Valdeltagandet vid Europaparlamentsvalet 2019
Analys av deltagandet i Europaparlamentsvalet 2019
Statistiknyhet från SCB 2020-06-26 9.30
Valet till Europaparlamentet i Sverige ägde rum den 26 maj 2019. Valdeltagandet i Sverige var 55 procent, ett högre valdeltagande än genomsnittet för hela EU och en ökning med 4 procentenheter jämfört med 2014 års Europaparlamentsval.
När vi jämför olika befolkningsgrupper framträder skillnader i valdeltagande. Totalt sett röstar män och kvinnor i nästan lika stor utsträckning. Kvinnors valdeltagande är lite drygt en procentenhet högre än männens – 56 jämfört med 55 procent. Unga röstar i lägre grad än övriga åldersgrupper. När vi studerar kön och ålder tillsammans framträder vissa könsskillnader. Skillnaden mellan mäns och kvinnors valdeltagande varierar med åldern. Upp till 70 års ålder har kvinnor ett högre valdeltagande än män. För personer som är 70 år eller äldre är det istället män som har ett högre valdeltagande.
Analyserna visar även att valdeltagandet är lägre bland ensamstående, personer med förgymnasial eller gymnasial utbildning och personer med lägre inkomstnivå medan valdeltagandet är högre bland gifta och sammanboende, personer med eftergymnasial utbildning och personer med högre inkomstnivå.
Minskat valdeltagande bland förstagångsväljare
SCBs valdeltagandeundersökning för 2014 års Europaparlamentsval visade att det högre valdeltagandet medfört ett mer jämlikt röstande över åldersgrupper. 2019 års val uppvisar en fortsatt utjämning mellan åldersgrupper för personer som är mellan 30 och 74 år gamla. Samtidigt har valdeltagandet sjunkit för den yngsta åldersgruppen som sedan innan hade det lägsta valdeltagandet bland åldersgrupperna. Den största ökningen i valdeltagande, jämfört med 2014 års val till Europaparlamentet finns i åldersgruppen 75 år och äldre.
Resultaten visar stora skillnader inom gruppen förstagångsväljare. Valdeltagandet är högre bland förstagångsväljare som går eller har gått ett studieförberedande gymnasieprogram än bland dem som gått eller går ett yrkesförberedande gymnasieprogram. Oavsett gymnasieinriktning är valdeltagandet högre bland förstagångsväljare som har en pågående utbildning jämfört med de som har avslutat sin gymnasieutbildning. En fördjupad analys visar att det starkaste sambandet med förstagångsväljares benägenhet att rösta är att minst en av föräldrarna röstat.
Valdeltagande ökade bland inrikes födda men minskade bland utrikes födda
Valdeltagandet i Europaparlamentsvalet 2019 var högre bland inrikes födda svenska medborgare jämfört med utrikes födda svenska medborgare – 59 procent jämfört med 37 procent. För utrikes födda är valdeltagandet som högst bland personer som är födda i Norden (exklusive Sverige), EU (exklusive Norden) och Sydamerika. Andelen inrikes födda som röstat har ökat sedan 2014 års val till Europaparlamentet, medan andelen minskat för utrikes födda.
Lägre valdeltagande bland personer med funktionsnedsättning
Personer med funktionsnedsättning hade ett lägre valdeltagande än övriga i Europaparlamentsvalet 2019. Skillnaden i valdeltagande mellan personer med funktionsnedsättning och övriga befolkningen var 6 procentenheter. Det finns även skillnader beroende på typ av funktionsnedsättning. För alla svårigheter som definieras som funktionsnedsättning i SCBs undersökningar om levnadsvillkor förutom hörselnedsättning syns ett lägre valdeltagande. Lägst är valdeltagandet för personer som i hög grad har nedsatt rörelseförmåga. Även personer med hög grad av nedsatt aktivitetsförmåga och personer med neuropsykiatrisk diagnos har ett lägre valdeltagande än övriga befolkningen.
Stora regionala skillnader i valdeltagandet
En regional analys visar tydliga skillnader i valdeltagande mellan olika valdistrikt. I 2019 års val till Europaparlamentet fanns drygt 180 distrikt där andelen röstande understeg 30 procent. Samtidigt fanns distrikt med över 80 procents valdeltagande. Det är tydligt att de egenskaper hos individer som hänger samman med valdeltagande som födelseland, utbildning och inkomst hos den röstberättigade befolkningen även syns när dessa egenskaper aggregeras till valdistrikt. Framför allt var valdeltagandet lågt i de distrikt som hade en stor andel utrikes födda bland de röstberättigade.
Definitioner och förklaringar
Populationen för valdeltagandeundersökningen består av de röstberättigade vid 2019 års val till Europaparlamentet. De röstberättigade kan delas in i 3 grupper:
1. Svenska medborgare som fyller 18 år senast på valdagen och är folkbokförda i Sverige.
2. Svenska medborgare boende utomlands som fyller 18 år senast på valdagen och som någon gång varit folkbokförda i Sverige har rätt att bli upptagna i röstlängden.
3. Medborgare i någon av Europeiska unionens medlemsstater som fyller 18 år senast på dagen för valet och som är folkbokförda i Sverige 30 dagar före valdagen och som har anmält att de vill rösta i det svenska valet till Europa-parlamentet.
Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF/SILC) har använts för att studera valdeltagandet för personer med funktionsnedsättning.
Valdeltagandeundersökningen har genomförts för första gången i ett Europaparlamentsval som en totalundersökning vilket innebär att statistik nu även kan redovisas efter län och kommun. I SCBs Statistikdatabasen redovisas valdeltagandet efter kön, ålder, födelseland, medborgarskap, utbildning och inkomst för hela riket, län och kommuner.
Publikation
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.