Befolkningens it-användning 2024
En av fyra använder generativa AI-verktyg
Statistiknyhet från SCB 2024-10-18 8.00
25 procent av Sveriges befolkning i åldern 16 år eller äldre, motsvarande 2,1 miljoner personer, har använt generativa AI-verktyg under de senaste tre månaderna.
Utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) går i snabb takt och har varit ett hett ämne under senaste året. Från och med 2024 ställs frågor om användningen av generativa AI-verktyg i undersökningen om befolkningens it-användning.
Resultatet från årets undersökning visar att män är mer benägna än kvinnor att använda generativa AI-verktyg. 29 procent av männen och 20 procent av kvinnorna har använt dessa AI-verktyg under de senaste tre månaderna. De flesta som har använt generativa AI-verktyg har gjort det inom formell utbildning. Denna grupp utgör 72 procent av AI-användarna under de senaste tre månaderna. Nästan häften av AI-användarna har använt dessa verktyg för professionella eller arbetsrelaterade ändamål och en tredjedel har använt tekniken för privata ändamål.
Användningen av generativa AI-verktyg skiljer sig mellan personer i olika åldrar. Generellt sett är yngre personer de mest frekventa användarna. Resultatet visar att varannan person i den yngsta åldersgruppen har använt generativa AI-verktyg under de senaste tre månaderna. Andelen personer som har använt AI-verktyg minskar med åldern. I åldersgruppen för 24–34-åringar har två av fem personer använt tekniken. Lägst andel redovisas bland personer i åldersgruppen 65–74 år där endast 4 procent uppger att de har använt sådana verktyg.
*Uppgiften för kvinnor i ålder 65–74 år samt för personer 75 eller äldre är för osäker att redovisas
Andra resultat från Befolkningens it-användning 2024
Alla resultat avser Sveriges befolkning i åldern 16 år eller äldre. Insamlingsperioden för undersökningen var mars till juni 2024. Referensperioden avser de senaste tre månaderna innan det tillfälle undersökningen besvarats om inget annat framgår.
- I Sverige har 97 procent av befolkningen, eller 8,2 miljoner personer, i åldrarna 16 år eller äldre använt internet under de senaste tre månaderna. Störst andel användare finns bland personer upp till 64 år.
- Totalt är det 3 procent av befolkningen som aldrig använt internet. De som aldrig använt internet återfinns till största delen i åldersgruppen 85 år eller äldre där 31 procent uppger att de aldrig använt internet.
- 71 procent av personerna i åldern 16 år eller äldre har inte använt generativa AI-verktyg under de senaste tre månaderna. Den vanligaste anledningen att inte använda AI-verktyg var att man inte hade någon användning för sådan teknik.
- 75 procent av befolkningen i åldern 16 år eller äldre har e-handlat under de senaste tre månaderna. Bland personer i åldern 75–84 år är det 49 procent och bland personer i åldern 85 år eller äldre är det 21 procent som har köpt eller beställt något via internet under perioden.
- 21 procent av personerna i åldern 16 år eller äldre har ansökt om förmåner eller rättigheter och 22 procent har ansökt om dokument eller intyg via myndigheters webbsidor under senaste året.
- Bland de varor som ingår i undersökningen är kläder, läkemedel och kosmetika de vanligaste typerna av produkter som handlas på internet. 48 procent av befolkningen i åldern 16 år eller äldre handlade kläder, 36 procent handlade läkemedel och 26 procent handlade kosmetika.
- Den vanligaste anledningen till att man väljer bort sakernas internet är att man inte tycker att man har någon användning för sådana enheter. 32 procent av personerna i åldern 16 år eller äldre anger detta skäl undersökningsåret 2024. Totalt uppger 7 procent av personer att sakernas internet är för dyrt.
- 66 procent av personer i ålder 16 år eller äldre tycker att priset är en avgörande faktor vid köp av en mobil/smartphone, bärbar dator/surfplatta eller stationär dator. Även varumärke, design eller storlek har stor betydelse vid köp av elektronisk utrustning, vilket 57 procent av personer i åldern 16 år eller äldre har valt som viktig egenskap.
Definitioner och förklaringar
Generativ AI (artificiell intelligens) är en sorts teknik/verktyg som (på egen hand) kan skapa nytt innehåll såsom text, programmeringskod, bilder eller filmer. Detta möjliggörs genom att generativ AI "lär sig" mönster och struktur för olika typer av innehåll genom att analysera stora mängder data. Exempel på generativa AI verktyg är ChatGPT, Bing ChatGPT, Bard, LLaMA, Midjourney, DALL-E.
Sakernas internet (eng. Internet of Things/IoT) gör det möjligt att ansluta en enhet eller ett system till internet (och/eller till varandra) för att få dessa enheter eller system att prata, lyssna och/eller utföra uppgifter. Det kan vara uppkopplade saker som exempelvis lampor, bilar, tvättmaskiner, klockor och mycket mer.
Statistiken bygger på undersökningen Befolkningens it-användning som ingår i Sveriges officiella statistik. I undersökningen ställs cirka 160 frågor som rör tillgången till och användningen av informationsteknik (it). All statistik som presenteras här, och mycket mer, går att hämta ur Statistikdatabasen på SCB:s webbplats.
Om du har några frågor som rör statistikens framställning och kvalitet hänvisar vi till dokumentationen "Statistikens framställning (2024)" och "Kvalitetsdeklaration (2024)" som finns på SCB:s webbplats. Om du vill ha hjälp med att tyda resultaten, ta fram underlag eller liknande är du välkommen att höra av dig till oss.
Från och med 2024 års undersökningsomgång samlas uppgifter in från individer 16 år eller äldre. Syfte med att ta bort den övre åldersgränsen är att undersöka digitaliseringen också bland de äldsta åldersgrupperna i Sverige.
Sedan 2014 har SCB lagt till åldersgruppen 74–85 år i urvalet, för historiska jämförelser längre bak i tiden bör man använda den totalen. I EU-samarbetet och i den statistik som publiceras på Eurostats hemsida används åldersspannet 16–74 år.
Statistikdatabasen
Ytterligare information finns i Statistikdatabasen
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.