Till innehåll på sidan

Allmänna val, nominerade och valda:

En god erfarenhet att vara folkvald

föregående

Statistiknyhet från SCB 2016-04-06 9.30

nästa

SCB fick i september 2014 ett regeringsuppdrag att genomföra en studie om nominerade och valda i allmänna val, samt belysa folkvaldas situation i fullmäktige.

Av de resultat som redovisas i rapporten framgår det att politikerkåren inte fullt ut representerar den röstberättigade befolkningen. Åtminstone inte utifrån de demografiska och socioekonomiska aspekter som har studerats. Kvinnor, unga och utrikes födda är underrepresenterade jämfört med den röstberättigade befolkningen i både riksdag, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige.

Generellt engagemang för politik och samhällsfrågor

Personer som väljer att kandidera till kommunfullmäktige gör det i stor utsträckning utifrån ett generellt engagemang för politik och samhällsfrågor och en önskan att bidra i utvecklingen mot ett bättre samhälle. Majoriteten uppfattar sitt politiska uppdrag som något positivt och är i stort sett är nöjd med demokratin på såväl lokal nivå som på riksnivå.

De folkvalda upplever att de i rollen som förtroendevald blir övervägande positivt bemötta av både familj och släkt, vänner, grannar, arbetskamrater, andra förtroendevalda och medborgare. Omkring 25 procent uppger dock att de i rollen som förtroendevald har blivit utsatta för trakasserier eller diskriminering.

Avhoppen från fullmäktige ökar men är oftast inte en missnöjesyttring

Under mandatperioden 2010–2014 var det 19 procent av dem som valdes in på valdagen som lämnade sitt uppdrag i förtid. Det innebär en ökning jämfört med de två tidigare mandatperioderna, då andelen avhopp var 16–17 procent. Avhoppen ökar på alla politiska nivåer, men de allra flesta avhopp sker från kommunfullmäktige och får som följd att den sociala representativiteten försämras. Det är i större utsträckning unga som lämnar sina uppdrag i fullmäktige. Under mandatperioden 2010–2014 valde 46 procent av kvinnorna i åldern 18–29 år att lämna sina uppdrag i förtid jämfört med 42 procent av männen i samma åldersgrupp.

Skälen till avhoppet är framför allt personliga. Till personliga skäl räknas hälsa, arbets- och familjeförhållanden samt flytt från kommunen. Omkring 58 procent uppger att personliga skäl hade avgörande betydelse. Bland unga, 18–29 år, är det 80 procent som uppger att personliga skäl hade störst betydelse för avhoppet jämfört med 47 procent bland dem som är 65 år och äldre.

De som väljer att lämna sitt uppdrag i förtid är något mer missnöjda än de som har kvar sina uppdrag i allt från stödet från partiet, i vilken utsträckning förväntningarna inför uppdraget infriades till upplevelsen av att vara förtroendevald. Majoriteten av de som hoppat av verkar vara nöjda med erfarenheten från uppdraget. Många har fortfarande kvar ett förtroendeuppdrag eller är medlem i partiet och uppger sig vara villiga att kandidera i framtiden. Av dem som valt att lämna sitt uppdrag är det 42 procent som kan tänka sig att kandidera igen.

Definitioner och förklaringar

  • Med folkvalda avses personer som genom val blivit utsedda till ledamöter i riksdag, landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige eller Europaparlamentet.
  • Med avhoppade avses folkvalda personer som innan mandatperiodens slut lämnar sitt uppdrag som folkvald.
  • Med förtroendevalda avses ledamöter och ersättare i fullmäktige, nämnder och fullmäktigeberedningar samt revisorer (Kommunallagens 4 kap (SFS 1991:900)).
  • Med funktionsnedsättning avses här variationer i funktionsförmåga vilket kan innebära att en person har nedsatt syn eller hörsel, ha tal- eller röstproblem, rörelsehinder, allergi eller någon form av psykisk funktionsnedsättning. Det kan också vara att man har diabetes, hjärt-lungproblem, mag-tarmsjukdom, psoriasis, epilepsi, dyslexi eller något liknande.1

För information om statistikens kvalitet, framställningssätt samt mest efterfrågade tabeller och diagram med mera hänvisar vi till ovan nämnda rapport.


1 Definitionen är hämtad från undersökningen Förutsättningar i arbetslivet- En undersökning om diskriminering på arbetsmarknaden och arbetssituationen bland personer med funktionsnedsättningar, som genomfördes av SCB på uppdrag av Arbetsförmedlingen 2012.

Publikation

En mer utförlig redovisning av detta uppdrag publiceras i rapporten Demokratins representanter - en studie av representativitet, delaktighet och syn på uppdraget.

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Enheten för demokratistatistik

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna
fax 08-506 947 72

Förfrågningar

Mikaela Järnbert

Telefon
010-479 42 43
E-post
mikaela.jarnbert@scb.se

Johan Wilén

Telefon
010-479 45 16