Till innehåll på sidan

Barn- och familjestatistik: Barns boende och försörjning när föräldrarna inte bor ihop

Växelvis boende vanlig lösning för barn med särlevande föräldrar

Statistiknyhet från SCB 2023-10-18 8.00

Omkring 220 000 barn och unga 0–19 år med föräldrar som inte bor tillsammans bor växelvis, det vill säga lika mycket hos vardera föräldern. Växelvis boende är vanligare för barn 6–9 år jämfört med både yngre och äldre barn. Det är också vanligare för barn vars föräldrar har hög inkomst än för andra barn.

I en ny rapport från SCB beskrivs boendet för barn och unga 0–19 år som är folkbokförda med en av sina föräldrar och vars båda föräldrar är folkbokförda i Sverige. Resultaten kommer från en webbenkät riktad till föräldrar som inte bor ihop. I undersökningen har föräldrarna fått frågor om hur barnet bor och hur de kommit överens med barnets andra förälder om boendet och ekonomin.

Det finns närmare 490 000 barn och unga vars föräldrar är folkbokförda på olika adresser och barnet är folkbokfört med en av föräldrarna. För dessa är växelvis boende, att barnet bor lika mycket hos vardera föräldern, den vanligaste lösningen. Omkring 220 000 barn bor växelvis, kring 205 000 bor mest eller bara hos sin mamma och omkring 40 000 bor mest eller bara hos sin pappa.

Hur bor ditt barn idag? Boende för barn 0–19 år med särlevande föräldrar

Hur bor ditt barn idag? Boende för barn 0–19 år med särlevande föräldrar

Ytterligare drygt 110 000 barn är folkbokförda med en förälder och har endast en förälder folkbokförd i Sverige. Det gäller exempelvis barn med sin andra förälder boende i ett annat land och barn med en avliden förälder. Dessa barn ingår inte i undersökningen.

Yngre och äldre barn bor oftare med mamma

Barnets boende varierar efter barnets ålder. Växelvis boende är vanligast i för barn i åldrarna 6–9 år och minst vanligt för de yngsta och äldsta barnen. Mönstret är det omvända när det gäller att bo mest eller bara med sin mamma, medan det är ungefär lika vanligt att bo mest eller bara hos sin pappa i alla åldersgrupper.

Boendet varierar mellan olika grupper av barn

Hur barnets boende ser ut skiljer sig åt mellan barn med utländsk och med svensk bakgrund. Växelvis boende är vanligare bland barn med svensk bakgrund, medan det är vanligare att bo med sin mamma bland barn med utländsk bakgrund.

Det finns också skillnader efter bland annat föräldrarnas utbildningsnivå och inkomstnivå. Växelvis boende är vanligast för barn med eftergymnasialt utbildade föräldrar och barn med föräldrar som tillhör de 25 procent med högst inkomst.

Många föräldrar överens om boende och ekonomi

76 procent av mammorna och 88 procent av papporna uppger att de tillsammans har kommit överens om barnets boende och de flesta föräldrar uppger också att de är mycket eller ganska nöjda med lösningen för barnets boende. Samtidigt är det flera föräldrar som beskriver svårigheter att komma överens, exempelvis om pågående vårdnadstvister. Här finns skillnader i svar mellan mammor och pappor, där mammor ofta beskriver ett ointresse för barnet från den andra föräldern medan pappor oftare uppger att de inte fått vara med och bestämma om barnets boende.

Många föräldrar har kommit överens själva om hur ekonomin rörande barnet ska lösas, det uppger nära hälften av mammorna och tre av fyra pappor. Vanliga lösningar för dessa föräldrar är att betala hälften var eller att betala för barnet när man har barnet boende hos sig. Det är också vanligt att ha underhållsstöd via Försäkringskassan, särskilt bland mammor där det gäller drygt en tredjedel.

En del föräldrar har valt att ha underhåll, där en förälder betalar till den andra. För dessa är det vanligast att ha samma belopp som för underhållsstöd via Försäkringskassan. Det gäller närmare hälften av föräldrarna som betalar eller tar emot underhåll. En dryg fjärdedel kom själva fram till ett lämpligt belopp och en knapp fjärdedel kom fram till ett belopp med hjälp av Försäkringskassans beräkningsverktyg.

Definitioner och förklaringar

Undersökningen omfattade 50 000 barn vars båda föräldrar var folkbokförda i Sverige, men endast en tillsammans med barnet. En förälder per barn har slumpmässigt valts ut att få undersökningen. Insamlingen genomfördes hösten 2022 genom webbenkät. Svarsandelen var 32,3 procent.

Uppgift om föräldrarnas inkomstnivå bygger på förvärvsinkomst år 2021 enligt Inkomst- och taxeringsregistret. Indelningen bygger på fördelningen efter inkomst för de föräldrar som besvarat enkäten.

Publikation

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

E-post
demografi@scb.se

Förfrågningar

Nikolaus Koutakis

Telefon
010-479 66 65
E-post
nikolaus.koutakis@scb.se

Karin Lundström

Telefon
010-479 41 87
E-post
karin.lundstrom@scb.se