tal. SMR beräknas som observerat antal dödsfall i en grupp i relation till det antal dödsfall som är förväntat om dödligheten i gruppen är samma som i jämförelsepopulationen, i denna rapport förvärvsarbetande med yrkesuppgift. Ett SMR-tal över 1 betyder att gruppen har högre dödlighet än jämförelsepopulationens dödlighetsnivå. Om SMR-talet är mindre än 1 är dödligheten lägre än i jämförelsepopulationen.

Statistiken har hämtats från flera av SCB:s totalräknade register. Uppgift om yrke har hämtats från Yrkesregistret. Standard för svensk yrkesklassificering, SSYK 2012 har använts för att aggregera individer efter yrken.

Publikation

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

Förfrågningar

Li Ma

Telefon
010-479 40 11
E-post
li.ma@scb.se