Miljöräkenskaper - Miljöpåverkan från konsumtion 2021. Korrigerad 2023-10-11
Växthusgasutsläpp från svensk konsumtion ökar 2021
Statistiknyhet från SCB 2023-09-28 8.00
Växthusgasutsläpp från svensk konsumtion ökar med 9 procent 2021 jämfört med 2020. Över 90 procent av ökningen kommer från utsläpp inbäddade i produkter som Sverige importerar.
– Våra beräkningar av växthusgasutsläpp från svensk konsumtion visar på en utsläppsökning med 7 miljoner ton 2021 jämfört med året innan. Detta efter att utsläppen minskade med 10 miljoner ton mellan 2019 och 2020. Det är främst investeringar i byggnader och maskiner samt hushållens konsumtionsutgifter för boende och transporter som ligger bakom utsläppsökningen 2021, säger Annika Damm, analytiker på SCB:s miljöräkenskaper.
Utsläppen från Sveriges konsumtion uppgår 2021 till 88 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Under samma period ökar efterfrågan[1] i Sveriges ekonomi mätt i monetära termer med 5,7 procent. Detta innebär att utsläppsintensiteten mätt som utsläpp per krona ökar med 3 procent.
Coronapandemin har inverkat på ekonomi och utsläpp. Trots utsläppsökningen 2021 jämfört med 2020, är Sveriges växthusgasutsläpp från konsumtion 2021 tre procent lägre än 2019, sista året innan Coronapandemin. Utsläppsintensiteten 2021 är sju procent lägre än 2019.
[1] (summan av hushållens konsumtion, offentlig konsumtion och investeringar)
Källa: SCB
Källa: SCB
Källa: SCB
Växthusgasutsläpp från konsumtion 2021 i korthet
Utsläppsökningen syns framförallt för investeringar och hushållens konsumtion. Procenttalen är i jämförelse med samma siffra föregående år, om inget annat anges. Utsläpp är växthusgasutsläpp och mäts i megaton koldioxidekvivalenter om inget annat anges.
- Växthusgasutsläpp inbäddade i Sveriges bruttoinvesteringar ökar med 3,4 Mton, 15 procent. Ökningen uppstår framförallt på grund av investeringar i produkter från tillverkningsindustrin (fordon och andra maskiner) och i byggnader.
- Växthusgasutsläpp inbäddade i hushållens konsumtion ökar med 3,1 Mton, 6 procent. Hushållskonsumtionens samtliga delområden visade på ökningar:
- Boende: 1,3 Mton, 12 procent
- Transport: 0,6 Mton, 4 procent
- Kläder och skor: 0,19 Mton, 9 procent
- Livsmedel: 0,13 Mton, 1 procent
- Övrig: 0,9 Mton, 12 procent
- Växthusgasutsläpp inbäddade i importerade produkter ökar med 6,6 Mton, vilket utgör över 90 procent av den totala ökningen av Sveriges växthusgasutsläpp från konsumtion. Inbäddade utsläpp ökar för alla produktionsländer vars produkter ingår i svensk import:
- EU länder (plus Norge, Schweiz och Förenade Kungariket) – 2,3 Mton, 10 procent
- Kina - 1,9 Mton, 27 procent
- Ryssland – 0,46 Mton, 11 procent
- Indien – 0,3 Mton, 25 procent
- USA – 0,2 Mton, 11 procent
- Övriga länder och regioner – 1,4 Mton, 11 procent
- Direkta utsläpp från svensk produktion och hushåll ökar med 0,4 Mton, 1 procent.
Källa: SCB
Källa: SCB
Revideringar
Vid denna publicering har revideringar skett i underlagsdata, vilket leder till skillnader jämfört med tidigare publiceringar.
Revideringar av Nationalräkenskapernas ekonomiska data
För varje årlig publicering, implementeras revideringar för hela tidsserien för nationalräkenskapernas statistik om produktion, insatsförbrukning, slutlig användning och utrikeshandel i Sveriges ekonomi. Mer information om revideringar som implementerats i år redovisas i nationalräkenskapernas kvalitetsdeklaration för kvartals- och årsberäkningar:
Kvalitetsdeklaration Nationalräkenskaper, kvartals- och årsberäkningar, 2023 kvartal, 2021 år
Revideringar av underlagsdata för luftutsläpp från svensk produktion
Revideringar har tillämpats vid framtagning av Sveriges produktionsbaserade utsläpp:
- Växthusgasutsläpp har tagits fram med GWP-faktorer (global warming potential) från IPCC:s Fifth Assessment Report, till skillnad från föregående publiceringen då utsläppen togs fram med GWP-faktorer från IPCC:s Fourth Assessment Report. Detta påverkar främst omräkning av CH4- och N2O-utsläpp till koldioxidekvivalenter.
- Utsläpp från H50, rederier, för år 2018 och framåt har reviderats med beräkningar utifrån utvecklingen av Trafikanalys tidsserie om fartygsanlöp i svenska hamnar: https://www.trafa.se/sjofart/sjotrafik/
Revideringar för miljöpåverkan från importerade varor och tjänster
SCB använder den globala multiregionala input–output-databasen EXIOBASE för att skatta utsläpp förknippade med import. Databasen utvecklas och förvaltas av ett konsortium som Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU) leder. För detta produktionsår använder vi EXIOBASE version 3.8.2.
