Till innehåll på sidan

Lärare utanför yrket, 2022/2023

Mer tid till undervisning kan få fler att återvända till läraryrket

Statistiknyhet från SCB 2023-05-29 8.00

Ungefär varannan lärarutbildad som lämnat skolan kan tänka sig att gå tillbaka till läraryrket. En återgång av lärare som lämnat yrket skulle kunna minska lärarbristen. Andelen som kan tänka sig komma tillbaka till yrket har minskat jämfört med uppföljningen 2016.

Lärare som senast varit verksamma inom gymnasieskolan är mer positiva till att återvända. Det finns faktorer som påverkar viljan att arbeta inom skolan igen men över lag är det små skillnader mellan skolformerna. Det är en högre andel män än kvinnor som kan tänka sig att återgå till yrket.

”Mer tid för att förbereda, genomföra och följa upp undervisningen, en rimligare arbetsbelastning och större möjligheter att styra över arbetssituationen, är faktorer som nämns som viktiga för att gå tillbaka till läraryrket” säger Jessica Baldgrim, utredare på SCB.

Arbetsmiljön fortsatt anledning att lämna yrket

Den vanligaste anledningen till att lärare lämnat skolan är arbetsmiljön. Det gäller såväl för grundskole-, gymnasie- som komvuxlärare. Det är en högre andel idag jämfört med 2016 som anger att arbetsbelastning, stress och förväntningar från vårdnadshavare, många administrativa uppgifter, små möjligheter att styra över arbetssituationen och för stora elevgrupper har bidragit helt eller till stor del till att lämna yrket.

”En god arbetsmiljö kan bidra till att lärare återvänder till yrket men det kan sannolikt även bidra till att de aldrig lämnar från första början.” förklarar Jessica Baldgrim.

Mer än hälften av lärarna som lämnat yrket vittnar om att övertid är mer regel än undantag. Sex av tio lärare uppger att de arbetat övertid vid minst ett tillfälle varje vecka när de senast arbetade som lärare. Det är vanligare att kvinnor uppger att de arbetat övertid än män och det är särskilt vanligt bland kvinnliga grundskolelärare.

Fler resultat

I rapporten Lärare utanför yrket finns även resultat som bland annat visar att:

- grundskolelärarna finner det svårare att kombinera arbetet och familj

- lönen finns som faktor att återvända men är inte lika viktig som faktorer som relaterar till arbetsmiljön.

Definitioner och förklaringar

Undersökningen genomfördes hösten 2022 via webbenkät bland 4 750 individer. Samtliga personer som lämnat yrket och arbetade med något annat ingick i studien. Av dem valde 62 procent att svara på enkäten. Resultaten har med statistiska metoder räknats upp så att siffrorna representerar samtliga som ingick i undersökningen. En liknande undersökningen gjordes 2016.

Svaren avser endast lärare som lämnat yrket. Det är oklart om deras åsikter är representativa för hela lärarkåren, men vi kan anta att dem inte är ensamma om sina bedömningar av vilka områden som behöver förbättras.

Statistiken redovisas förutom i rapporten som tabeller i Excel.

Publikation

Nästa publiceringstillfälle

SCB utvecklar registerbaserad statistik om hur många lärare som lämnar yrket och vad de gör i stället. Statistiken planeras att publiceras under hösten 2023 och ska sedan uppdateras regelbundet.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB

Förfrågningar

Jessica Baldgrim

Telefon
010-479 66 44
E-post
jessica.baldgrim@scb.se