Till innehåll på sidan

Inträdet på arbetsmarknaden efter gymnasiet, examinerade 2019/20

Många nöjda med sitt arbete

Statistiknyhet från SCB 2023-12-07 8.00

Av de som för tre år sedan examinerats från gymnasieskolans yrkesprogram och nu arbetar har drygt hälften ett arbete som till stor del överensstämmer med deras utbildning. Bland dem tycker över hälften att de lärt sig det som behövs för jobbet och lika stor andel är mycket nöjda med sitt arbete.

Det framkommer i en enkätundersökning som genomfördes under våren 2023 och som riktade sig till de som tagit examen från gymnasieskolan tre år tidigare.

Av de som för tre år sedan examinerats från gymnasieskolans yrkesprogram hade ungefär 80 procent arbete som huvudsaklig sysselsättning under våren 2023.

- Andelen med arbete som huvudsaklig sysselsättning var större bland männen än bland kvinnorna medan kvinnorna studerade i större utsträckning än männen, säger Annica Wallerå, utredare på SCB.

Utöver de som hade arbete som huvudsyssla var det nästan 10 procent som hade ett arbete vid sidan av deras huvudsakliga sysselsättning.

Över hälften har arbete som stämmer överens med utbildningen

Bland examinerade från yrkesprogram som arbetade hade drygt hälften ett arbete som åtminstone till stor del överensstämde med deras utbildning. Det var vanligare bland män än bland kvinnor. Nästan 3 av 10 angav dock att deras arbete inte alls överensstämde med utbildningens inriktning. Det var däremot vanligare bland kvinnorna än bland männen.

Överensstämmelse mellan arbete och utbildningens inriktning, efter kön

Examinerade från yrkesprogram läsåret 2019/20 med någon form av arbete våren 2023

Diagram: Överensstämmelse mellan arbete och utbildningens inriktning, efter kön

Av de som uppgav att deras arbete inte alls överensstämde med sin utbildning svarade drygt 60 procent att detta berodde på att de ville arbete med något annat. Detta var det enskilt vanligaste skälet. Därutöver var det drygt 20 procent som angav att det berodde på att det inte fanns arbeten att söka inom det aktuella området.

Många var nöjda med sitt arbete

- Av de som läst ett yrkesprogram var drygt 9 av 10 mycket eller ganska nöjda med sitt arbete. Det gällde både för kvinnor och män, säger Annica Wallerå, utredare på SCB.

Bland de som hade ett arbete som överensstämde helt eller till stor del med utbildningen var över hälften mycket nöjda med sitt arbete. Av de som hade ett arbete som inte alls överensstämde med utbildningen var ändå nästan en tredjedel mycket nöjda med sitt arbete.

Nästan alla med matchande arbete har fått lära sig det som behövs

Drygt en tredjedel av de examinerade från yrkesprogram med arbete ansåg att de i stor utsträckning på gymnasiet fått lära sig det som behövs för att utföra sitt arbete.

Det här är något som påverkas av i vilken grad arbetet överensstämmer med det område som utbildningen var inriktad mot. Bland de som har ett arbete som helt eller till stor del överensstämde med utbildningen bedömde ungefär hälften att de i stor utsträckning fått lära sig det som behövs och nästan alla att de åtminstone i viss utsträckning fått lära sig det som behövs.

Bedömning av i vilken utsträckning man på gymnasieutbildningen fått lära sig det som behövs för att utföra de huvudsakliga arbetsuppgifterna efter hur väl arbetet överensstämmer med utbildningen

Examinerade från yrkesprogram 2019/20 med någon form av arbete våren 2023Diagram: Bedömning av i vilken utsträckning man på gymnasieutbildningen fått lära sig det som behövs för att utföra de huvudsakliga arbetsuppgifterna efter hur väl arbetet överensstämmer med utbildningen

Definitioner och förklaringar

Statistiken bygger på en enkätundersökning som riktade sig till examinerade från gymnasieskolan 2019/20 som genomfördes under april-juli 2023. 

Publikation

En mer utförlig redovisning av resultaten finns i rapporten Inträdet på arbetsmarknaden efter gymnasieskolan

Nästa publiceringstillfälle

Ingen publicering planerad.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Enheten för statistik om utbildning och arbete

Adress
701 89 Örebro
E-post
ua@scb.se

Förfrågningar

Gymnasiedelen

Annica Wallerå

Telefon
010-479 62 57
E-post
annica.wallera@scb.se

Sofia Larsson

Telefon
010-479 63 02
E-post
sofia.larsson@scb.se