Till innehåll på sidan

Emitterade värdepapper, juni 2020

Svenska bolag ökar sin upplåning i räntebärande värdepapper

Statistiknyhet från SCB 2020-07-16 9.30

Den totala svenska räntebärande värdepappersskulden uppgick till 8 049 miljarder kronor i slutet av juni, en ökning med 25 miljarder kronor jämfört med föregående månad. Den årliga tillväxttakten var 4,9 procent vilket är en ökning med en procentenhet jämfört med maj månad.

Det är främst euro och dollardenominerade räntebärande värdepapper som bidragit till den totala ökningen under juni. En minskning på 21 miljarder kronor registrerades för räntebärande värdepapper denominerade i svenska kronor.

Upplåningen i obligationer har ökat för alla sektorer förutom banksektorn, där det har minskat med 29 miljarder kronor jämfört med föregående månad. Det är främst räntebärande värdepapper denominerade i svenska kronor som bidragit till minskningen inom banksektorn.

Upplåningen i penningmarknadsinstrument har minskat för samtliga sektorer förutom övriga monetära finansinstitut och banksektorn. Det är främst dollardenominerade räntebärande värdepapper som bidragit till ökningen inom banksektorn.

Utestående belopp, miljarder kronor
Emitterade värdepapper

Övriga monetära finansinstitut ökar sin upplåning i räntebärande värdepapper

Den totala skuldstocken inom sektorn för övriga monetära finansinstitut uppgick till 1 178 miljarder kronor i slutet av juni. Detta är en ökning med 26 miljarder kronor jämfört med föregående månad. Bakom ökningen ligger obligationer till ett värde av 15 miljarder kronor samt penningmarknadsinstrument till ett värde av 11 miljarder kronor.

Bakomliggande orsaker till den totala ökningen på 26 miljarder kronor är räntebärande värdepapper denominerade i kronor och dollar. Under juni ökade den totala skuldstocken i räntebärande värdepapper denominerade i svenska kronor och dollar till 699 respektive 370 miljarder kronor, en ökning med 7 respektive 19 miljarder kronor jämfört med föregående månad.

Skuldstocken för penningsmarknadsinstrument och obligationer har ökat med 3 respektive 4 miljarder kronor för räntebärande värdepapper denominerade i svenska kronor. Ställningsvärdet för Riksbankscertifikatet är nästan oförändrat jämfört med maj och uppgick i slutet av juni till 380 miljarder kronor. För dollardenominerade räntebärande värdepapper har ställningsvärdet inom penningsmarknadsinstrument och obligationer ökat med 9 respektive 10 miljarder kronor.

Förfallostrukturen

Inom en månad kommer räntebärande värdepapper till ett värde av 548 miljarder kronor att förfalla. Detta representerar 7 procent av den totala utestående värdepappersskulden för juni. Det är främst penningmarknadsinstrument till ett värde av 533 miljarder kronor som kommer att förfalla.

Sektorn övriga monetära finansinstitut har ett sammanlagt förfallovärde på 385 miljarder kronor som kommer att förfalla inom en månad varav 380 miljarder är SEK denominerade räntebärande värdepapper. Banksektorn har ett totalt förfallovärde på 120 miljarder kronor varav räntebärande värdepapper denominerade i utländsk valuta representerar 119 miljarder kronor.

Förfallostruktur, miljarder kronor
Emitterade värdepapper

Nästa publiceringstillfälle

2020-08-18 klockan 9.30

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

Riksbanken

Producent

SCB, Enheten för finansmarknadsstatistik

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna

E-post
svdb@scb.se

Förfrågningar

Fraser Ames

Telefon
010-479 45 34
E-post
fraser.ames@scb.se

Simon Abraham

Telefon
010-479 42 62
E-post
simon.abraham@scb.se

Hanna Helgesson

Telefon
010-479 40 57
E-post
hanna.helgesson@scb.se