Kort analys
Snart väntas sommarens stora folkförflyttning
Senast uppdaterad: 2023-06-21
Bor du i skärgården, nära fjällen eller i andra naturnära miljöer ökar chansen att din omgivning fylls av betydligt fler människor när det blir midsommar, och att många av dem blir kvar under resten av sommaren. Befolkningen ökar i fler än 200 av våra kommuner sommartid, samtidigt som den minskar i storstäderna.
Att picknicka i någon park, åka sightseeingbåt eller -buss, ta en fika på en sval uteservering eller kanske en skärgårdsbåt ut till någon ö är några av de utbud som flera av våra storstäder erbjuder sommartid när många besökare strömmar till. En kartläggning visar dock att många som bor i Storstockholm, Storgöteborg och Stormalmö väljer att lämna stadslivet över sommaren.
– Speciellt i Storstockholm syns en kraftig minskning av befolkningen framför allt runt midsommar, men även i juli och de första veckorna i augusti, medan befolkningen i flera landsbygdskommuner under samma tidsperiod i stället ökar, säger Pieter Vlag, statistiker på SCB.
Storstadsborna åker till landet när de är lediga
Diagrammet nedan visar befolkningsförändringarna i olika kommuntyper under 2022. Eftersom förändringarna är i särklass störst i Storstockholm bildar det området här en egen kommuntyp. Göteborgs och Malmös storstadsområden har en liknande utveckling och har därför slagits ihop till en gemensam kommuntyp, liksom andra större städer med likvärdiga rörelsemönster, som till exempel Uppsala, Lund, Linköping, Jönköping och Umeå, vilka tillsammans bildar den tredje kommuntypen. Den fjärde kommuntypen i diagrammet bildas här av landsbygdskommuner i till exempel Småland, Blekinge, Värmland och Dalarna.
Antal personer per kommuntyp 2022, tusental
Spegelvänd effekt
Diagrammet visar en inte oväntad, men tydlig, spegelvänd effekt; samtidigt som fler lämnar de större kommunerna under ledigheter, sker en rakt motsatt förändring i flera av våra landsbygdskommuner, som i motsvarande grad ökar sin befolkning under dessa perioder. Tydligast är effekten under midsommar samt juli och början av augusti, men förflyttningarna sker även under påsk och jul.
– I genomsnitt ökar befolkningen i våra landsbygdskommuner med en femtedel under midsommarhelgen och med nära en fjärdedel under semestermånaderna juli och början av augusti, säger Pieter Vlag.
Sammantaget är det fler än 200 kommuner som ökar sin befolkning under sommaren, och 17 av dem med över 60 procent. Vid midsommar är det ännu fler, hela 39 kommuner, som ökar sin befolkning med mer än 60 procent.
Procentuell förändring av antal personer 24–26 juni och under juli månad 2022 jämfört med oktober och november samma år
Skärgården ökar i befolkning när storstäderna minskar
– Även om Storstockholm generellt minskar sin befolkning med mer än en fjärdedel under midsommarhelgen och med en femtedel under juli, gäller detta inte överallt. Flera av Storstockholms skärgårdskommuner ökar i stället sin befolkning på sommaren, säger Pieter Vlag.
Svenska universitetsstäder minskar också som väntat sin befolkning sommartid, eftersom många studenter återvänder till sina hemkommuner över sommarlovet.
– Storgöteborg, Stormalmö och andra större städer inklusive kranskommunerna minskar också tydligt sin befolkning under midsommarhelgen och i juli månad, men i något mindre omfattning än Storstockholm, säger Pieter Vlag.
Många söker sig till naturnära miljöer
Några exempel på kommuner i södra Sverige där befolkningen ökar sommartid är Gotland, Borgholm på Öland, Sölvesborg på Blekinges kust och Lysekil på västkusten. Många väljer också att resa till skärgården i norra delen av Sverige, till exempel till höga kusten i Ångermanland, som är ett av sommarens populäraste besöksmål.
– Vissa landsbygdskommuner i Norrland och fjälltrakterna, som till exempel Sorsele, Arjeplog och kommunerna i Tornedalen, har Sveriges procentuellt sett högsta befolkningstillväxt under sommaren, säger Pieter Vlag.
Tabell med befolkning kommunvis midsommar och juli jämfört med oktober och november (2022)
Befolkningförändringar i Sverige under midsommarhelgen, 2022
Befolkningförändringar i Sverige under juli månad, 2022
Fakta om statistiken
I den här statistikframställningen har SCB hämtat in och använt sig av anonymiserade och aggregerade rörelsedata från mobilnätet. Den data från mobilnätet som använts är från Telia Crowd Insights och har kalibrerats till SCB:s befolkningsstatistik. Statistiken är justerad för eventuella skillnader mellan Telias abonnenter och abonnenter från andra operatörer. Denna rörelsedata, som i SCB:s användning fortfarande är under uppbyggnad, visar personer som är folkbokförda i Sverige och har tillsammans med befolkningsstatistiken använts som underlag till denna artikel.
SCB har tillfrågat även andra mobiloperatörer, men dessa kontakter har av olika anledningar inte lett till regelbundna dataleveranser. Trots justeringen kan datan innehålla vissa osäkra delar, varför förändringarna presenteras i hela procenttal.
Det genomsnittliga antalet personer som 2022 befann sig i landets kommuner och län klockan 03.00-05.00 på natten under 24, 25 och 26 juni och alla dagar i juli har jämförts med det genomsnittliga antalet personer som befann sig på samma platser under oktober och november samma år. År 2019 och 2020 visar en liknande trend.
Länkar
Befolkning kommunvis midsommar och juli jämfört med oktober och november (2022)
Jul utanför storstäderna lockar
Statistiken berättar historier
Läs fler korta analyser