Till innehåll på sidan

Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv, nr 12 2024

Blygsam tillväxt i ekonomin

Statistiknyhet från SCB 2024-12-16 8.00

Den svenska ekonomin växte svagt tredje kvartalet i år. Kvartalet avslutades dock med en nedgång i september och BNP fortsatte att sjunka ytterligare i oktober. Någon vändning för hushållskonsumtionen syns ännu inte i statistiken.

– En anledning till att konsumtionen är svag är att hushållen fortsatt att spara en relativt stor del av sina inkomster, säger Johannes Holmberg, nationalekonom på SCB.

Tidskriften Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv sammanfattar läget i ekonomin utifrån den ekonomiska statistiken. Dessutom är konjunkturklockan uppdaterad med ny statistik. Detta nummer innehåller två fördjupningsartiklar med koppling till hushållens konsumtion med särskilt fokus på livsmedel. Innehållet beskrivs i korthet nedan.

Spretig konjunkturbild

I oktober låg elva av tretton indikatorer i SCB:s konjunkturklocka under sin långsiktiga trend. De flesta indikatorerna låg i recessionsfasen men flertalet var nära eller på gränsen mellan recession och återhämtning.

Här hittar du SCB:s konjunkturklocka:

SCB:s konjunkturklocka

Elva indikatorer under långsiktig trend

Matkassen kostar lika mycket i år som i fjol

Den genomsnittliga transaktionen i livsmedelsbutikerna har varit i stort sett densamma under 2024 som 2023. Det visar SCB:s veckovisa statistik över hushållens konsumtion som kommer att börja publiceras under nästa år. Den nya statistiken visar även att den genomsnittliga matkassen har minskat i volym under höginflationsåren.

Kostnaden för en matkasse ökade under inflationsåren

Konsumtionsvärde per transaktion och dag inom livsmedelshandeln, glidande medelvärde över fyra veckor, löpande priser i kronor

Diagram

Källa: Veckovisa statistiken över hushållens konsumtion (SCB)

Ökad substitution av livsmedel senaste åren

Under de senaste årens kraftiga prisuppgångar på livsmedel valde hushållen att köpa relativt mindre av det som blivit relativt dyrare, och vice versa. Denna substitution har under 2022 och 2023 haft en något större påverkan på livsmedelsinflationen än tidigare under 2000-talet, även om effekterna har varit marginella.

Publikation

Nästa publiceringstillfälle

Nästa nummer av Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv publiceras 2025-01-20 klockan 8.00.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

E-post
ekstat@scb.se

Förfrågningar

Jenny Lunneborg

Telefon
010-479 44 42
E-post
jenny.lunneborg@scb.se

Johannes Holmberg

Telefon
010-479 45 11
E-post
johannes.holmberg@scb.se

Sanna Bennis

Telefon
010-479 63 98
E-post
sanna.bennis@scb.se