Mer information om EXIOBASE finns att läsa här:
För referensår 2021 har vi skrivit fram utsläppsmultiplikatorer för inbäddade utsläpp för importprodukter från referensår 2020. Det har vi gjort på grund av att EXIOBASE inte har uppdaterats sen 2022 och för att ta hänsyn till effekter av Coronapandemin för 2021. I samband med det har vi också använd nationalräkenskaps data om Sveriges totala slutliga användning för 2021 i fasta priser i denna beräkning.
För växthusgasutsläpp från importerade produkter har man också använd GWP-faktorer (global warming potential) från IPCC:s Fifth Assessment Report, till skillnad från föregående publiceringen då utsläppen togs fram med GWP-faktorer från IPCC:s Fourth Assessment Report.
Resultat av revideringar
Revideringarna ovan har haft en viss påverkan på utsläppsnivåer för alla år i tidsserien.
För Sveriges växthusgasutsläpp från konsumtion som kommer direkt från svensk produktion och hushåll, bidrar revideringar till en genomsnittlig differens mellan produktionen 2023 och produktionen 2022 på 142 kiloton koldioxidekvivalenter. Detta motsvarar 0,4 procent av totalen i genomsnitt. Tidsserieutvecklingen är oförändrad.
För Sveriges växthusgasutsläpp inbäddade i importerade produkter, bidrar revideringar till en genomsnittlig differens mellan produktionen 2023 och produktionen 2022 på 1346 kiloton koldioxidekvivalenter. Detta motsvarar 2,2 procent av totalen i genomsnitt. Tidsserieutvecklingen är också oförändrad.
Definitioner och förklaringar
Denna statistik är en del av miljöräkenskaperna. Miljöräkenskaperna är uppbyggda med nationalräkenskaperna som grund, och redovisar nationell miljöstatistik och ekonomisk statistik i ett gemensamt system. Miljödata systematiseras efter samma branschindelning och samma slutliga användningsområden som ekonomisk data. Det huvudsakliga syftet med att systematisera statistiken på detta sätt är att analysera sambanden mellan ekonomi och miljö.
Bruttonationalprodukten kan mätas från tillförselsidan eller från efterfrågesidan. Miljöräkenskaperna mäter samma sak utifrån ett miljöperspektiv. Om produktionsperspektivet svarar på frågan ”Vem släpper ut?” så svarar konsumtionsperspektivet på frågan ”För vem görs utsläppen?”
Metoden för statistikframtagning utgår ifrån input–output-analys där miljö-och nationalräkenskapernas ramverk används. Den utgår ifrån ett forskningsprojekt, PRINCE (Policy Relevant Indicators for Consumption and Environment) där en ny metod för att räkna på Sveriges påverkan utomlands på grund av vår konsumtion togs fram.
se även:
Mer specifikt, redovisar statistiken om miljöpåverkan från konsumtion miljöpåverkan i relation till försörjningsbalansen som är grunden för nationalräkenskaperna. Ekvationen för Sveriges försörjningsbalans är:
P + M = C + G+ I+ E (ekvation 1)
Här är P Sveriges bruttonationalprodukt (BNP), M är total import till Sverige, C är hushållens konsumtion, G är offentlig konsumtion, I är bruttoinvesteringar och E är total export till övriga länder från Sverige. Enligt nationalräkenskaperna uttrycks alla parametrar i ekvationen i monetära termer. Denna statistik redovisar växthusgasutsläpp och utsläpp av andra luftföroreningar separat för varje term i ekvationen. För alla parametrar redovisas miljöpåverkan för drygt 50 produktgrupper, inklusive hushåll.
För privatkonsumtion redovisas miljöpåverkan också enligt den internationella COICOP-indelningen (classification of individual consumption by purpose).
Relationen till övrig officiell statistik om växthusgas- och övriga utsläpp
Den officiella statistiken om växthusgas- och övriga luftutsläpp för Sverige produceras med tre kompletterande perspektiv:
- från Sveriges ekonomi med konsumtionsperspektiv (denna statistik)
- från Sveriges ekonomi med produktionsperspektiv
- territoriell statistik.
SCB ansvarar inom ramen för miljöräkenskaperna för statistik över utsläpp från Sveriges ekonomi med produktions- respektive konsumtionsperspektiv. Statistik med konsumtionsperspektiv redovisar miljöpåverkan för samtliga varor och tjänster som produceras och efterfrågas i den svenska ekonomin för hela produktionskedjan. Det är särskilt intressant då en stor andel av det som efterfrågas i Sveriges ekonomi importeras från utlandet. Sverige exporterar också en stor andel av den egna produktionen av varor och tjänster.
Den officiella statistiken från miljöräkenskaperna om produktionsbaserade växthusgas- och övriga luftutsläpp redovisar miljöpåverkan som uppkommer från den svenska ekonomins totala produktion av varor och tjänster per bransch. Denna gränsdragning motsvarar P-termen i försörjningsbalansen i Ekvation 1 ovan, och inkluderar svenska ekonomiska aktörers miljöpåverkan oavsett var i världen miljöpåverkan sker.
