Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv, nr 10 2022
Ekonomin växlar ner
Statistiknyhet från SCB 2022-10-13 8.00
Aktiviteten i den svenska ekonomin mattades av under sommaren. I augusti var aktiviteten till och med lägre än månaden innan. Den höga inflationen urholkar hushållens köpkraft samtidigt som stigande räntor ytterligare dämpar efterfrågan. Flera månadsindikatorer visar nedgångar i augusti.
”Det finns tecken på att efterfrågan håller på att försvagas. Industrins orderingång vände ner i augusti efter två månader i rad med ökningar” säger Jenny Lunneborg, nationalekonom på SCB.
Tidskriften sammanfattar läget i ekonomin utifrån den ekonomiska statistiken. Månadens nummer innehåller en fördjupningsartikel som kortfattat beskriver det nya visualiseringsverktyget SCB:s konjunkturklocka. Den internationella utblicken handlar om prisökningarna i omvärlden och centralbankernas räntehöjningar. Innehållet i fördjupningsartikeln och den internationella artikeln beskrivs i korthet nedan.
Konjunkturklockan ger en snabb bild över Sveriges ekonomi
I samband med publiceringen av detta nummer av ”Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv” lanserar SCB ett nytt visualiseringsverktyg. Här hittar du SCB:s konjunkturklocka:
SCB:s konjunkturklocka visar att den svenska konjunkturen har försvagats alltmer de senaste månaderna. Det är speciellt indikatorer kopplade till hushållen som tynger bilden.
Centralbanksräntorna stiger
Pandemi och krig har minskat utbudet av varor och tjänster på världsmarknaden. Detta driver upp priserna och inflationen är hög på fler håll i världen. Centralbankerna tar i med hårdhandskarna och höjer styrräntan raskt. Bilden är densamma i flera stora ekonomier.
Publikation
Nästa publiceringstillfälle
Nästa nummer av Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv publiceras 2022-11-15 klockan 8:00.
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.