Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv, nr 3 2023
Ökad ekonomisk aktivitet i januari
De ordinarie BNP-beräkningarna bekräftade bilden av ett svagt avslut på 2022 för den svenska ekonomin. I januari 2023 steg dock den ekonomiska aktiviteten då både produktionen och konsumtionen vände upp. Det framgår i SCB:s tidskrift Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv.
”Det var framförallt lagerinvesteringarna som drog ner BNP, men även de fasta bruttoinvesteringarna och hushållens konsumtion tyngde BNP-utvecklingen fjärde kvartalet 2022” säger Jenny Lunneborg, nationalekonom på SCB.
Tidskriften Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv sammanfattar läget i ekonomin utifrån den ekonomiska statistiken. Dessutom är konjunkturklockan uppdaterad med ny statistik. Detta nummer innehåller en fördjupningsartikel som handlar om bolånemarknaden. Innehållet i månadens nummer beskrivs i korthet nedan.
Svagt konjunkturläge
Konjunkturklockan indikerar fortfarande att konjunkturläget är förhållandevis svagt. Majoriteten av indikatorerna låg under sin långsiktiga trend i januari. Sex av tretton månadsindikatorer hade både en nedåtgående trend och låg under sin långsiktiga trend, vilket innebär att de befinner sig i recessionsfasen.
Här hittar du SCB:s konjunkturklocka:
Stigande räntor kyler av bolånemarknaden
Efter många år med låga räntor och stigande bostadspriser har det hänt mycket under det senaste året. Bolåneräntorna har vänt upp och bostadspriserna har fallit. Avmattningen på bostadsmarknaden har resulterat i en historiskt låg tillväxt för hushållens bostadslån.
Genomsnittlig bolåneränta på nya avtal för olika räntebindningstider, procent
Källa: Finansmarknadsstatistik (SCB)
Publikation
Nästa publiceringstillfälle
Nästa nummer av Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv publiceras 2023-04-18 klockan 8:00.
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.