Naturvårdsverket ansvarar för den officiella statistiken för territoriet Sverige, även kallad territoriell statistik. Den territoriella statistiken redovisar territoriella utsläpp, det vill säga de utsläpp som skett inom Sveriges gränser.
Alla dessa statistikprodukter är officiell statistik, vilket betyder att de följer riktlinjer om när och hur statistiken ska publiceras, hur kvaliteten ska säkerställas och hur dokumentationen ska ske.
Resultaten skiljer sig åt mellan statistikområdena
De olika gränsdragningarna för de tre perspektiven som estimerar Sveriges växthusgas- och övriga luftutsläpp leder till att utsläppsnivåerna skiljer sig åt mellan dessa tre statistikområden. I statistiken om utsläpp till luft med produktionsperspektiv från Sveriges ekonomi inkluderas så gott som alla utsläpp inom Sveriges territorium, och utöver det även internationella transporter som bedrivs av svenska ekonomiska aktörer. Därför är dessa utsläpp i praktiken större än de som tas fram med det territoriella perspektivet, som exkluderar utsläpp från internationella transporter.
Sveriges totala import och export av varor och tjänster är nästintill i balans, med en liten övervikt för den totala exporten. Samtidigt är den svenska ekonomins produktionsintensitet, utsläpp per enhet monetär produktion, lägre än produktionsintensiteten för länder som Sverige handlar med. Resultatet är att statistik med konsumtionsperspektiv redovisar större utsläpp än statistik med produktionsperspektiv, även med utsläpp från Sveriges export borträknade.
Skillnaderna mellan de olika perspektiven i den officiella statistikens gränsdragningar och indelningar, gör att de används för olika ändamål. Statistik som tas fram inom miljöräkenskaperna (med utgångspunkt från Sveriges ekonomi), ger underlag till analyser för att ta fram beslutsunderlag inom ekonomisk politik och miljöpolitik, eller vid investerings-, upphandlings- och inköpsbeslut.
Den territoriella statistiken används för att följa utsläppsutvecklingen i förhållande till beslutade klimatmål i Sverige, EU och FN. Statistiken är uppbyggd för att visa vilka utsläppskällor som finns i de olika länderna. Där kan länderna förväntas ha stor rådighet över vilka lagar och regler som gäller och kunna göra beräkningar av reduktionsmål för landet.
Vill du fördjupa dig i hur statistiken tas fram? Läs mer här:
Om miljöräkenskapernas utsläpp till luft och klimat:
Om miljöräkenskapernas statistik om miljöpåverkan från konsumtion:
Naturvårdsverkets och SCB:s gemensamma beskrivning av statistiken:
Tre sätt att beräkna klimatpåverkande utsläpp
Definitioner av vissa utvalda begrepp
Privat konsumtion
Den konsumtion som hushåll och privatpersoner utför. Här ingår även konsumtion utförd av hushållens icke-vinstdrivande organisationer (HIO).
Offentlig konsumtion
Den konsumtion som stat, landsting och kommuner utför.
Investeringar
Investeringar som näringsliv och offentlig sektor gör och som innebär köp av t.ex. maskiner, byggnader och vägar. Kallas egentligen för bruttoinvesteringar och kan underindelas i fasta bruttoinvesteringar, lagerinvesteringar och investeringar i värdeföremål.
Export
Den konsumtion som utländska aktörer gör av svenska produkter.
Slutlig konsumtion/efterfrågan/användning
Samlingsbeteckning för privat och offentlig konsumtion, investeringar och export. Skiljer sig från intermediär konsumtion/efterfrågan/användning som sker mellan branscher för köp av insatsvaror i produktionen av varor och tjänster. Slutlig konsumtion är slutlig i betydelsen att den inte används för att producera något ytterligare, den är i slutet av produktionskedjan.
Komponent
En del av den slutliga användningen, t.ex. privat konsumtion eller export. Varje komponent genererar utsläpp i Sverige och utomlands till följd av den produktion som krävs för att producera de produkter som ingår i det som köps inom komponenten. Exporten genererar således också utsläpp från ett konsumtionsperspektiv, men brukar normalt sett allokeras till andra länders utsläpp från konsumtion.
Utsläpp från konsumtion, konsumtionsperspektiv
De utsläpp som konsumtionen av varor och tjänster i Sverige genererar i Sverige och utomlands. Med konsumtion avses då i normalfallet privat och offentlig konsumtion samt investeringar, dvs. slutlig användning exklusive export.
Utsläpp från produktion, produktionsperspektiv
De utsläpp som sker i svenska branscher. I dessa utsläpp ingår inga indirekta utsläpp som uppkommer pga. inköp av insatsvaror som branschen behöver, utan utsläppen avser endast de totala utsläpp som branschen själv släpper ut.
Nästa publiceringstillfälle
Nästa publiceringstillfälle för statistik om miljöpåverkan från konsumtion sker september 2024.
Statistikdatabasen
Ytterligare information finns i Statistikdatabasen
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.