Miljöräkenskaper – Kemikalieindikatorer 2020
Minskad kemikalieanvändning 2020 jämfört med 2019
I Sverige minskade användningen av kemikalier med 2 procent 2020 jämfört med 2019. Under perioden 2008 och 2020 har kemikalieanvändningen minskat med cirka 5 procent och minskningen har främst skett inom transportindustrin och hushållen.
Under 2020 använde vi i Sverige 20 miljoner ton kemikalier som klassas som hälso- eller miljöfarliga, inklusive petroleumbränslen. Det är en minskning med 1,1 miljoner ton sedan 2008. Petroleumbränslen har under perioden minskat med 4,6 miljoner ton, medan övriga hälso- och miljöfarliga kemikalier har ökat med 3,5 miljoner ton. Sveriges BNP har samtidigt ökat med 20 procent och detta innebär att kemikalieintensiteten minskat, dvs. antalet använda ton kemikalier per producerad krona. Det är dock viktigt att notera att förändringar över tid påverkas av både faktiska volymförändringar och av vilka kemikalier som klassats som hälso- och miljöfarliga över tid.
Källa: SCB (miljöräkenskaperna och nationalräkenskaperna) och Kemikalieinspektionen. Not: Petroleumbränslen är både hälso-och miljöfarliga men visas som en separat grupp här.
Det är tillverkningsindustrin som använder mest kemikalier (12,4 miljoner ton). Sedan 2008 har kemikalieanvändningen i tillverkningsindustrin ökat med cirka 28 procent vilket motsvarar 2,7 miljoner ton. Även transportindustrin och övrig industri och tjänster står för en stor del av kemikalieanvändningen.
Källa: SCB och Kemikalieinspektionen.
Sedan 2008 har kemikalieanvändningen minskat i flera branscher. Minskningen har främst skett inom transportindustrin och hushållen. Inom transportindustrin har användningen minskat med 55 procent samtidigt som förädlingsvärdet minskat med 4 procent under perioden 2008-2020. Minskningen beror på mindre användning av petroleumprodukter år 2020, vilket kan hänföras till coronapandemins effekt på resande. Även hushållens minskade kemikalieanvändning beror på minskad användning av petroleumprodukter.
Källa: SCB (miljöräkenskaperna och nationalräkenskaperna) och Kemikalieinspektionen
Definitioner och förklaringar
Kemikalieinspektionen ansvarar för det så kallade produktregistret där kemiska produkter registreras och tidsserier finns tillgängliga från 1992. Det primära syftet med registret är att följa kemikaliehantering, import och produktion och nedströms användning och märkning av kemikalier för tillsynsändamål, statistik och uppföljning. Registret innehåller bland annat kemisk information om produkterna samt använda kvantiteter.
Indikatorerna som publiceras hos SCB mäter kvantiteten av produkter som är klassade som hälso- och miljöfarliga enligt internationella kriterier fördelade på bransch.
Klassificeringen är baserad på direktiv 67/548/EC som har utökats och justerats många gånger. EC förordning No 1272/2008 introducerade stora förändringar i och med en ny klassificering: Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS).
Hälsofarliga kemiska produkter avser här produkter som är klassificerade som Mycket giftiga (T+), Giftiga (T), Frätande (C), Irriterande(Xi) och Hälsoskadlig (Xn) enligt KIFS 2005:7 samt from 2009 även enligt EC 1272/2008, produkter klassificerade som
Frätande (GHS05), Giftig (GHS06), Skadlig (GHS07) och Hälsofara (GHS08). Miljöfarliga kemiska produkter avser produkter klassade som Miljöfarlig (N respektive GHS09, före respektive efter 2009).
Nästa publiceringstillfälle
Nästa publicering avseende kemikalieindikatorer 2008-2021 sker juni 2023. Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.
Statistikdatabasen
Ytterligare information finns i Statistikdatabasen
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.