Till innehåll på sidan

Befolkningens it-användning 2024

Två av tre personer i Sverige har åtminstone grundläggande digitala färdigheter

Statistiknyhet från SCB 2025-04-17 8.00

I Sverige har 67 procent av befolkningen i åldern 16 – 74 år, motsvarande 5 miljoner personer, grundläggande eller mer än grundläggande digitala färdigheter.

Att kunna använda digital teknik är en förutsättning för att man ska kunna klara sig i dagens samhälle och Europeiska kommissionen har tagit fram en sammansatt indikator som mäter digitala färdigheter hos befolkningen i EU-länderna. Indikatorn för digitala färdigheter, DSI (Digital Skills Indicator), består av utvalda aktiviteter inom området för användning av internet och programvaror. Den används för att följa upp andelen personer som har grundläggande eller mer än grundläggande digitala färdigheter där EU:s målsättning[1] är att minst 80 procent av befolkningen i åldern 16–74 år ska ha dessa färdigheter senast 2030.

Generellt sett är andelen som har åtminstone grundläggande digitala färdigheter betydligt högre bland yngre personer än bland äldre. Medan 78 procent av 25–34 åringarna har åtminstone grundläggande färdigheter, har endast 36 procent av 65–74 åringarna digitala färdigheter på denna nivå.

[1] 2030 Digital Decade

Andel personer i ålder 16–85 år som har åtminstone grundläggande digitala färdigheter, efter åldersgrupp, 2023, procent

Diagram: Andel personer i ålder 16–85 år som har åtminstone grundläggande digitala färdigheter, efter åldersgrupp, 2023, procent

*Uppgiften för personer i ålder 75–85 år med mer än grundläggande digitala färdigheter är för osäker att redovisas

Tre av fem personer i åldern 16–85 år i Sverige har grundläggande eller mer än grundläggande digitala färdigheter, men nivån på denna indikator varierar mycket beroende på utbildningsnivå. Bland personer med eftergymnasial utbildning är andelen som har minst grundläggande digitala färdigheter 80 procent, vilket förväntas bidra till att nå det digitala decenniets mål.

Andel personer som har minst grundläggande digitala färdigheter, efter kön och utbildning, 2023, procent

Diagram: Andel personer som har minst grundläggande digitala färdigheter, efter kön och utbildning, 2023, procent

För att beräkna den övergripande indikatorn, personer som har åtminstone grundläggande digitala färdigheter, undersöks 33 olika internet- och mjukvaruaktiviteter som ingår i undersökningen om befolkningens it-användning. Dessa aktiviteter delas upp på fem olika delindikatorer som pekar på färdigheter inom ett visst digitalt område. Antalet aktiviteter som krävs för att uppnå åtminstone grundläggande digitala färdigheter skiljer sig något mellan olika områden. Det är till exempel tillräckligt att markera en aktivitet inom ett visst digitalt område för att anses ha grundläggande färdigheter inom detta område, medan det krävs två eller tre aktiviteter för att ha mer än grundläggande digitala färdigheter. I tabellen nedan presenteras en översikt över delindikatorerna och dess olika nivåer.

Antal aktiviteter efter delindikator och nivå
Delindikator Saknar digitala färdigheter Har grundläggande digitala färdigheter Har mer än grundläggande digitala färdigheter
Digital information och datahantering 0 1 ≥2
Digital kommunikation och samarbete 0 1 ≥2
Skapande av digitalt innehåll 0 1 eller 2 ≥3
Digital säkerhet 0 1 eller 2 ≥3
Digital problemlösning 0 1 eller 2 ≥3

Definitioner och förklaringar

Sedan 2021 publicerar Eurostat indikatorer för digitala färdigheter, DSI (Digital Skills Indicators), vartannat år. DSI ger information om befolkningens digitala färdigheter inom olika områden samt på olika nivåer inom EU. DSI utvecklades i samarbete med Joint Research Center (JRC) och Europeiska kommissionens generaldirektorat för kommunikationsnätverk, innehåll och teknik (DGCNET) och publicerades för första gången 2015. Mellan 2019 och 2022 genomfördes en omfattande översyn av DSI för att modernisera indikatorn och anpassa den till European Digital Competens Framework for  Citizens (DigComp 2.0)[2]. Den reviderade versionen av DSI ingick för första gången i undersökningen Befolkningens it-användning år 2021.  

Statistiken bygger på undersökningen Befolkningens it-användning som ingår i Sveriges officiella statistik. I undersökningen ställs cirka 160 frågor som rör tillgången till och användningen av informationsteknik (it). All statistik som presenteras här, och mycket mer, går att hämta ur Statistikdatabasen på SCB:s webbplats.

Om du har några frågor som rör statistikens framställning och kvalitet hänvisar vi till dokumentationen "Statistikens framställning (2024)" och "Kvalitetsdeklaration (2024)" som finns på SCB:s webbplats. Om du vill ha hjälp med att tyda resultaten, ta fram underlag eller liknande är du välkommen att höra av dig till oss.

Befolkningens it-användning

Från och med 2024 års undersökningsomgång ingår individer som är 16 år eller äldre i det svenska urvalet. Under åren 2024 – 2023 var den övre åldersgränsen i det svenska urvalet 85 år.

För historiska jämförelser bör man använda därför använda den totalen. I EU-samarbetet och i den statistik som publiceras på Eurostats hemsida används åldersspannet 16–74 år.

[2] Digital Competence Framework for Citizens (DigComp) - European Commission

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB, Sektionen för statistik om levnadsförhållanden och demokrati

E-post
bita@scb.se

Förfrågningar

Alicja Markiewicz

Telefon
010-479 46 36
E-post
alicja.markiewicz@scb.se

Helena Månsson

Telefon
010-479 41 28
E-post
helena.mansson@scb.se