Till innehåll på sidan

Demografisk analys Demografisk analys: Medellivslängd och ekonomisk utveckling i Europa. 1995—1996 och 2021—2022

Lägst medellivslängd i länderna med lägst BNP per capita

Statistiknyhet från SCB 2024-10-03 8.00

I en ny rapport från SCB beskrivs sambandet mellan medellivslängd och BNP per capita i EU- och EFTA- länderna under perioderna 1995—1996 och 2021—2022. Generellt sett är medellivslängden lägst i länderna med lägst BNP per capita.

I rapporten redovisas medellivslängden vid födelsen, den återstående medellivslängden från 65 års ålder samt spädbarnsdödligheten efter BNP per capita. De länder som ingår i rapporten är dagens 27-EU-länder och de fyra EFTA-länderna under perioderna 1995—1996 och 2021—2022.

Samband mellan medellivslängd och BNP per capita

Generellt är både medellivslängden vid födelsen och den återstående medellivslängden vid 65 års ålder lägst i länderna med lägst BNP per capita. Det gäller både kvinnor och män under båda perioder. Dessa länder ligger främst i östra Europa.

Under perioden 1995—1996 var medellivslängden vid födelsen för kvinnor högst i Frankrike och lägst i Rumänien. Medellivslängden för män var högst i Sverige och lägst i Estland. Under perioden 2021—2022 hade Spanien den högsta medellivslängden för kvinnor och Bulgarien den lägsta. För män var medellivslängden högst i Schweiz och lägst i Lettland.

I båda perioderna märks ett samband mellan BNP per capita och medellivslängden vid födelsen. För länderna med lägre BNP per capita är sambandet positivt, ju högre BNP per capita i ett land, desto högre medellivslängd. Inget tydligt samband syns för länderna med högre BNP per capita. Ett liknande mönster återfinns när vi tittar på den återstående medellivslängden vid 65 år.

Lägst spädbarnsdödlighet i Finland, Sverige och Norge

Högst spädbarnsdödlighet syns i länderna med lägst BNP per capita under båda perioderna. Bland länderna med lägre BNP per capita minskar spädbarnsdödligheten med ökningen av BNP per capita. I samtliga länder har spädbarnsdödligheten minskat jämfört med mitten av 1990-talet, särskilt i länderna med lägre BNP per capita. Finland, Sverige och Norge har haft den lägsta spädbarnsdödligheten under båda perioderna.

Medellivslängd vid födelse efter BNP per capita (euro) för kvinnor respektive män i EU- och EFTA-länder under perioden 2021—2022

Kvinnor

Diagram

Män

Diagram

Källa: Eurostat. Medellivslängden för Liechtenstein visas inte på grund av liten folkmängd.

Definitioner och förklaringar

Återstående medellivslängd brukar kallas ”medellivslängd”. Det är ett index som sammanfattar dödligheten i alla åldrar för ett år eller en period. Sammanfattningen av dödligheten görs i en livslängdstabell och antalet i medeltal återstående år beräknas för alla åldrar. I rapporten analyseras den återstående medellivslängden vid födelsen och vid 65 år.

Spädbarnsdödlighet beräknas som antalet avlidna under det första levnadsåret per 1 000 levande födda barn.

Bruttonationalprodukten, BNP, beräknas genom att man summerar värdet på alla varor och tjänster som produceras i landet. BNP används som ett mått för att beskriva ekonomisk tillväxt i ett land. När internationella jämförelser görs tas ofta hänsyn till folkmängd i länderna. Genom att dividera BNP med folkmängden i landet får man BNP per capita, en allmänt dokumenterad indikator på hur rikt ett land är.

Uppgifter om medellivslängden, spädbarnsdödligheten och BNP per capita i rapporten har hämtats från Eurostat. Medellivslängden i Frankrike år 1995 och 1996 har hämtats från OECD. Landskoderna som används i rapporten har hämtats från Eurostat Glossary: Country codes - Statistics Explained (europa.eu). Förklaringarna syns också i rapporten.

Publikation

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

Förfrågningar

Li Ma

Telefon
010-479 40 11
E-post
li.ma@scb.se