Statliga anslag för forskning och utveckling 2023 - Definitiv statistik
Statliga anslag till forskning och utveckling 2023
Statistiknyhet från SCB 2024-12-05 8.00
Statliga budgetanslag för forskning och utveckling uppgick till 44,9 miljarder kronor under 2023, motsvarande 3,49 procent av den totala statsbudgeten, inklusive beslutade ändringsbudgetar.
För referensåret 2023 publiceras för första gången slutlig statistik över statliga anslag till forskning och utveckling (FoU) som tar hänsyn till anslagsmedel som tillkommit i beslutade ändringsbudgetar. Detta skiljer sig från den preliminära statistiken som endast baseras på anvisade anslagsmedel i den beslutade budgetpropositionen. SCB beräknar att 44,9 miljarder kronor allokerades till FoU under 2023 och jämfört med den preliminära statistiken, där statliga FoU-medel uppgick till 46,8 miljarder, är de beräknade FoU-medlen knappt 2 miljarder kronor lägre. Att FoU-medlen i den slutliga statistiken är lägre beror på att statliga myndigheter rapporterat att en mindre andel av deras anslag gått till FoU i undersökningen Forskning och utveckling i Sverige 2023. För en mer utförlig beskrivning av skillnaderna mellan preliminär och slutlig statistik, se sist i denna statistiknyhet samt undersökningens dokumentation.
Budgetpropositionen | Ändringsbudgetar | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Anslagsmedel | FoU-medel | Andel FoU-medel | Anslagsmedel | FoU-medel | Andel FoU-medel | |
1 251 871 | 46 818 | 3,74% | 1 283 841 | 44 861 | 3,49% |
Nära hälften av FoU-anslagen gick till lärosätena under 2023
Statistik över statliga budgetanslag för FoU ger också en inblick i statens prioriteringar på forskningsområdet genom att klassa FoU-medel efter socioekonomiska ändamål enligt nomenklaturen för analys och jämförelse av vetenskapliga program och budgetar (NABS 2007).
Under 2023 gick 19,4 miljarder kronor, 43 procent, av de statliga budgetanslagen för FoU till allmänvetenskaplig utveckling hos universitet och högskolor. Nivån är lägre jämfört med den preliminära statistiken, där FoU-medel uppgick till 21,5 miljarder. Det förklaras till stor del av att medel för klinisk forskning under anslaget Ersättningar för klinisk utbildning och forskning nu redovisas under det socioekonomiska ändamålet Hälsa. I statistiknyheten Statliga anslag till forskning och utveckling 2024, avseende preliminär statistik för referensåret 2024, redogörs bakgrunden till beslutet. Faktiska medel för forskning till lärosätena är 49 miljoner kronor lägre jämfört med den preliminära statistiken.
Andra socioekonomiska ändamål som förändras mellan den preliminära och slutliga statistiken i fördelningen av FoU-medel är Energi samt Industriell produktion och teknik. FoU-medel som syftar till förbättring av produktion, förvaring, distribution och hushållning av alla energislag går från att utgöra 2 procent av totala FoU-medel till 6 procent medan FoU-medel som syftar till förbättringar av industriell produktion och teknik samt industriella produkter och dess framställning minskar med 2 procentenheter, från 4 till 2 procent. Omfördelningen beror framför allt på förändrad rapportering från Energimyndigheten i undersökningen Forskning och utveckling inom den offentliga sektorn med referensår 2023.
Transnationellt samordnad FoU
Statistiken mäter också den del av de statliga budgetanslagen för FoU som riktar sig till att stödja transnationellt samordnad FoU. Statistiken omfattar bidrag i tre kategorier: transnationella offentliga FoU-utförare (ex. Europeiska kärnforskningsorganisationen (CERN), Europeiska synkrotronljuskällan (ESRF) m fl), Europaomfattande transnationella offentliga FoU-program (projekt inom Horisont 2020 och Horisont Europa), och bi- eller multilaterala offentliga FoU-program som inrättats mellan Sverige och minst ett annat EU-land.
Som andel av totala FoU-medel har bidrag till transnationellt samordnad FoU varierat mellan cirka 4 och 7 procent. Sedan år 2012 har andelen ökat med 2,25 procentenheter, från 4,39 till en topp på 7 procent år 2023. Den största ökningen skedde mellan 2022 och 2023 och beror primärt på att Vetenskapsrådet gett ökade bidrag till internationella forskningsinfrastrukturer inom bi- eller multilaterala offentliga FoU-program.
Fakta
Preliminär statistik för referensåret 2023 publicerades den 30 mars 2023 och baserades på innehållet i den beslutade budgetpropositionen. Den slutliga statistiken baseras på slutliga anslagsmedel som tillkommit i beslutade ändringsbudgetar.
Undersökningen bygger på data om anslagsnivåer och FoU-koefficienter som härleds från undersökningarna Forskning och utveckling inom den offentliga sektorn respektive universitets- och högskolesektorn. FoU-koefficienterna anger FoU-andelen i varje anslagspost. För preliminär statistik avseende referensåret 2023 baserades koefficienterna på data från 2021 medan den slutliga statistiken basereras på FoU-koefficienter avseende 2023. I 2023 års undersökning har många statliga myndigheter rapporterat lägre nivåer av utlagd FoU jämfört med 2021 vilket har lett till att många statsanslag nu har lägre FoU-koefficienter. För mer information om undersökningens utformning se Statistikens framställning under Dokumentation på Statliga anslag till forskning och utveckling.
Uppgifter om transnationellt samordnad FoU samlas in via en enkät som riktar sig till forskningsfinansiärer.
Statistiken följer de riktlinjer som utarbetats av OECD och publicerats i Frascatimanualen, Guidelines for Collecting and Reporting Data on Research and Experimental Development, Frascati Manual (OECD, 2015). Statistiken produceras enligt EU-kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/1197 och statistiken levereras till Eurostat.
Definitioner och förklaringar
Forskning och utveckling (FoU) består av kreativt och systematiskt arbete med syfte att öka kunskapsmängden samt att hitta nya tillämpningar av befintlig kunskap inom vetenskapens alla fält.
För att en aktivitet ska räknas som FoU ska den karaktäriseras av:
Nyskapande: FoU-verksamheten har som syfte att skapa ny kunskap samt att hitta nya tillämpningar av befintlig kunskap.
Kreativitet: FoU-verksamheten baseras på originella koncept och hypoteser.
Ovisshet: FoU-verksamhetens utfall går inte att med säkerhet veta på förhand. Ovissheten gäller även åtgången av ekonomiska och personella resurser.
Systematik: FoU-verksamheten utförs systematiskt samt är planerad och budgeterad.
Överförbarhet och/eller reproducerbarhet: FoU-verksamhet avser leda till resultat som potentiellt kan överföras och/eller reproduceras.
Nästa publiceringstillfälle
Nästa publicering av statistiken sker den 20 mars 2025 som avser preliminär statistik för referensåret 2025.
Statistikdatabasen
Ytterligare information finns i Statistikdatabasen
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.