Till innehåll på sidan

Trender och prognoser 2023

Fortsatt brist på sjuksköterskor, yrkeslärare och gymnasialt yrkesutbildade

Statistiknyhet från SCB 2024-01-24 8.00

Trender och Prognoser 2023 visar att bristerna även på längre sikt kommer att finnas inom hälso- och sjukvården. Det bedöms även vara fortsatt brist på yrkeslärare och personer med gymnasial yrkesutbildning inom flera områden.

– Det bedöms bli fortsatt brist på arbetskraft inom hälso- och sjukvård och på yrkesutbildade från gymnasiet. Det gäller bland annat sjuksköterskor, vård- och omsorgsutbildade samt industritekniskt utbildade, säger Catarina Annetorp Hörnsten, analytiker på SCB.

Trender och Prognoser 2023 presenterar beräkningar över tillgång och efterfrågan på arbetskraft med olika utbildningar fram till år 2040.

Brist på utbildade till flera legitimationsyrken inom hälso- och sjukvården

Behovet av personal inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen bedöms öka under kommande år i takt med en större befolkning och allt fler äldre. Med dagens utbildningsdimensionering väntas tillgången på utbildade inte räcka till för att täcka behovet.

Det väntas därför vara fortsatt brist på både grundutbildade och specialistutbildade sjuksköterskor år 2040. Det bedöms även bli brist på bland annat biomedicinska analytiker, fysioterapeuter och arbetsterapeuter.

Tillgången på utbildade från gymnasieskolans yrkesprogram bedöms inte täcka efterfrågan

Tillgången på gymnasialt yrkesutbildade väntas inte kunna möta den framtida efterfrågan med nuvarande utbildningsdimensionering.

Inom gymnasieskolans yrkesprogram väntas bristerna framför allt finnas inom områdena teknik, tillverkning och vård. Bristen på utbildade bedöms bli störst för industritekniskt utbildade samt vård- och omsorgsutbildade. Det väntas också bli brist på utbildade inom bland annat el, data, automation och kommunikationsteknik.

Efterfrågetillväxten beror till stor del på att arbetsgivarna på sikt i allt högre grad antas vilja anställa personer med en yrkesutbildning som matchar yrket i stället för arbetskraft som saknar sådan yrkesutbildning.

Stor brist på yrkeslärare

Antalet barn och ungdomar ökade starkt under 2010-talet. Denna ökning har nu avstannat och antalet barn och ungdomar bedöms totalt sett vara ungefär lika många år 2040 som i dag. Efterfrågan på utbildade lärare väntas trots det öka framöver. Det beror på ett antagande om att alla lärare ska ha lärarexamen framöver.

Med dagens utbildningsdimensionering beräknas det totala antalet utbildade lärare vara i stort sett oförändrat fram till år 2040. Det finns därför risk för fortsatt brist på flera lärargrupper under prognosperioden. Bristen bedöms bli störst för yrkeslärare.

Risk för överskott på utbildade inom journalistik, humaniora och konst

Antalet personer med eftergymnasial utbildning inom journalistik, humaniora och konst växer kraftigt under prognosperioden. Eftersom efterfrågan inte bedöms öka i samma omfattning som tillgången finns det risk för överskott på sikt. Det gäller även ett antal utbildningar inom det samhällsvetenskapliga området.

Om Trender och Prognoser 2023

Trender och Prognoser 2023 presenterar beräkningar över tillgång och efterfrågan på arbetskraft med olika utbildningar fram till år 2040.

Beräkningarna bygger på ett antal grundläggande förutsättningar och antaganden beträffande utvecklingen i samhällsekonomin, på arbetsmarknaden och inom utbildningsväsendet, och resultaten ska tolkas utifrån dessa antaganden.

Publikation

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB

Förfrågningar

Catarina Annetorp Hörnsten

Telefon
010-479 45 37
E-post
catarina.annetorphornsten@scb.se

Anna Wilén

Telefon
010-479 40 79
E-post
anna.s.wilen@scb.se