Till innehåll på sidan

Inkomster och skatter 2022

Sänkt ekonomisk standard

Statistiknyhet från SCB 2024-01-23 8.00

För första gången sedan 1990-talet sjönk den ekonomiska standarden 2022. Anledningen är inflationen, som var högre än ökningen av inkomsterna. Samtidigt var det färre som hade låg ekonomisk standard.

Medianvärdet på hushållens ekonomiska standard ökade med 5 procent mellan 2021 och 2022 räknat i löpande priser. Men eftersom inflationen var ännu högre – 8,4 procent i årsmedeltal – sjönk inkomsterna i reala termer när tidigare års inkomstbelopp räknas om till 2022 års prisnivå. I fasta priser minskade medianbeloppet med 3,2 procent. En minskning av den ekonomiska standarden har inte skett sedan den ekonomiska krisen i mitten av 1990-talet.

Medianvärde för ekonomisk standard 1991–2022. Tusentals kronor fastprisberäknat till 2022 års priser

Diagram: Medianvärde för ekonomisk standard 1991–2022. Tusentals kronor fastprisberäknat till 2022 års priser

Delad bild av inkomstskillnaderna

Förändringen av inkomstskillnaderna under 2022 gick åt olika håll beroende på vilket inkomstbegrepp som studeras. Gini-koefficienten, ett övergripande mått på inkomstspridning, minskade för den ekonomiska standarden inklusive kapitalvinster, vilket innebär en jämnare fördelning. Anledningen är att kapitalvinsterna minskade 2022 jämfört med året innan. Däremot fortsatte gini-koefficienten att öka för inkomsterna exklusive kapitalvinster, men inklusive övriga kapitalinkomster som utdelning och ränta. Det betyder att inkomstskillnaderna, med det inkomstbegreppet, var de högsta sedan mätningarna startade. Ökningen beror till stor del på en fortsatt ökning av utdelningar.

Gini-koefficient för ekonomisk standard 1991–2022

Diagram: Gini-koefficient för ekonomisk standard 1991–2022

Den ekonomiska standarden har inte minskat lika mycket procentuellt i den undre halvan av inkomstfördelningen som i den övre halvan. Ett undantag är tiondelen med de högsta inkomsterna (decil 10) exklusive kapitalvinster. För den gruppen ökade den ekonomiska standarden med 0,5 procent mellan 2021 och 2022, räknat i fasta priser. Bilden blir dock en annan om inkomsterna mäts inklusive kapitalvinster – då är decil 10 den grupp som minskar den ekonomiska standarden mest. 

Procentuell förändring av genomsnittlig ekonomisk standard för deciler mellan 2021 och 2022, fastprisberäknat till 2022 års priser

Diagram: Procentuell förändring av genomsnittlig ekonomisk standard för deciler mellan 2021 och 2022, fastprisberäknat till 2022 års priser

Färre med låg ekonomisk standard

Trots att den ekonomiska standarden minskade 2022 är det färre personer som har låg ekonomisk standard, 13,6 procent jämfört med 14,7 procent året innan. Låg ekonomisk standard är ett relativt mått, som innebär att ha en inkomst som är mindre än 60 procent av medianvärdet för samtliga. Andelen personer som har betydligt lägre inkomst än medianvärdet har alltså minskat jämfört med 2021, vilket beror på att inkomsterna i de lägre decilerna har minskat mindre än övriga.

Däremot var andelen med låg inkomststandard oförändrad jämfört med 2021 – 4,6 procent av befolkningen, vilket motsvarar cirka 470 000 personer. Det är de lägsta andelarna sedan mätningarna startade. Låg inkomststandard är ett absolut fattigdomsmått som beskriver hur väl hushållets inkomster räcker för att betala nödvändiga omkostnader som mat, boende, barnomsorg, lokala resor och så vidare. 

Andel med låg ekonomisk standard och låg inkomststandard 1991–2022

Diagram: Andel med låg ekonomisk standard och låg inkomststandard 1991–2022

Gränskommuner har lägst minskning

Även förvärvsinkomsterna sjönk 2022, om inkomsten justeras med inflationen. Medianvärdet på den sammanräknade förvärvsinkomsten för befolkningen i åldern 20–64 år minskade med 3,9 procent.

Medianvärdet backade i samtliga kommuner, men olika mycket. I Gnosjö och Sorsele var minskningen runt 6 procent. I Strömstad och Eda var minskningen däremot mindre än 1 procent, beroende på relativt stor ökning av inkomsten i löpande priser. Flera av kommunerna med liten real minskning av inkomsten ligger i gränstrakter, och en anledning kan vara att arbete i grannländerna åter ökade under 2022 efter en nedgång under coronapandemin.

Kommunerna med bäst och sämst utveckling av sammanräknad förvärvsinkomst 2022, fastprisberäknat till 2022 års priser. Befolkningen i åldern 20–64 år
Bäst utveckling 2022 Sämst utveckling 2022
Kommun Utveckling (%) Kommun Utveckling (%)
Eda ‑0,3 Eksjö ‑5,6
Strömstad ‑0,8 Kramfors ‑5,6
Övertorneå ‑1,5 Hultsfred ‑5,8
Årjäng ‑2,1 Sorsele ‑5,9
Haparanda ‑2,2 Gnosjö ‑6,0

Definitioner och förklaringar

Ekonomisk standard: För att göra jämförelser av disponibel inkomst mellan olika typer av hushåll används en metod som sätter hushållets totala disponibla inkomst i relation till hushållets sammansättning av vuxna och barn.

Disponibel inkomst avser summan av samtliga hushållsmedlemmars alla skattepliktiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar (exempelvis återbetalt studielån).

Gini-koefficient: För att redovisa ojämnheten i inkomstfördelningen används gini-koefficienten. Koefficienten kan anta ett värde mellan 0 och 1. Ett högt värde på koefficienten visar på större ojämnhet än ett lågt värde.

Kapitalinkomst och kapitalvinst: Kapitalinkomster är summan av inkomstränta, schablonintäkt från exempelvis ISK-sparande, aktieutdelning och utdelning från fåmansföretag samt nettot av kapitalvinst minus kapitalförlust. Kapitalvinst är den realisationsvinst som uppstår vid försäljning av bostad, värdepapper etc.

Låg ekonomisk standard: Låg ekonomisk standard avser andelen personer som lever i hushåll vars ekonomiska standard är mindre än 60 procent av medianvärdet i befolkningen.

Låg inkomststandard: Låg inkomststandard är ett absolut fattigdomsmått som används för att klassa hushåll med låga inkomster. Måttet beskriver hur väl hushållets inkomster räcker för att betala nödvändiga omkostnader som mat, boende, barnomsorg, lokala resor och så vidare. Låg inkomststandard innebär att inkomsterna inte räcker för att betala för dessa levnadsomkostnader.

Sammanräknad förvärvsinkomst: Summan av alla skattepliktiga inkomster före skatt, exklusive kapitalinkomster.

Fastprisberäkning: Inkomsterna och den ekonomiska standarden som presenteras i denna statistiknyhet har räknats om till 2022 års prisnivå med hjälp av Konsumentprisindex (KPI).

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

Förfrågningar

Peter Gärdqvist

Telefon
010-479 67 85
E-post
peter.gardqvist@scb.se

Johan Lindberg

Telefon
010-479 60 64
E-post
johan.lindberg@scb.se