Till innehåll på sidan

Nyhet

Nu öppnar anmälan till Hack for Sweden

Senast uppdaterad: 2021-09-15

Nu har anmälan öppnat till höstens Hack for Sweden, en tävling som främjar datadriven innovation. SCB har varit med sedan starten 2014 och är i årets tävling både medarrangör och del i juryn.

Fokus i årets tävling är digital inkludering och det finns fyra olika deltävlingar lag kan anmäla sig till. Tävlingen är helt digital och äger rum 8–10 oktober. Anmälan är öppen fram till 29 september.

– Formatet Hack for Sweden är fantastiskt för att få fram kreativa digitala lösningar för olika samhällsutmaningar, säger Stefan Svanström, expert på geografiska informationssystem på SCB och en del av juryn för utmaningen Landskap för alla.

Tre lag i varje deltävling går vidare till finalerna som äger rum 23–24 oktober.

Fakta: De fyra deltävlingarna

Covidbevis för alla
Efterlyser nya innovativa digitala lösningar på hur man kan erbjuda Sveriges invånare enkla möjligheter att få ett covidbevis oberoende personliga förutsättningar.

Landskap för alla
Här vill bland andra SCB se närmare på hur Nationella Marktäckedata och öppna data kan användas för att inkludera fler i tillgången till rekreation, friluftsliv och naturupplevelse för att öka inkluderingen och minska ojämlikheter mellan människor.

Denna deltävling kommer förutom äran även att generera ett pris på 200 000 kr som det vinnande laget kommer kunna använda för att vidareutveckla sin lösning.

Förstärkt natur med AR
Fokuserar på hur vi kan tillgängliggöra naturens värden för fler människor med augmented reality (AR, förstärkt verklighet på svenska), och om människor kan göra det tillsammans. AR kan visualisera georefererad data på en plats och svenska myndigheter har mängder av sådan data, men vill gärna ha mer.

Demokratisk digitalisering
I deltävling fyra vill Arbetsförmedlingen, tillsammans med akademi, andra offentliga aktörer och myndigheter identifiera dellösningar på en av vår samtids största utmaningar: det digitala utanförskapet. Fokus ligger på att öka digital kompetens och digital tillit hos utsatta grupper i samhället så att samhällets digitala välfärdstjänster kan tas fram och användas på ett mer demokratiskt sätt.

Fakta: Hack for Sweden

Startade 2014 som fysisk tävling där de 80 deltagarna under en helg i mars samlades i Naturvårdsverkets tidigare lokaler på Valhallavägen i Stockholm. I år hålls tävlingen digitalt och samlar en mängd myndigheter, regioner och organisationer som arrangerar tävlingen men också går in med specifika behov som deltagarna i tävlingen ska lösa.

Länkar

Mer om årets utmaningar i Hack for Sweden

Anmälan till tävlingen

Mer om Hack for Sweden

Etiketter