Till innehåll på sidan

Pressmeddelande

Sveriges restauranger tappade stort under 2020

Senast uppdaterad: 2021-05-06

Restaurangbranschen upplevde ett tufft 2020. I några kommuner försvann hälften av försäljningen jämfört med året före. Totalt minskade den med 20 procent i Sverige. Samtidigt fanns det kommuner där försäljningen ökade.

De svenska restaurangernas totala försäljning uppgick förra året till 104 miljarder kronor. Ungefär en femtedel – runt 21,5 miljarder kronor – kom från alkoholförsäljning.

– Totalt minskade restaurangernas försäljning med 20 procent, eller 26 miljarder kronor, under 2020 jämfört med 2019. Alkoholförsäljningen minskade med 28 procent, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

I statistiken ingår alla typer av restauranger, men inte hotellens restaurang- och alkoholförsäljning. I några kommuner tappade restaurangerna halva sin försäljning.

– De största minskningarna var i Sigtuna och Strömstad. Där tappade restaurangerna 51 procent av försäljningen jämfört med 2019, säger Daniel Lennartsson.

I Strömstad rör det sig om en minskning från 525 miljoner kronor till 257 miljoner, i Sigtuna från 1 693 till 827 miljoner kronor.

Här tappade restaurangerna mest 2020

Kommun Minskning i procent
Sigtuna         -51
Strömstad            -51
Arjeplog             -50
Eda                  -44
Storuman             -41
Härryda              -39
Årjäng               -39
Svedala              -38
Övertorneå           -37
Åmål                 -36

Samtidigt ökade restaurangernas försäljning i ett 40-tal kommuner runt om i landet.

– Marknaden har förändrats mycket under pandemin. I några av de här kommunerna var förändringen från 2019 högst marginell. Men i tio kommuner ökade restaurangernas försäljning med över tio procent, säger Daniel Lennartsson.

Här ökade restaurangerna mest 2020

Kommun Ökning i procent
Håbo 19
Mörbylånga 18
Östhammar 18
Berg 18
Vindeln 15
Gagnef 13
Österåker 12
Oxelösund 11
Älvsbyn 11

I statistiken syns bland annat tänkbara kopplingar till det minskade resandet under pandemin.

– I Sigtuna och Härryda, där Sveriges två största flygplatser ligger, tappade restaurangbranschen väldigt mycket, säger Daniel Lennartsson.

De trafiknära restaurangerna minskade med hela 41 procent i fjol. Även nöjesrestauranger hade en svag utveckling. Snabbmatsrestaurangerna klarade sig bättre och minskade endast med en procent.

Så gick det för olika typer av restauranger 2020

Restaurangtyp Förändring i procent
Kaféer/konditorier -25
Snabbmatsrestauranger -1
Lunch- och kvällsrestauranger -19
Trafiknära restauranger -41
Nöjesrestauranger, pubar, barer -36
Personalrestauranger -36

Utöver publiceringar i våra stora kanaler skickar vi ut pressmeddelanden till landets lokalredaktioner med lokal information om restaurangernas försäljning i Sveriges kommuner och län.

Fakta: Restaurangkategorier i texten

Nöjesrestauranger, pubar och barer
Verksamhetens fokus är på drycker, men mat serveras också. En mötesplats där man stannar sent. Exempel på verksamhet är pubar, barer, sportbarer, nöjeskrogar och nattklubbar.

Lunch- och kvällsrestauranger
Traditionella restauranger med bordsservering, gourmetkrogar, kvarterskrogar och pizzerior etcetera.

Trafiknära restauranger
Alla typer av restauranger i anslutning till flygplatser, järnvägar, båttrafik och landsvägar där stora flöden av restaurangbesökare förekommer. I den här gruppen finns också restauranger i anslutning till mässor, djurparker och idrottsanläggningar. Även restauranger för separata evenemang och cateringverksamhet ingår.

Fakta: Om statistiken

Statistiken bygger på uppgifter SCBs regionala omsättningsstatistik. I den ingår inte hotellens restaurang- och alkoholförsäljning.

I tio kommuner är antalet företag för litet för att ingå i redovisningen.

Länkar

Restaurangerna har tappat nästan en fjärdedel av alkoholförsäljningen

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB