Vanliga frågor från privatpersoner om att lämna uppgifter
Har du fått ett samtal från telefonnumret 010-479 52 00?
Då har sannolikt någon av SCB:s intervjuare försökt komma i kontakt med dig för att fråga om du vill vara med i en av våra undersökningar.
Din medverkan är ett viktigt bidrag till samhället och demokratin. Tack vare dina uppgifter kan SCB producera statistik av hög kvalitet, som bland annat används som underlag för politiska beslut.
Jag har fått en inbjudan att delta i en undersökning till min digitala brevlåda. Varför vill ni att jag ska legitimera mig med e-legitimation som BankID eller Freja eID för att svara på frågorna i er undersökning?
SCB får bara använda e-legitimation som inloggningsalternativ när vi skickar ut inbjudningar genom tjänsten Mina Meddelanden (till exempel KIVRA). Om vi använder alternativet användarnamn och lösenord i Mina Meddelanden bryter vi mot BankID:s avtalsregler (så kallad ID-växling).
Om du inte vill använda en e-legitimation för att logga in kan du invänta den påminnelse som vi normalt skickar med posten inom 2–5 veckor. I det påminnelsebrevet finns användarnamn och lösenord.
Jag vill gärna vara med i någon av SCB:s undersökningar. Hur gör jag?
Roligt att du vill vara med, men det är inte möjligt att själv anmäla sig till en undersökning från SCB. Det beror på att de personer som blivit utvalda har valts ut slumpmässigt. Det är viktigt att just den personen som blivit utvald svarar på undersökningen för att resultatet ska bli statistiskt korrekt.
Hur tar jag del av resultatet från en undersökning jag varit med i?
Det kan skilja sig mellan olika undersökningar. Oftast kan du hitta information om var resultatet presenteras i det informationsbrev som skickas hem till alla som blivit utvalda att delta. I SCB:s egna undersökningar presenteras resultatet på SCB:s webbplats.
Mig ska ni inte fråga om ni vill veta hur svenska folket har det. Jag har så speciella förhållanden.
Just därför är det särskilt viktigt att du är med. Man måste kunna visa att alla inte har det likadant.
Jag är utländsk medborgare/invandrare. Ska jag vara med?
Undersökningen gäller alla vuxna personer som bor i Sverige. Det är mycket viktigt att alla deltar i undersökningen så att man kan redovisa förhållanden för alla grupper i samhället.
Vad händer om jag inte kan svara på någon fråga?
Du avgör själv vilka frågor du kan och vill svara på. Frågorna är i regel inte svåra att svara på; de är utarbetade tillsammans med expertis på området så att de är möjliga att besvara av de allra flesta. Även om du inte svarar på alla frågor är dina svar viktiga för statistiken, så det är viktigt att du deltar oavsett hur många frågor du besvarar. Det är viktigt att vi får svar på så många frågor som möjligt. Risken finns annars att vi får en felaktig bild av hur de som svarat har det här i landet.
Varför är ni intresserade av just mig?
Att vi frågar just dig beror på att du genom en statistisk metod valts ut för att representera flera hundra andra svenskar. Om du inte deltar blir denna grupp inte heller representerade i undersökningen. Man kan nämligen inte ersätta den utvalda personen med någon annan, utan att resultaten riskerar att bli missvisande.
Jag är orolig att mitt privatliv blir offentligt, skyddas mina svar?
Vi är mycket noga med att skydda dina uppgifter. Svaren databehandlas och redovisas endast som statistik, det vill säga som siffror i tabeller och diagram. Det kommer inte att framgå vad just du har svarat när undersökningens resultat redovisas. De uppgifter som lämnas skyddas enligt offentlighets- och sekretesslagen. Alla som arbetar med undersökningen har tystnadsplikt enligt samma lag.
Hur vet jag att det är en intervjuare från SCB som jag blivit uppringd av?
SCB skickar alltid ett informationsbrev till alla som har blivit utvalda att delta i våra undersökningar. Om ditt brev av någon anledning har kommit bort kan du alltid be intervjuaren att få ett nytt informationsbrev utskickat innan du ställer upp på intervjun.
Om du ändå skulle känna dig osäker kan du kontakta vår uppgiftslämnarservice och kontrollera att intervjuaren verkligen är anställd hos SCB.
Kontaktuppgifter till uppgiftslämnarservice
Om du fått ett samtal från en person som felaktigt utgett sig för att arbeta på SCB, uppmanar vi dig att även kontakta polisen och anmäla det.
Har ett brev kommit fel?
Ibland sker förändringar i registren från det att vi dragit vårt urval av vilka personer som ska tillfrågas att vara med i en undersökning, till dess att informationsbrevet når mottagaren. Till exempel kan personen vi söker ha flyttat.
I sällsynta fall händer också att den person vi söker har avlidit. Vi beklagar de fall då detta inträffar, och är tacksamma att få meddelande om det. Kontaktuppgifter finns alltid med i informationsbrevet.
Jag vill inte svara på era undersökningar – kan jag låta bli?
Din medverkan är frivillig, men ett mycket viktigt bidrag. Anledningen till att vi är angelägna att tillfråga dig och alla övriga urvalspersoner är att de undersökningar SCB gör är av stort samhällsintresse. Flera av SCB:s undersökningar görs på direkt uppdrag av regering och riksdag.
Det är viktigt för kvaliteten på den statistik som skapas via undersökningarna att så många som möjligt deltar. Resultatet av våra undersökningar används ofta som underlag för viktiga samhällsbeslut.
Enligt lag ska alla personer som bor stadigvarande i Sverige finnas i folkbokföringsregistret. SCB har en kopia av det registret som uppdateras automatiskt fem gånger i veckan. Det är från det registret SCB drar urval till de allra flesta undersökningarna.
Det går att stryka en person från en pågående undersökning. Gör så här om du som privatperson blivit utvald till en undersökning som du inte vill vara med i:
- Hör av dig till oss via kontaktuppgifterna i det brev du fått från oss.
- Uppge vilken undersökning det gäller och vem du är (helst med det löpnummer/SCBID/UEnr som finns i ditt brev).
- Om du har tappat bort brevet kan du kontakta vår Uppgiftslämnarservice. Kontaktuppgifter till Uppgiftslämnarservice.
Kan jag få bli struken ur registret?
Nej, och det beror på att undersökningar kan basera sig på slumpmässiga urval. För att urvalet ska bli representativt måste man ha en komplett förteckning över alla som är folkbokförda i Sverige. Om någon skulle bli struken ur registret skulle det bli luckor i registret som gör att vi inte kan göra slumpmässiga urval som speglar hela befolkningen.
Du har som enskild person möjlighet att få dina personuppgifter raderade, enligt art. 17 dataskyddsförordningen. Det finns dock undantag från din rätt att bli raderad i art. 17.3. Bland undantagen finns i 17.3.b undantag för uppgifter som behövs för att utföra uppgifter av allmänt intresse eller myndighetsutövning och i 17.3.d undantag för arkivändamål av allmänt intresse, vetenskapliga eller historiska forskningsändamål eller statistiska ändamål. Mot bakgrund av dessa undantag stryker alltså inte SCB dig från sina register.