Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv, nr 9 2023
Dämpat konjunkturläge
Statistiknyhet från SCB 2023-09-13 8.00
Aktiviteten i den svenska ekonomin är dämpad. BNP sjönk andra kvartalet i år och konjunkturklockan stärker bilden av det svaga läget. En majoritet av indikatorerna i klockan ligger under sin långsiktiga trend, däribland de arbetade timmarna, vilket indikerar att även arbetsmarknaden är på väg att mattas av. Det framgår i SCB:s tidskrift Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv.
”Den månadsvisa BNP-indikatorn, som ger en tidig bild av utvecklingen i BNP, ökade något i juli jämfört med månaden innan. Julisiffran ändrar inte den sammantagna bilden av att konjunkturen är dämpad.” säger Jenny Lunneborg, nationalekonom på SCB.
Tidskriften Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv sammanfattar läget i ekonomin utifrån den ekonomiska statistiken. Dessutom är konjunkturklockan uppdaterad med ny statistik. Detta nummer innehåller en fördjupningsartikel som handlar om lönsamheten inom fyra olika livsmedelsbranscher, från ax till limpa till konsument. Vilket led har ökad sin lönsamhet och vilken del har minskat? Innehållet i månadens nummer beskrivs i korthet nedan.
Konjunkturklockan visar recession
Konjunkturklockan visar på fortsatt svagt konjunkturläge i juli. Nio av tretton indikatorer befinner sig i recessionsfasen. Läget är i stort oförändrat från i juni med 10 indikatorer under trend.
Här hittar du SCB:s konjunkturklocka:
Svagare lönsamhet i dagligvaruhandeln
Under första halvåret i år har rörelsemarginalen inom dagligvaruhandeln sjunkit. De ökade rörelsekostnaderna har inte fullt ut kompenserats med högre rörelseintäkter. Jordbruksbranschen har dock ökat sina marginaler.
Källa: Ekonomisk statistik på kvartal (SCB)
Publikation
Nästa publiceringstillfälle
Nästa nummer av Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv publiceras 2023-10-13 klockan 08:00.
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.