Restaurangindex, kvartal 4 2021
Uppgång för restaurangförsäljningen fjärde kvartalet 2021
Statistiknyhet från SCB 2022-03-10 8.00
Samtliga kategorier uppvisade en ökning under fjärde kvartalet 2021 jämfört med samma period 2020, där hotellrestauranger stod för den största uppgången följt av personalrestauranger. Omsättningen för den totala restaurangförsäljningen var på en liknande nivå som för motsvarande kvartal under 2019.
Restaurangerna ökade sin försäljningsvolym med 54,9 procent under fjärde kvartalet 2021 jämfört med motsvarande period föregående år. Högst utfall hade hotellrestauranger (141,4 procent) och personalrestauranger (86,0 procent). I löpande priser ökade den totala restaurangbranschens försäljning med 59,1 procent under fjärde kvartalet, jämfört med motsvarande period föregående år.
- De utvecklingstal vi ser nu visar på en återhämtning i restaurangbranschen från de historiskt låga nivåerna under pandemins första år. Den totala försäljningen i branschen under helåret 2021 var dock fortfarande lägre än 2019, säger Jonas Rutberg, ämnesstatistiker på SCB.
* Volymutfallet baseras på omsättningsförändring efter korrigering för prisförändringar. **Jämförelse mellan senaste 4-kvartalsperiod och samma period föregående år.
Restaurangindex är ett index som publiceras varje kvartal. Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen, kategori för kategori. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF), Livsmedelsgrossisterna och Statistiska centralbyrån (SCB).
Från mars 2020 började spridningen av covid-19 påverka näringslivet. Vid tolkning av jämförande statistik, som till exempel årsutvecklingstal, bör detta beaktas.
Omsättning mkr, inkl moms | Förändring 2020-2021 i procent | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kvartal 4 | 2019 | 2020 | 2021 | Värde | Volym* | |
Total restaurangförsäljning | 36 341 | 23 563 | 37 495 | 59,1 | 54,9 | |
Hotellens restaurangförsäljning | 4 406 | 1 540 | 3 819 | 147,9 | 141,4 | |
Kaféer/Konditorier | 2 281 | 1 554 | 2 299 | 48,0 | 44,0 | |
Snabbmatsrestauranger | 4 584 | 4 423 | 5 546 | 25,4 | 22,1 | |
Lunch- och kvällsrestauranger | 15 951 | 11 682 | 17 639 | 51,0 | 47,0 | |
Trafiknära restauranger | 2 249 | 1 210 | 2 274 | 88,0 | 83,0 | |
Nöjesrestauranger, pubar, barer | 5 745 | 2 564 | 4 792 | 86,9 | 82,0 | |
Personalrestauranger | 1 125 | 589 | 1 126 | 91,1 | 86,0 |
* Volymutfallet baseras på omsättningsförändringen efter korrigering för prisförändringar. Samma prisförändringar är använda för de enskilda kategorierna.
Samtliga kategorier uppvisar uppgångar ackumulerat under 2021 fram till och med kvartal 4, jämfört med motsvarande period föregående år. Den högsta utvecklingen under helåret 2021 har kategorierna hotellrestauranger och trafiknära restauranger haft. Utvecklingen i försäljningsvolym för dessa kategorier har varit 31,4 respektive 26,4 procent ackumulerat under helåret 2021 jämfört med motsvarande period 2020.
