Till innehåll på sidan

Arbetskraftsinvandrare från tredje land, 2001-2023

Färre arbetskraftsinvandrare från tredje land 2023

Statistiknyhet från SCB 2024-12-11 8.00

År 2023 folkbokförde sig 8 300 arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES i Sverige. Det var färre än 2022 då 10 400 kom till Sverige. Minskningen beror på ett lägre antal högkvalificerade arbetskraftsinvandrare jämfört med 2022.

Det visar en ny rapport som SCB har tagit fram inom ramen för regeringsuppdraget om att attrahera och behålla internationell kompetens ”Work in Sweden”.

Mellan 2001 och 2023 har 110 900 arbetskraftsinvandrare från tredje land folkbokfört sig i Sverige. Av dessa var 64 200 personer kvar i Sverige år 2023 och arbetade.

– Det är ett betydande tillskott av kompetens till arbetsgivare i Sverige, kommenterar nationalekonom Fredrik W. Andersson.

Av de som folkbokförde sig 2023 var 6 800 personer sysselsatta samma år. Hälften hade ett yrke som kräver fördjupad högskolekompetens eller ett chefsyrke (hög kvalifikationsnivå) och en tredjedel hade ett yrke med krav på kortare eftergymnasial utbildning eller en gymnasial utbildning (medel kvalifikationsnivå). 18 procent hade ett yrke utan krav på utbildning eller saknade yrkesuppgift.

Fler högkvalificerade över tid, men minskning 2023

Antalet arbetsinvandrare som folkbokförde sig 2022 respektive 2023 som var sysselsatta invandringsåret minskade från 7 600 personer år 2022 till 6 800 personer år 2023.

– Det kan förklaras av att antalet med yrken som kräver hög kvalifikationsnivå minskade med 1 000 personer mellan 2022 och 2023, säger analytiker Paula Kossack.

Sett över en längre period har antalet som är sysselsatta invandringsåret och som hade en hög kvalifikationsnivå ökat mycket över tid och nådde en topp 2019. Antalet minskade i samband med pandemin, men nådde en ny topp 2022.

Antalet med medel kvalifikationsnivå ökade också till och med 2019 för att sedan sjunka under pandemin. Därefter har dock antalet bara ökat sakta och det har inte kommit upp till samma nivå som innan pandemin igen.

Antalet inom yrken med låg kvalifikationsnivå har varierat något över tid, men har under hela perioden legat under 1 000 personer respektive år.

Utvecklingen har ett likartat mönster för kvinnor som för män.

Majoriteten har en hög eller medel kvalifikationsnivå

Arbetskraftsinvandrare som är sysselsatta invandringsåret och yrkets kvalifikationsnivå, invandringsår 2011–2023Arbetskraftsinvandrare från tredje land, 2001-2023

Fakta om arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES

Bland de som folkbokförde sig i Sverige 2023 var 71 procent män och 29 procent kvinnor. De flesta arbetskraftsinvandrare var unga. Medianålder år 2023 var 33 år. Merparten av arbetskraftsinvandrarna kom från Asien, följd av Europa utanför EU/Norden. Den största gruppen arbetskraftsinvandrare kom från Indien (27 procent), följd av Kina, Turkiet, Balkanländer utanför EU, Iran, Storbritannien, Ryssland, Brasilien och USA.

Fler stannar längre i Sverige och arbetar

Andelen arbetskraftsinvandrare som är kvar i Sverige året efter att de folkbokfört sig har ökat över tid, från 64 procent år 2001 till 92 procent år 2022. Även andelen som är kvar i Sverige efter 3, 5 och 10 år har ökat. År 2022 var 73 procent kvar av de som folkbokförde sig tre år tidigare, 65 procent av de som kom 5 år tidigare och 53 procent av de som kom 10 år tidigare.

Sysselsättningsgraden har ökat över tid och var som högst bland de som invandrade 2021. Bland dem var 89 procent sysselsatta 2022. Det var samma för kvinnor som för män.

– Både statistiken över kvarvaron i Sverige och andelen sysselsatta är justerade för att personer lämnar Sverige utan att avregistrera sig i folkbokföringen, förklarar analytiker Paula Kossack. Med den metod vi använder kanske vi tar bort några personer för mycket, men det är klart bättre än att inte göra någon justering alls. Då skulle det se ut som att fler var kvar i Sverige, men att en lägre andel var sysselsatta.

Störst andel av arbetskraftsinvandrarna 2022 som också var sysselsatta 2022 arbetade inom branschen programvaruproducenter och datakonsulter. Sett till yrken är IKT- och ingenjörsyrken vanligast. Inom gruppen ingenjörer och civilingenjörer finns en klar dominans av personer från Indien, följd av Turkiet och Kina. Andelen från Indien är ännu större inom IKT-yrken. I de flesta större yrken var medianårsinkomsten högre för arbetskraftsinvandrare än för kärnarbetskraften.

Definitioner och förklaringar

Vilka som ingår i statistiken

Statistiken omfattar arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES, så kallat tredje land. De ska vara i åldern 18-69 år det år de folkbokför sig i Sverige. Statistiken omfattar arbetskraftsinvandrare som folkbokfört sig för första gången under åren 2001–2023 och som Migrationsverket gett beslut om uppehållstillstånd för arbete. Arbetskraftsinvandrare med kortare uppehållstillstånd än ett år kan inte folkbokföra sig och ingår inte i statistiken. Uppgifterna har hämtats från Registret för integrationsstudier (STATIV).

Vid statistik över kvarvaro och sysselsättning ingår endast personer som uppföljningsåret är i åldern 18—64 år. Detta för att ge en relevant beskrivning av andelen personer som arbetar respektive år. Statistiken har justerats för misstänkt övertäckning i folkbokföringen. Personer som beräknas inte finnas kvar i Sverige har tagits bort från statistiken när kvarvaro och sysselsättning beräknas.

Arbetskraftsinvandrare kvalifikationsnivå

För att belysa arbetskraftsinvandrarnas kvalifikationsnivå används information om vilka yrken de fått sitt arbetstillstånd för. Den informationen finns sedan 2011. Yrken är kodade av Migrationsverket enligt Standard för svensk yrkesklassificering (SSYK2012). Yrkena i SSYK är indelade i olika kvalifikationsnivåer:

  1. Chefsyrken
  2. Yrken med krav på fördjupad högskolekompetens
  3. Yrken med krav på högskolekompetens eller motsvarande
  4. Yrken som kräver en gymnasial utbildning (fem yrkesgrupper)
  5. Yrken med krav på kortare utbildning eller introduktion.

Yrkena grupperas genom att benämna grupperna 1 och 2 som personer med hög kvalifikationsnivå, grupperna 3 och 4 som personer med medel kvalifikationsnivå och grupp 5 som personer med låg kvalifikationsnivå.

Observera att Migrationsverket brukar benämna grupperna 1-3 för högkvalificerade. SCB brukar i stället benämna personer med en minst treårig högskoleutbildning för högutbildade. Yrken med fördjupad högskolekompetens kräver vanligtvis en sådan utbildning. Därför frångås Migrationsverkets indelning här.

Sysselsättningsuppgifter

Sysselsättningsuppgifter avser sysselsättning i november månad och hämtas för 2001—2019 från den registerbaserade arbetsmarknadsstatistiken (RAMS) och för 2020—2023 från Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS).

Kärnarbetskraften omfattar inrikes födda mellan 25 och 54 år.

Publikation

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Enheten för arbetsmarknad och utbildning

Förfrågningar

Fredrik Andersson

Telefon
010-479 62 61
E-post
fredrik.andersson@scb.se

Paula Kossack

Telefon
010-479 60 05
E-post
paula.kossack@scb.se