Till innehåll på sidan

Sjukfrånvaro under sjuklöneperioden

Statistiken syftar till att belysa sjukfrånvaron under sjuklöneperioden, som är de första 14 dagarna av sjukfrånvaro från arbetet då arbetsgivaren betalar sjuklön. Tillsammans med den statistik som framställs från socialförsäkringssystemet, bidrar undersökningen till att ge en bild av den totala sjukfrånvaroutvecklingen. Socialdepartementet som uppdragsgivare tillsammans med Finansdepartementet och Försäkringskassan kan ses som de primära användarna av statistiken.

Instruktioner

Tidsplan

Mätmånad 2024 Sista svarsdag
januari 29 feb
februari 31 mars
mars 30 april
april 31 maj
maj 30 juni
juni 31 juli
juli 31 augusti
augusti 30 september
september 31 oktober
oktober 30 november
november 31 decenber
december 31-januari 2025

Vanliga frågor

Jag har tappat bort mina inloggningsuppgifter, hur gör jag?

Enklast kontaktar du oss genom att skicka e-post till sus@scb.se men du kan även ringa på 010-479 60 65. Glöm inte att ange vilket organisationsnummer det gäller när du kontaktar oss.

Varför har jag fått en påminnelse?

Det vanligaste svaret är att du inte har skickat in uppgifter för den efterfrågade månaden eller har gjort det dagarna innan du fick din påminnelse.

Det är väldigt vanligt att man blandar ihop vilken månad man rapporterat uppgifter för eftersom man oftast rapporterar en månad efter. Påminnelse som gäller för exempelvis februari betyder att vi saknar uppgifter från företaget gällande februari månad.

Varför ska dagen med karensavdrag räknas med när ingen ersättning betalas ut från företaget?

Statistiken avser att belysa frånvaron från arbetet på grund av sjukdom så därför ska dagen med karensavdrag alltid räknas med.

Ska antalet ersättningsdagar räknas för enbart arbetsdagar eller är det inklusive lediga dagar?

Sjuklöneperioden omfattar alla kalenderdagar under sjukperioden medan ersättningsdagar ska specificera vilka av dessa dagar den anställde skulle ha arbetat.

Företaget har en person som är anställd 50 % och som varit sjuk i två dagar. Ska detta redovisas som två dagar eller som en dag eftersom två halva dagar blir en hel?

En anställd som jobbar 50 % och varit sjuk i två dagar ska redovisas som två ersättningsdagar. Detta gäller även om personen gick hem under första dagen och oavsett om personen jobbar hel- eller deltid.

Vilken månad ska jag klicka på när jag ska rapportera då vi har eftersläpning på en månad?

Du väljer den specifika månaden du vill rapportera uppgifter för. Om du exempelvis får tillgång till uppgifter för mars månads sjukfrånvaro först den 25 april ska de redovisas som mars även om vi befinner oss i april månad.

Om jag en månad inte har någon sjukskriven personal, behöver jag svara för den månaden?

Ja, om ni inte har haft några anställda som varit sjuka under en viss månad, vill vi ändå att ni rapporterar detta. Lämnar ni in uppgifter via SCB:s webbaserade inlämningsverktyg så svarar ni enbart ”Nej” på frågan ”Har någon anställda varit sjuk med sjuklön eller varit sjuk med karensavdrag under X månad?” och skickar in. Lämnar ni däremot in uppgifter via SFTP skickar ni in en fil som endast innehåller ert organisationsnummer, eftersom SFTP-filen inte får vara helt tom.

Hur länge är företaget med i undersökningen?

Varje gång du blir utvald att delta i undersökningen är du med i sex månaders tid. Har du blivit utvald att delta i ett urval minskar inte det din sannolikhet att bli vald i urvalen som dras därefter. Urvalet uppdateras i april och oktober.

Offentlig sektor och företag som enligt vårt Företagsregister har fler än 199 anställda totalundersöks och de redovisar uppgifter kontinuerligt.

Måste jag fylla i denna undersökning?

Ja, denna undersökning föreligger med uppgiftslämnarplikt vilket betyder att det bland annat enligt lag (2001:99) om den officiella statistiken är bestämt att utvalda företag ska lämna uppgifter. Vår undersökning är en urvalsundersökning vilket innebär att vi drar ett urval av företag som ska representera alla företag. Därför är det väldigt viktigt för oss att du besvarar undersökningen eftersom ditt svar inte kan ersättas med någon annans. Uteblivet svar från företaget räknas som bortfall och ett stort bortfall kan leda till missvisande resultat.

Vad används uppgifterna till?

Socialdepartementet som uppdragsgivare tillsammans med Finansdepartementet och Arbetsmiljöverket kan ses som de primära användarna av statistiken. Statistiken används tillsammans med andra uppgifter för att visa hur ohälsoläget ser ut i Sverige och hur denna utveckling har sett ut över tiden. Statistiken används också för att kunna göra prognoser över hur olika politiska reformer och beslut kan komma att påverka statens utgifter.

Kan jag få betalt för att lämna uppgifter om mitt företag?

Nej. Uppgiftslämnandet är en lagstadgad skyldighet för företag och organisationer, därför utbetalas ingen ersättning. Varken SCB eller någon annan myndighet har beviljats medel att ersätta företagen med för inlämnandet av uppgifter till den officiella statistiken.

Ta del av den färdiga statistiken

Resultaten per månad publiceras kvartalsvis fyra gånger per år omkring åtta veckor efter sista mätmånadens slut. Resultaten publiceras på Anställningar (scb.se) under ämnesområdet Arbetsmarknad.

Juridisk information

Uppgifterna lämnas varje månad via webbplats på Internet eller FTP. Det enklaste sättet är att skicka in uppgifterna i en datafil över Internet. Användarnamn och lösenord finner ni i månadsutskicket eller via kontakt med oss. Uppgiftsskyldighet föreligger enligt lagen (2001:99) om den officiella statistiken och föreskriften (SCB-FS 2023:20). Samråd har skett med Näringslivets Regelnämnd (NNR), Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt Regelrådet.

Uppgifterna som lämnas till SCB är sekretesskyddade enligt 24 kap 8 § sekretesslagen (2009:400). Vid publicering kommer inga enskilda arbetsställen eller individer att kunna identifieras.

SuS ersätter Ksju

Sjukfrånvaro under sjuklöneperioden (SuS) är en ny undersökning från och med januari 2024. Den ersätter undersökningen Konjunkturstatistik över sjuklöner (Ksju).

Kontakta oss

Telefon
010-479 60 65
Öppettider:
Vardagar: 9.00–16.00
Lunchstängt: 12.00–13.00

E-post
sus@scb.se

Kortadress till denna sida: https://www.scb.se/sus