Omsättning mkr, inkl moms | Förändring 2020-2021 i procent | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kvartal 1-4 | 2019 | 2020 | 2021 | Värde | Volym* | |
Total restaurangförsäljning | 140 527 | 105 540 | 124 513 | 18,0 | 15,5 | |
Hotellens restaurangförsäljning | 15 598 | 8 026 | 10 806 | 34,6 | 31,4 | |
Kaféer/Konditorier | 9 077 | 6 831 | 8 107 | 18,7 | 16,2 | |
Snabbmatsrestauranger | 18 323 | 18 074 | 20 758 | 14,8 | 12,6 | |
Lunch- och kvällsrestauranger | 63 194 | 51 137 | 60 491 | 18,3 | 15,8 | |
Trafiknära restauranger | 9 056 | 5 326 | 6 884 | 29,2 | 26,4 | |
Nöjesrestauranger, pubar, barer | 21 099 | 13 527 | 14 374 | 6,3 | 3,8 | |
Personalrestauranger | 4 180 | 2 618 | 3 093 | 18,2 | 15,5 |
Den totala restaurangmarknaden uppgick 2021 till cirka 124,5 miljarder kronor inklusive moms. I diagrammet nedan kan du se hur försäljningen har fördelat sig på de olika kategorierna under 2021. Lunch- och kvällsrestauranger har en försäljningsandel på 48,6 procent av den totala försäljningen. Personalrestauranger är den kategori som har lägst försäljningsandel inom restaurangbranschen, 2,5 procent.
Definitioner och förklaringar
Urvalsbyte och reviderad kategorisering
I samband med det årliga urvalsbytet mellan kvartal 1 och kvartal 2 revideras kategoriseringen av ingående verksamheter utifrån aktuella bakgrundsuppgifter som SCB får av branschorganisationer och leverantörer. Vid tolkning av statistiken måste man beakta att revideringen kan påverka kategoriernas relativa storlek. Det kan i sin tur påverka resultatet.
Byte av metod
I och med publiceringen av Restaurangindex för april månad 2015 ändrades metoden för undersökningen. Förändringarna infördes som ett led i att förbättra kvaliteten i statistiken samt att samordna den ekonomiska månads- och kvartalsstatistiken där Industrins orderingång och omsättning, Industriproduktionsindex, Industrins lager och Industrins kapacitetsutnyttjande ingår tillsammans med Omsättningsstatistiken, Tjänsteproduktionsindex, Detaljhandelsindex och Restaurangindex samt Lagerstatistik för varuhandel och tjänstenäringar. Statistiken har samordnats med avseende på bland annat ramtäckning, urval, estimation och insamlingsvariabler. För att minimera effekten av tidsseriebrott och nivåskiften bakåt i tiden har en länkning och tillbakaräkning av historiska tidsserier gjorts, vilket orsakar revideringar av historiska tidsserier. Sedan 2018 publiceras Restaurangindex kvartalsvis.
Kategoriindelning:
Hotellrestauranger – restaurangverksamhet som bedrivs på hotell eller konferensanläggning eller i samband med annat boende.
Kaféer/konditorier – kaféverksamhet i alla former med begränsad matservering. ”Specialister” på kaffe. Har oftast inget serveringstillstånd för alkohol.
Snabbmat – kännetecknas av snabb service och tillgänglighet. ”Take away” är vanligt förekommande. Har oftast inget serveringstillstånd för alkohol. Exempel på företag är hamburgerkedjor, gatukök och salladsbarer.
Lunch- och kvällsrestauranger – traditionella restauranger med bordsservering, gourmetkrogar, kvarterskrogar och pizzerior etcetera.
Trafiknära restauranger – alla typer av restauranger i anslutning till flygplatser, järnvägar, båttrafik och landsvägar där stora flöden av restaurangbesökare förekommer. I den här gruppen finns också restauranger i anslutning till mässor, djurparker och idrottsanläggningar. Även restauranger för separata evenemang och cateringverksamhet ingår.
Nöjesrestauranger, pubar och barer – verksamhetens fokus är på drycker, men mat serveras också. En mötesplats där man stannar sent. Exempel på verksamhet är pubar, barer, sportbarer, nöjeskrogar och nattklubbar.
Personalrestauranger – personal- eller företagsrestauranger som bedriver restaurangverksamhet ofta på uppdrag, och inte sällan med begränsat öppethållande. Här finns särskild branschkod för drift av personalmatsalar. Exempel på företag är personalrestaurangföretagens verksamhet som bedrivs på arbetsplatser med undantag av den offentliga sektorn.
Nästa publiceringstillfälle
2022-06-10 klockan 8.00.
Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.