Till innehåll på sidan

Befolkningens utbildning 2022

Stor skillnad i utbildningsnivå mellan storstäder och landsbygd

Statistiknyhet från SCB 2023-06-20 8.00

Utbildningsnivån är betydligt högre i storstäder och storstadsnära kommuner jämfört med mindre städer och landsbygdskommuner. I storstadsområdena är knappt fyra av tio högutbildade medan andelen är hälften så stor i mindre städer och landsbygdskommuner.

Förutom i storstäder så är utbildningsnivån generellt sett hög i städer med universitet eller högskolor. Till exempel tillhör både Lund och Uppsala de tio kommuner som har högst andel högutbildade i landet.

Många av kommunerna med den största andelen högutbildade finns i Stockholmsområdet. Av de tjugo kommuner med högst utbildningsnivå finns nio i Stockholmsområdet. Där finns många arbetsplatser inom branscher som har en stor andel högutbildade.

”Befolkningen är yngre i storstäder och storstadsnära kommuner jämfört med mindre städer och landsbygdskommuner. Medianåldern, i befolkningen 25–64 år, är 42 år i storstäder och storstadsnära kommuner medan den är 46 år i mindre städer och landsbygdskommuner. Yngre personer har generellt en högre utbildningsnivå än äldre” säger Tomas Westling, utredare på SCB.

Utbildningsnivå efter kommungrupper 2022. Befolkningen i åldern 25–64 år

Diagram: Utbildningsnivå efter kommungrupper 2022. Befolkningen i åldern 25–64 år

Kvinnor har högre utbildningsnivå än män

Av befolkningen i åldern 25–64 år har knappt hälften, 46 procent, någon form av eftergymnasial utbildning. Tre av tio har en minst treårig eftergymnasial utbildning, vilket motsvarar drygt 1,6 miljoner personer. Kvinnor har högre utbildningsnivå än män. Andelen med minst en treårig eftergymnasial utbildning är 37 procent bland kvinnor och 24 procent bland män. Bland män är det i stället vanligare att ha en förgymnasial eller gymnasial utbildning som högsta utbildning. Bland personer med en forskarutbildning är dock andelen män något högre än andelen kvinnor.

Utbildningsnivå efter kön 2022. Befolkningen i åldern 25–64 år

Diagram: Utbildningsnivå efter kön 2022. Befolkningen i åldern 25–64 år

Skillnaderna mellan mäns och kvinnors utbildningsnivå har ökat under 2000-talet. År 2000 var andelen högutbildade ungefär lika stor bland män och kvinnor, både bland inrikes och utrikes födda. Därefter har andelen högutbildade kvinnor ökat i snabbare takt än andelen högutbildade män, framför allt bland inrikes födda. År 2022 var andelen högutbildade inrikes födda kvinnor 38 procent medan motsvarande andel för inrikes födda män var 24 procent. Bland utrikes födda är skillnaderna något mindre mellan män och kvinnor. Andelen högutbildade utrikes födda kvinnor var 33 procent och andelen högutbildade utrikes födda män var 26 procent år 2022.

Andel personer (2000–2022) med minst treårig eftergymnasial utbildning efter kön och inrikes/utrikes född. Befolkningen i åldern 25–64 år

diagram: Andel personer (2000–2022) med minst treårig eftergymnasial utbildning efter kön och inrikes/utrikes född. Befolkningen i åldern 25–64 år

Definitioner och förklaringar

Statistiken över befolkningens utbildning omfattar uppgifter om högsta formella utbildning till och med vårterminen 2022 för i Sverige folkbokförda personer den 31 december 2022. Personalutbildning, kortare kurser av hobbykaraktär och annan icke-formell utbildning ingår inte i statistiken.

Redovisningen görs med fördelning på utbildningsnivå, utbildningsinriktning, kön, ålder, region, födelseland och invandringsår. I rapporten Befolkningens utbildning 2022 sker redovis-ningen huvudsakligen för ålders¬gruppen 25–64 år. Anledningen till valet av 25–64 år är att den gruppen omfattar personer i yrkesverksam ålder som har haft möjlighet att skaffa sig en längre eftergymnasial utbildning.

Statistiken över befolkningens utbildning redovisas på SCB:s webbplats, www.scb.se/UF0506, dels som fasta Exceltabeller, dels i statistikdatabasen där det finns möjlighet att göra egna uttag.

Publikation

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

Förfrågningar

Tomas Westling

Telefon
010-479 61 78
E-post
tomas.westling@scb.se