Till innehåll på sidan

Skola

Artiklar om Skola

Före detta grundskollärare minst positiva till att återvända till yrket

En krympande andel lärarutbildade som lämnat skolan kan tänka sig att återvända till läraryrket, visar en ny rapport från SCB. Grundskollärare är minst positiva till att återvända.

Övrigt Etiketter: Arbete Skola Utbildning

Fyra av fem har haft undervisning på distans under coronapandemin

Minst fyra av fem elever på gymnasiet och högstadiet har haft undervisning på distans under coronapandemin, visar en ny studie från SCB. I gymnasieskolan var det vanligast i början – men för högstadieeleverna blev det mer undervisning på distans ju längre pandemin pågick.

Övrigt Etiketter: Skola Utbildning Corona

Socioekonomiska faktorer kan påverka högstadieelevers meritvärde

Elevers förutsättningar att få höga betyg i grundskolan kan se väldigt olika ut. Det kan dels bero på olika socioekonomiska faktorer, till exempel föräldrarnas utbildningsnivå.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Betyg Skola Utbildning

Alla började gå i grundskolan på 1970-talet

Vägen till den nioåriga grundskolan i Sverige startade för snart 200 år sedan. Från början gick många barn inte i skolan eftersom deras föräldrar inte hade råd. Sedan 1970-talet har 99 procent av alla barn gått i grundskolan, och nu diskuteras att införa ett tionde år.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Grundskola Skola Utbildning

Fler grundskollärare än någonsin – men lägre andel med examen

Sverige har aldrig tidigare haft fler grundskollärare – över 104 000 i slutet av förra året – men inte på 30 år har en lägre andel av dem haft lärarexamen.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Skola Utbildning Lärare

Drygt hälften läser moderna språk på gymnasiet

Över hälften av alla ungdomar som avslutat gymnasieskolan 2016/17 har läst ett främmande språk utöver engelska. Det är en högre andel kvinnor som läser ämnet moderna språk.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Betyg Examen Gymnasieskola Skola

Så lever unga i Sverige – fakta om ungas liv

Är du ung och bor i Sverige, då är chansen störst att du heter Emma eller Oscar. Det är de allra vanligaste förnamnen bland 12–18-åringar. Bor du dessutom i ett hus i Stockholms län tillsammans med två föräldrar – ja, då är du som allra ”vanligast”, i alla fall statistiskt sett.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Skola Hushåll och ekonomi Kultur och fritid

Många förbättrar betyg i engelska till årskurs 9

I svensk grundskola får eleverna sedan 2012 betyg varje termin från och med höstterminen årskurs 6. När eleverna som hade icke godkänt betyg i engelska i årskurs 6 senare gick ut årskurs 9 hade 60 procent av dem uppnått kunskapskraven för ett godkänt betyg i ämnet.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Skola

3 av 10 tar inte examen från gymnasieskolan

En fullföljd gymnasieutbildning är avgörande för etableringen på arbetsmarknaden. Men långt ifrån alla avslutar gymnasiet med examen. Ungdomarna själva anger främst skoltrötthet som orsak till att de inte fullföljde gymnasiet.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Skola Utbildning

Vanligare pendla till friskola

I Stockholms län är det vanligare än i andra delar av landet att elever går i en skola utanför sin hemkommun. Dessa så kallade pendlare har vanligtvis ett längre avstånd till sin skola än de som går i hemkommunen. Men avståndet till skolan kan vara långt också för de som bor och går i skolan i samma kommun.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Skola Regionalt

Långt till skolan i Ydre, Bräcke och Bjurholm

Hur långt man har mellan sitt hem och sin skola skiljer sig åt mellan olika delar av Sverige. Kartan visar andelen elever i grundskolan som har 5 kilometer eller längre fågelvägen mellan sin bostad och skola. Totalt för hela landet är andelen 15 procent.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Skola Kartor Regionalt

Sämre psykisk hälsa bland unga i Sverige än i övriga Norden

Under de senaste 30 åren har andelen unga med psykiska besvär ökat i de nordiska länderna. Ökningen har varit störst i Sverige och den psykiska hälsan är idag sämre i Sverige än i övriga Norden.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Hälsa och ohälsa Skola Internationellt

Var tredje har studerat utomlands

Av Sveriges 18–34-åringar har var tredje någon gång deltagit i utbildning utomlands. Andelen är högre bland dem som har efter­gymnasial utbildning än bland dem som har en kortare utbildning.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Skola Utbildning Högskola

40 000 lärare arbetar inte med undervisning

Lärarbristen fortsätter att vara ett stort problem för skolan. År 2013 arbetade nästan 40 000 lärarutbildade i andra yrken utanför skolan. Det motsvarar knappt en av sex lärarutbildade som ur skolans perspektiv kan betraktas som en outnyttjad resurs.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Skola Utbildning Yrke