Studerande med omställningsstudiestöd vid yrkeshögskolan och högskolan hösten 2023
Studerande med omställningsstudiestöd väljer program framför kurser
Statistiknyhet från SCB 2024-12-12 8.00
Fyra av fem av alla som sökte omställningsstudiestöd sökte för studier i yrkeshögskolan eller högskolan. Många kommer från arbeten inom vård och omsorg och har redan en eftergymnasial utbildning. Flest söker omställningsstudiestöd för långa utbildningar, både i yrkeshögskolan och högskolan är programstudier vanligast.
Vilka är de som söker omställningsstudiestöd och vad söker de för utbildning? I rapporten "Studerande med omställningsstudiestöd vid yrkeshögskolan och högskolan hösten 2023" från Universitetskanslersämbetet (UKÄ), Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) och Statistikmyndigheten SCB kartläggs de sökandes bakgrund och vad de studerar. Totalt sökte 80 procent omställningsstudiestöd för studier i yrkeshögskolan eller högskolan. Resterande 20 procent sökte för andra utbildningsformer, till exempel komvux och folkhögskola.
Många sökande har arbetat inom vård och omsorg
Totalt av alla sökande var 65 procent kvinnor och 35 procent män. Två branscher på arbetsmarknaden dominerar bland de sökandes tidigare jobb: utbildning samt vård och omsorg och sociala tjänster. Bland sökande till högskolan arbetar över hälften inom de branscherna.
– Det är intressant att det verkar vara många som vill vidareutbilda sig från branscher där många yrken kännetecknas av brist på personal. Det är också kvinnodominerade branscher säger Sinisa Sauli, utredare på Statistikmyndigheten SCB.
Även bland sökande till yrkeshögskolan är ett tidigare arbete inom vård och omsorg och sociala tjänster vanligast, en femtedel av de sökande kommer från den branschen.
Många har eftergymnasial utbildning
Många, 6 av 10, av de sökande har redan en eftergymnasial utbildning. Över hälften av de sökande är 40 år eller äldre. Kvinnor är något äldre än män när de söker, och har också en eftergymnasial utbildning i högre utsträckning än män.
Det var cirka 15 procent som fick bifall på sin ansökan om omställningsstudiestöd bland de sökande till yrkeshögskolan och högskolan hösten 2023. Andelen var ungefär lika stor bland kvinnor och män.
Studier på program dominerar
I yrkeshögskolan går nästan alla studerande med omställningsstudiestöd ett program. Enbart några få procent läser kurser. Inom högskolan är det tre av tio som studerade fristående kurser.
– Att flest sökte till längre program var inte ett resultat som vi hade väntat oss. Omställningsstudiestödet är begränsat till att ersätta som max ett års studier på heltid och därför trodde vi att fler skulle välja fristående kurser, än långa program i högskolan, säger Ellen Ellfolk Kenttä, utredare på UKÄ.
- När det gäller yrkeshögskolan har både arbetsmarknadens parter och omställningsorganisationerna lyft kurser inom yrkeshögskolan som en typ av utbildning som förväntas blir efterfrågad för studier med omställningsstudiestöd. Men det har vi inte sett ännu, säger Margareta Landh, utredare på MYH.
I yrkeshögskolan är teknik och tillverkning vanligast
För yrkeshögskolan är de vanligaste inriktningarna för studerande med omställningsstudiestöd teknik och tillverkning följt av samhällsvetenskap, juridik, handel, administration.
I högskolan är de vanligaste yrkesexamensprogrammen specialpedagogexamen, sjuksköterskeexamen och ämneslärarexamen. De leder alla till yrken som kännetecknas av brist på arbetskraft.
För studerande på fristående kurser i högskolan är den vanligaste inriktningen samhällsvetenskap, juridik, handel, administration. Därefter följer humaniora och konst samt teknik och tillverkning.
Definitioner och förklaringar
I slutet av oktober 2024 hade det kommit in nästan 110 000 ansökningar om omställningsstudiestöd till CSN. I den här studien ingår bara ansökningar för ett halvår, hösten 2023. Då sökte cirka 21 300 personer, av dem var 65 procent kvinnor och 35 procent män.
Omställningsstudiestödet är en del i omställningspaketet som började tillämpas den 1 oktober 2022. Omställningsstudiestödet är ett studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet som vill vidareutveckla sig eller byta spår. Bidraget motsvarar upp till 80 procent av lönen, och lämnas sammanlagt vid heltidsstudier i högst 44 veckor. Det finns ett antal villkor kopplade till stödet. Exempelvis måste den sökande vara mellan 27 och 62 år, ha arbetat 8 av de senaste 14 åren och utbildningen ska stärka den sökandes ställning på arbetsmarknaden.
Publikation
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.