Till innehåll på sidan

Situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning 2023

Sysselsatta med funktionsnedsättning behöver stöd och anpassning

Statistiknyhet från SCB 2024-04-29 8.00

Bland personer med funktionsnedsättning är ungefär hälften, 52 procent, sysselsatta. Många av dem har behov av stöd och anpassning på sin arbetsplats.

Sex av tio sysselsatta personer med funktionsnedsättning har en nedsatt arbetsförmåga. Av dessa har 80 procent behov av stöd och anpassning för att kunna utföra ett arbete, säger Marc Doppelbauer, analytiker på SCB.

SCB har, på uppdrag av regeringen, genomfört en undersökning om situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning i direkt anslutning till SCB:s Arbetskraftsundersökningar (AKU).

I undersökningen uppger knappt 11 procent av befolkningen 16–65 år att de har en funktions­nedsättning och av dem bedömer 72 procent att deras arbetsförmåga är delvis eller mycket nedsatt. Bland sysselsatta personer med funktionsnedsättning har drygt 61 procent en nedsatt arbetsförmåga. Motsvarande andel bland ej sysselsatta är 83 procent.

Andelen sysselsatta bland personer med funktionsnedsättning är 52 procent, vilket är lägre än i den övriga befolkningen där den är 81 procent.

Andel sysselsatta bland personer med funktionsnedsättning samt i övriga befolkningen. Kvinnor och män. År 2023. Procent

Diagram: Andel sysselsatta bland personer med funktionsnedsättning samt i övriga befolkningen. Kvinnor och män. År 2023. Procent

Oavsett om arbetsförmågan är nedsatt eller inte finns ingen signifikant skillnad i sysselsättning mellan kvinnor och män med funktionsnedsättning.

Åtta av tio sysselsatta med nedsatt arbetsförmåga har behov av stöd och anpassning

Det är 80 procent av sysselsatta personer med en funktionsnedsättning som medför en nedsatt arbetsförmåga som har behov av minst en stöd- och anpassningsåtgärd.

Andel sysselsatta personer med funktionsnedsättning med nedsatt arbetsförmåga som har behov av respektive stöd- och anpassningsåtgärd. År 2023. Procent

Behovet av stöd och anpassning är högst i åldersgruppen 50–65 år. De flesta sysselsatta har behov av anpassat arbetstempo, anpassade arbetsuppgifter och anpassad arbetstid.

– Av de sysselsatta personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga som har behov av minst en stöd- och anpassningsåtgärd har 83 procent också fått minst en åtgärd. Det innebär att 17 procent inte får det stöd och anpassning de behöver, säger Marc Doppelbauer.

Nio av tio ej sysselsatta unga med nedsatt arbetsförmåga har behov av stöd och anpassning

Bland ej sysselsatta personer med funktionsnedsättning är andelen som har en mycket nedsatt arbetsförmåga betydligt högre än bland sysselsatta personer med funktionsnedsättning.

Av ej sysselsatta personer med funktionsnedsättning med nedsatt arbetsförmåga tror 66 procent att de skulle kunna utföra ett arbete om de fick minst en stöd- och anpassningsåtgärd. Till skillnad från de sysselsatta är det en högre andel ej sysselsatta unga som har behov av stöd och anpassning jämfört med övriga åldersgrupper. I åldersgruppen 16–29 år är det 92 procent som har behov av minst en stöd- och anpassningsåtgärd för att kunna utföra ett arbete.

Andel sysselsatta och ej sysselsatta personer med funktionsnedsättning med nedsatt arbetsförmåga som har behov av minst en stöd- och anpassningsåtgärd efter ålder. År 2023. Procent

Ej sysselsatta personer med funktionsnedsättning med nedsatt arbetsförmåga har i större utsträckning behov av personligt anpassade hjälpmedel, särskild lokalanpassning och en särskild utsedd person som stöd på arbetsplatsen än sysselsatta personer.

Definitioner och förklaringar

Situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning 2023

Undersökningen omfattar personer i åldern 16–65 år som är folkbokförda i Sverige och är boende i privata hushåll. Undersökningen genomförs genom att en fråga om funktionsnedsättning ställs i direkt anslutning till Arbetskraftsundersökningarna (AKU). Personer som uppger att de har en funktionsnedsättning får svara på en fråga om funktionsnedsättningen medför nedsatt arbetsförmåga. De som har en nedsatt arbetsförmåga får också svara på frågor om de har ett behov av stöd eller anpassning för att kunna utföra ett arbete, samt (för dem som är sysselsatta) om de har fått det.  

Personer med funktionsnedsättning omfattar de som svarat ”Ja” på följande fråga: ”Har du någon funktionsnedsättning? Det kan till exempel vara en fysisk, psykisk, kognitiv, intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.”

Resultat som redovisas i den här rapporten för befolk­ningen totalt när det gäller sysselsättning och arbetslöshet avviker från den officiella statistiken för AKU. Detta beror på att urvalet till den här undersökningen begränsar sig till åldern 16–65 år och att skattningsförfarandet skiljer sig från AKU.

Publikation

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB

Förfrågningar

Marc Doppelbauer

Telefon
010-479 42 15
E-post
marc.doppelbauer@scb.se

Karolina Eriksson

Telefon
010-479 41 76
E-post
karolina.eriksson@scb.se