Till innehåll på sidan

Undersökningen om förtroendevalda i kommuner och regioner 2023

Färre unga politiker i kommunerna

Statistiknyhet från SCB 2024-03-15 8.00

Kvinnor, unga under 30 år och utrikes födda personer är fortsatt underrepresenterade bland våra förtroendevalda. När tyngre positioner och uppdrag studeras blir denna underrepresentation än tydligare i mönster som går igen från tidigare mandatperioder.

Nu publicerar SCB Undersökningen om förtroendevalda i kommuner och regioner som samlats in under 2023. Totalt är det ungefär 34 500 förtroendevalda i kommunerna, vilket är en minskning med närmare 1 400 personer jämfört med den förra mandatperioden, och 4 700 förtroendevalda i regionerna, vilket är en ökning med ungefär 140 personer.

Färre unga förtroendevalda – fler äldre

Unga under 30 år är underrepresenterade bland de förtroendevalda i kommunerna då de utgör sex procent av samtliga förtroendevalda, vilket var en minskning med en procentenhet jämfört med 2019. Totalt var andelen unga 12 procentenheter mindre bland de förtroendevalda än i befolkningen i stort. Förtroendevalda 30–49 år utgjorde 28 procent av alla förtroendevalda. Andelen har därmed minskat med två procentenheter jämfört med föregående mandatperiod och personer i åldersgruppen var fem procentenheter mindre bland politikerna än i befolkningen i stort.

– Under samma period har andelen förtroendevalda 65 år och äldre ökat med två procentenheter och utgjorde 33 procent av de förtroendevalda i kommunerna. Det är sju procentenheter mer än motsvarande andel i befolkningen, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB.

Men av dem var det bara bland personer under 80 år som det var en större andel förtroendevalda jämfört med andelen i befolkningen. Personer i åldrarna 50–64 utgör också 33 procent av de förtroendevalda och det är också den åldersgruppen som är mest överrepresenterad, med tio procentenheter.

Befolkningen (18 år och äldre) och förtroendevalda fördelade i 1-årsgrupper. Procent

Diagram: Befolkningen (18 år och äldre) och förtroendevalda fördelade i 1-årsgrupper. Procent

Färre unga på tyngre positioner

Studerar man tyngre positioner, som ordförande eller vice ordförande, samt uppdrag i kommunstyrelsen, var andelen unga än lägre. Bara två procent av alla ordföranden och fyra procent av alla vice ordföranden var under 30 år, samtidigt som fem procent av de med uppdrag i kommunstyrelsen var under 30 år. Andelen som är ordförande i kommunstyrelsen (KSO) är på samma nivå som ordförande totalt sett, två procent. Det är dock en liten ökning jämfört med föregående mandatperiod. Över hälften av alla förtroendeuppdrag som unga har var som ersättare, det är ännu vanligare bland unga kvinnor 55 procent, än bland unga män, 52 procent.

Kvinnor och utlandsfödda också underrepresenterade – särskilt avseende tyngre uppdrag

Även kvinnor utgjorde en lägre andel bland de förtroendevalda, 43 procent, än i befolkningen i stort. Det är en liknande nivå som under tidigare mandatperioder. Kvinnor innehar också i lägre utsträckning tyngre uppdrag. I kommunstyrelserna är andelen kvinnor 41 procent, av alla vice ordförande var 40 procent kvinnor och bland ordföranden var andelen 38 procent. Av kommunstyrelsens ordförande var 35 procent kvinnor, vilket dock var en ökning med tre procentenheter jämfört med 2019.

Personer födda i andra länder utgör 23 procent av befolkningen 18 år och äldre. Bland kommunpolitikerna var 10 procent födda i ett annat land, vilket är på samma nivå som 2019. Sex procent av alla ordföranden och sju procent av alla vice ordföranden var födda utomlands, vilket även gällde andelen i kommunstyrelsen. Av kommunstyrelsens ordförande var fyra procent utrikes födda.

Andel kvinnor, unga (18–29 år) och utrikes födda i befolkningen, bland förtroendevalda, i kommunstyrelsen, bland vice ordförande, bland ordförande och bland kommunstyrelsens ordförande (KSO). Procent

Diagram: Andel kvinnor, unga (18–29 år) och utrikes födda i befolkningen, bland förtroendevalda, i kommunstyrelsen, bland vice ordförande, bland ordförande och bland kommunstyrelsens ordförande (KSO). Procent

Definitioner och förklaringar

Med förtroendevalda avses här ledamöter och ersättare i fullmäktige, nämnder och fullmäktigeberedningar samt revisorer. Uppdrag i olika råd, nämndutskott, styrelser i kommunala bolag och olika samarbetsorgan ingår inte. Politiker och förtroendevalda används synonymt.

Ålder avser ålder vid årets slut 2022.

För första gången fanns det ett betydande bortfall i undersökningen. Totalt sju kommuner skickade inte in uppgifter om förtroendeuppdrag till SCB. När det gäller den totala siffran av antal förtroendeuppdrag har dessa kommuners resultat i tidigare undersökningar använts för att kompensera för bortfallet. Men fördelningar efter kön, ålder, och födelseland avser bara de 283 kommunerna som deltar 2023. 

Publikation

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Enheten för demokratistatistik

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna
fax 08-506 947 72

Förfrågningar

Jonas Olofsson

Telefon
010-479 47 18
E-post
jonas.olofsson@scb.se