Till innehåll på sidan

Ekonomisk statistik på kvartal, 2:a kvartalet 2024

Ökad lönsamhet inom näringslivet under årets andra kvartal

Statistiknyhet från SCB 2024-08-23 8.00

Näringslivets rörelseresultat ökade med 8,8 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Rörelsemarginalen uppgick till 8,1 procent, en uppgång med 0,5 procentenheter. De fasta bruttoinvesteringarna ökade med 13,4 procent medan lageromslaget uppgick till -14,3 miljarder kronor, samtliga i löpande priser.

- Lönsamheten inom näringslivet förbättrades under årets andra kvartal. Flera delar av näringslivet uppvisar ökad lönsamhet, men störst bidrag kommer från de tjänsteproducerande branscherna, säger Sebastian Rask, samordningsansvarig för Ekonomisk statistik på kvartal.

Vad är Ekonomisk statistik på kvartal?

Ekonomisk statistik på kvartal (ESK) är en undersökning som kvartalsvis belyser näringslivets ekonomiska aktiviteter och utveckling. I ESK beräknas statistik om näringslivets lönsamhet, förädlingsvärde, fasta bruttoinvesteringar och lagerinvesteringar. Statistiken används som underlag i de kvartalsvisa BNP-beräkningarna och som enskilda konjunkturindikatorer.

Utveckling för det andra kvartalet i korthet

Samtliga utvecklingstal och förändringar är uttryckta i löpande priser.

  • Rörelseresultat ökade med 8,8 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Rörelsemarginalen uppgick till 8,1 procent.
  • Förädlingsvärdet steg med 4,4 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Produktionen ökade med 2,9 procent och insatsförbrukningen ökade med 2,1 procent.
  • Fasta bruttoinvesteringar ökade med 13,4 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Investeringar i övriga byggnader och anläggningar bidrog mest till uppgången.
  • Lageromslaget uppgick till -14,3 miljarder kronor. Störst bidrag kom från ett minskat lager av råvaror och förnödenheter.

Ökade rörelseintäkter resulterar i förbättrad lönsamhet

Lönsamheten inom näringslivet ökade under årets andra kvartal. Rörelseresultatet ökade med 8,8 procent och rörelsemarginalen ökade med 0,5 procentenheter till 8,1 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Rörelseintäkterna och rörelsekostnaderna utom personalkostnader ökade med 2,1 respektive 1,0 procent, medan personalkostnaderna steg med 3,8 procent.

Lönsamheten förbättrades inom både de varuproducerande och tjänsteproducerande branscherna. Inom de varuproducerande branscherna ökade rörelseresultatet med 5,7 procent och rörelsemarginalen uppgick till 11,4 procent, 0,4 procentenheter högre än motsvarande period i fjol. Inom de tjänsteproducerande branscherna ökade rörelseresultatet med 13,3 procent och rörelsemarginalen uppgick till 5,8 procent, 0,6 procentenheter högre än motsvarande period i fjol.

Lönsamhetsmått för totala näringslivet, miljarder kr och procent, löpande priser

Diagram: Lönsamhetsmått för totala näringslivet, miljoner kr och procent, löpande priser

Minskad inputandel leder till ökat förädlingsvärde

Förädlingsvärdet, vilket utgörs av näringslivets produktionsvärde minus dess insatsförbrukning, ökade med 4,4 procent under årets andra kvartal. Produktionen ökade med 2,9 procent och insatsförbrukningen ökade med 2,1 procent. Till följd av att produktionen ökat i högre grad än insatsförbrukningen har inputandelen, det vill säga insatsförbrukningens andel av produktionen, minskat från 65,8 till 65,3 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Förädlingsvärde efter delkomponent, årsutvecklingstal i procent, löpande priser

Diagram: Förädlingsvärde efter delkomponent, årsutvecklingstal i procent, löpande priser

Ökade investeringar i övriga byggnader och anläggningar driver investeringsutvecklingen

De fasta bruttoinvesteringarna ökade med 13,4 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Investeringar i övriga byggnader och anläggningar bidrog mest till uppgången, och stod för ett bidrag med 7,7 procent. Maskininvesteringarna utvecklades också starkt, och stod för ett bidrag med 7,5 procent. Bostadsinvesteringarna minskade jämfört med motsvarande kvartal i fjol och stod för ett negativt bidrag till den totala utvecklingen med 1,8 procent.

Fasta bruttoinvesteringar efter tillgångsslag, bidrag till årsutvecklingstal i procent, löpande priser

Diagram: Fasta bruttoinvesteringar efter tillgångsslag, bidrag till årsutvecklingstal i procent, löpande priser

Minskat lageromslag drivs av minskat råvarulager

Näringslivets totala lagervärde minskade med 20,0 miljarder kronor jämfört med föregående kvartal. Lagret av handelsvaror stod för den största förändringen med en minskning med 14,3 miljarder kronor.

Lageromslaget, beräknat som lagerinvesteringen under den aktuella perioden minus lagerinvesteringen under motsvarande period föregående år, uppgick till -14,3 miljarder kronor. Lagerminskningen under årets andra kvartal var större än lagerminskningen under motsvarande period ifjol vilket förklarar nuvarande periods minskade lageromslag.

Samtliga lagertyper uppvisade ett negativt lageromslag under årets andra kvartal. Lagret av råvaror och förnödenheter stod för det största bidraget med ett lageromslag på -9,1 miljarder kronor. Orsaken är en relativt kraftig lageruppbyggnad under det andra kvartalet i fjol tillsammans med en lagerminskning under det aktuella kvartalet.

I och med publiceringen av kvartal 2 2024 har tidsserien över näringslivets lagerinvesteringar reviderats från och med kvartal 2 2021. Till skillnad från tidigare ingår nu lageruppgifter från informations- och kommunikationsverksamheter (SNI J58-63) samt verksamheter inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik (SNI M69-75). Denna utökning av populationen påverkar definitionen av det totala näringslivet.

Lageromslag efter lagertyp, miljarder kr, löpande priser

Diagram: Lageromslag efter lagertyp, miljoner kr, löpande priser

Anm. Lageromslag beräknas som kvartalsförändringen innevarande kvartal minus kvartalsförändringen motsvarande kvartal föregående år.

Nästa publiceringstillfälle

Ekonomisk statistik på kvartal avseende tredje kvartalet 2024 publiceras 2024-11-22 kl. 08.00.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

Förfrågningar

Sebastian Rask

Telefon
010-479 40 29
E-post
sebastian.rask@scb.se